Ajankohtaista

Taideteos kaupunkilaisten iloksi Hatsalankadulla

04.12.2020

Orgaaninen abstraktio

Monelle kuopiolaiselle tuttu veistos, Orgaaninen abstraktio, on nyt taas esillä!

Veistos paljastettiin 15.7.1965 samana vuonna valmistuneen Postisäästöpankin Kuopion konttorin edustalla, Suokadun  ja Puijonkadun kulmassa. Moni muistaa veistoksen alkuperäisessä asussaan suihkulähteenä. Kuvanveistäjältä, Raimo Utriaiselta, tilattiin nimenomaan suihkukaivoveistos arkkitehti K.A. Pinomaan suunnitteleman Postisäästöpankin Kuopion konttorin eteen. Koska veistos liittyi kiinteästi silloiseen pankkimaailmaan, sai se kansalta pian uuden lisänimen ”Rahanreikä”.

Veistos on siirretty jossain vaiheessa talon edustalta sisätiloihin. Tarkkaa tietoa siitä, milloin tämä on ollut ei löydy. Samalla teoksessa on jätetty pois vesielementti. Veistos ilahduttikin asiakaspalveluaulassa asiakkaita entisissä pankin, ja myöhemmin Niiralan Kulman tiloiksi muutetetuissa tiloissa Puijonkadulla.

Nyt, vuonna 2020, Puijonkadun kiinteistö on purettu, ja veistos siirretty arvoiselleen paikalle, takaisin ulkotiloihin uuden Niiralan Kulman toimitilojen sisäänkäynnin viereen osoitteessa Hatsalankatu 37.

Orgaaninen abstraktio (1964-65) on veistos pronssia, allas graniittia, ja sen korkeus on 245 cm. Veistos oli Kuopion ensimmäinen abstrakti julkinen taideteos.

Veistoksen on tehnyt kuopiolaissyntyinen kuvanveistäjä Raimo Utriainen (1927-1994). Professori Utriainen on tunnettu julkisten veistosten ja muistomerkkien tekijänä. Hän oli ennen muuta monumentaaliveistäjä, jonka materiaaleja olivat alumiini ja teräs.

Kuopiossa on kaksi muutakin Utriaisen julkista veistosta: Maria Jotunin muistomerkki Kuopion teatterin edessä ja 'Lehtipoika' Savon Sanomien tontilla Vuorikadulla.

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI