Nikublogi

Kaapunnin kulumat tutuiksi, osa 1: Päiväranta

30.08.2017 | Eijaliisa Heikkinen

Päiväranta muutoksen kourissa

Olen asunut Puijon kainalossa Päivärannassa nyt vähän yli kymmenen vuotta ja sinä aikana olen seuranut tuon 1950-luvun rintamamiestalojen ja 1960 – 70-luvun kerros- ja omakotitalojen kaupunginosan kokemia suuria ja pieniä muutoksia. Näitä ovat olleet esimerkiksi Kallansiltojen, Vuorelaan johtavan rinnakkaistien ja Citymarketin rakentaminen. Päivärantaan valmistui muutama vuosi sitten myös uusi Puijonsarven koulu ja vanha koulu purettiin uuden urheilualueen alta. Koulu on Puijon metsän pururatojen ja hiihtolatujen vieressä ja kapea puistokaistale jalankulkuväylineen johtaa koululta leikkikentälle, frisbeegolfradalle, Tuomikujan päiväkotiin ja Puijonsarven venevalkamaan.

Päivärannassa toimii aktiivinen asukasyhdistys, jonka talkoilla valmistui myös koirapuisto Puijon metsän reunaan. Toki joitakin palveluja on vuosien saatossa siirtynyt Päivärannasta myös kauemmaksi, mutta Päiväranta on edelleen kaunis, toimiva ja elävä asuinympäristö, josta on myös erinomaiset liikenneyhteydet etelään keskustaan ja KYSille ja pohjoiseen Siilinjärven ja Joensuun suuntaan.

Niiralan Kulma Päivärannassa

Nikulla on Päivärannan koulun vieressä kolme kerrostaloa, joissa on yhteensä 84 asuntoa. Nämä 1970-luvun kerrostalot Keski-kaarella ja Metsäkummuntiellä on peruskorjattu vuosina 2006-2007, ja mielestäni tuon kymmenisen vuotta sitten tehdyn peruskorjauksen jälkeen talot erottuvat edukseen. Keski-kaaren kerrostalojen päädyissä on myös Kuopion ystävyyskaupungin taiteilijoiden maalaamat seinämaalaukset eli muraalit. Taitavat olla kaupungin ensimmäiset lajissaan!


Löydätkö muraalin Päivärannasta?


Seinämaalaus löytyy myös Keski-kaari 31:n seinästä. 

Arabikortteli puretaan kesällä 2017

Nikulla oli Päivärannassa myös rivitalokohde. Metsäkummuntiellä sijainneet rivitalot saivat pian valmistumisensa jälkeen 60-70-luvun vaihteessa kaupunkilaisilta lempinimen arabikorttelit. Nimi viittasi talojen ulkoasuun –  tasakattoiset ja matalat rakennukset aurinkoisen vaalealla värityksellä toivat monelle mieleen enemmän etelän auringon alla sijainneen markkinakorttelin kuin savolaisen kaupunginosan. Lempinimi todella omaksuttiin kiinteäksi osaksi kaupunkihistoriaa – se säilyi kaupunkilaisten puheissa vuosikymmeniä, aina talojen historian päättymiseen saakka. Ja tästä eteenkin päin.

Arabikortteli on tullut elinkaarensa päähän. Arabikorttelin F – K-talot purettiin vuonna 2016 ja viimeiset rivitalot A – E puretaan kesällä 2017.


Upouudet rivitalot. Kuva: Savon Sanomat


Arabikorttelit tulivat elinkaarensa päähän ja ne purettin kesällä 2017.

Uudisrakennuksia

Päivärannan purettujen rivitalojen tilalle Niku rakentaa muutaman vuoden kuluttua yhden kerrostalon, joka tulee suunnilleen nykyisen Metsäkummuntie 16A-talon paikalle. Lisäksi muut tahot rakentavat arabikorttelin alueelle rivi- ja kerrostaloja. Myös Nikun kerrostalojen väliin Keski-kaarelle on rakenteilla uusi kerrostalo. Päivärantaan tulee näiden rakennusprojektien myötä lisää sekä omistus- ja asumisoikeus- että vuokra-asuntoja. Päiväranta jatkaa vireää eloaan Puijon kainalossa.

Millaisia kokemuksia sinulla on Päivärannasta?

 


Kirjoittajasta

Eijaliisa Heikkinen on Niiralan Kulman järjestelmäasiantuntija, ja liikkuu usein Päivärannassa kameran kanssa.

Kommentointi

Kommentti:
Nimi:
 


Elettiin 80-luvun alkua kun jouduimme puolisoni kanssa etsimään asuntoa silloisen vuokranantajamme myytyä asunnon. Uusi omistaja halusi remontoida asunnon omaan käyttöön mahdollisimman nopealla aikataululla.
Saimme tilapäiseksi asunnoksi myynnissä olevan kolmion Päivärannan Lakeissuontieltä. Olimme vuokralaisina sillä sopmuksella, että lähdemme alta pois heti jos ja kun asunto menee kaupaksi. Kotiutumiselle Päivärantalaiseksi ei siis tuosta tietoisesta väliaikaisuudesta johtuen ollut mahdollista, Muistan kuitenkin väliaikaisesta kortteerista avautuneet maisemat Puijolle ja Pohjois- Kallavedelle, kuinka ne syksyn kauniin ruskan myötä vajosivat marrakseen ja saivat joulukuussa valkean lumipeitteen .Joulukuussa -81 pääsimme muuttamaan, silloin kuopiolaisten uusinpaan lähiöön, Neulamäkeen Kuopaksen vastavalmistuneeseen opiskelijaasuntoon.. Lyhyenkin asumiskokemuksen perusteella olisin ollut valmis päivärantalaistumaan jos asunto olisi tuolloin löytynyt, Hyvä lähiö jo silloin ja vanhetessaan kehittyy ja paranee

- pe 1. syyskuuta 2017 16.03.01


Arabikorttelit tutut,lapsuus ja nuoruus siellä vietetty. Entinen Kesärannan koulukin alueinaan tuttu,siellä kävin ensimmäiset 2 vuotta ensin kansakoulua joka muuttui peruskouluksi mennessäni toiselle luokalle,muistaakseni. Lapsena alue tuntui suurelta,mutta näin aikuisen näkökulmasta nyt katsottuna alue on pieni ja se on vain hyvä asia!
Tuntuupa hyvältä taas palata ns. paluumuuttajana Päivärantaan.
Lapsuusmuistot tulee mieleen monestakin asiasta.
Ylläolevasta kuvastakin tulee muistoja mieleen, meitä oli suuri joukko lapsia jotka leikimme siellä yhdessä,välillä tietysti riideltiinkin :):)
Kuvassa myös paljon tuttuja immeisiä ;)

- to 21. syyskuuta 2017 14.30.40


Olisi kiva tietää keitä henkilöitä yläolevassa kuvassa on. Vaikka löytyi etunimet.

- ma 2. lokakuuta 2017 21.16.14


Niin - tunnistaako joku itsensä tai naapurin kaverin kuvasta? Kuva on Savon Sanomien, ja kuvan yhteydessä ei ollut mainintaa kuvan henkilöistä.

Hanna Harjunheimo - ti 3. lokakuuta 2017 08.19.50


Se oli 1971 toukokuun loppua ,kun muutettiin vanhempien ja sisarusten kanssa uuteen kerrostaloon Keskikaaren ja Metsäkummuntien risteyksessä. Asunto oli C - rapun toisessa kerroksessa. 3h+k. Olin silloin 5,5 vuotta. Syksyllä täytin 6.
Siitä lähtien olen asunut Päivärannassa, eli 47,5 vuotta. Koulua kävin aluksi Kesärannan koulussa 1 ja 2-luokat. Sitten Kettulan koulussa ja Niiralan koulussa. 1977 vuoden alussa menin silloiseen ,jo nyt purettuun Päivärannan kouluun. 1970-luvun alussa Päiväranta oli hieman levoton asuinalue. Mutta rauhoittui sittemmin 1970-luvun puolivälin jälkeen.
Asuinpaikkana Päiväranta on mitä mainioin. Luonto on lähellä. Edelleenkin asun itse Keskikaarella ja aion asua vielä jatkossakin. Hyviä muistoja on jäänyt lapsuus- ja nuoruusajoista Päivärannasta. O

- ma 13. marraskuuta 2017 20.33.59


Muistelen jossain vaiheessa lapsuudestani että kävimme linja-auto kuljetuksella Haapaniemen ala-astetta jonkin aikaa ennekuin pääsimme uuteen Päivärannan- Puijonsarven kouluun. Musiikkiluokkalaiset lauloivat koulumatkalla muistaakseni. Saku Sammakko laulu jäi mieleeni niistä matkoista :)
Muuten onko kuva siis minä vuonna otettu arabikortteleista?
Sen perusteella osaisin nimetä joitakin. Ihan kuin olisi ainakin Annikki,Satu jne :)
Asuimme niissä 5h+k+s asunnossa ja oli iso aidattu oma takapiha portilla ja puuliiteri /varasto pihan yhteydessä. Saunat olivat muistaakseni puulämmitteisiä :) Aidat ja liiteri olivat tummanruskeita.
Miten ihania kukkaistutuksia meillä pihalla olikaan ja kiikku. Pyykit kuivasimme aina takapihalla pyörivässä pyykkitelineessä :)
Kyllä noita ihania muistoja on kiva vaalia.
Silloisen talonmiehenkin muistan,hänkin asui perheineen rivitaloilla.

- pe 24. marraskuuta 2017 14.42.14


ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI