Nikublogi

Kaapunnin kulumat tutuiksi, osa 3: Särkiniemi

01.08.2018 | Asukas

Reilut kymmenen vuotta särkiniemeläisenä… eikä ole kuin hyvää sanottavaa!

Muutin lasteni kanssa Etelä-Savosta Saimaan saaresta Kuopioon 11 vuotta sitten elämäntilanteen muuttuessa. Muutto kohtuullisen isoon kaupunkiin luonnon keskeltä, jossa pihapiirissä mm. pesi kuhankeittäjä, tuntui aluksi jo ajatuksena kaikkea muuta kuin viehättävältä. Mutta niin vain kävi, että uusi koti juuri Särkiniemessä tuntui, ja tuntuu edelleen, kuin lottovoitolta!


Siikalahden silta yhdistää Särkiniemen ja Haapaniemen kaupunginosat. Silta valmistui kesällä 2017 vanhan ponttonisillan paikalle. (Kuva: Virpi Jäntti)

Melkein kotiovelta alkaa luonto, ja Särkiniemi on nimensä mukaisesti veden ympäröimä, joten rantaa riittää jos mieli tekee veden äärelle. Rannat ovat Särkiniemessä ulkoilijan ja luonnonystävän mielestä varmasti parasta antia: rantapolkuja pitkin voi kiertää koko niemen Särkilahdesta Siikalahteen asti. Särkiniemeen valmistui muutama vuosi sitten hyvä uusi uimaranta pukukoppeineen ja nurmialueineen. Ja talvella järvi ympärillä tarjoaa upeat mahdollisuudet hiihtoon ja jäällä patikoimiseen.

Vuosien varrella olen kuullut jotain kerrottavan myös Särkiniemen historiasta. Täällä on ns. vanha Särkiniemi, jossa on rintamamiestyylisiä 1950-luvun puutaloja. Uudempaa Särkiniemeä ovat Särkiniementien varressa Särkilahden sillan lähellä oleva omakotialue 1970-80 -luvuilta kuten myös kerrostalot ostarin ympärillä. Tien toisella puolella ovat vielä 1990-luvun lopussa rakennetut matalat kerros- ja luhtitalot.


Esihistoriallinen kuppikivi löytyy alueelta. Löydäkö paikan? (Kuva: Virpi Jäntti)

Ihan vanhaakin historiaa on korviini kantautunut mm. Sammalniemen huvilasta, joka paloi  keväällä 2010. Sen oli rakentanut Saastamoisen teollisuussuku kesänviettopaikakseen vuonna 1910, ja se oli suvun käytössä vuoteen 1996, jonka jälkeen omistajana oli Kuopion kaupunki ja huvila oli tyhjillään vuosia. Sammalniemi vanhoine upeine punaisine huviloineen oli mielestäni yksi Särkiniemen kauneimpia paikkoja – on tosin edelleenkin, mutta kyllä oli surullinen uutinen kun kuulin tulipalosta!

Särkiniemen ostari on tyypillinen lähiöostari, jossa menneiden vuosien kohtuullisen hyvätkin palvelut ovat pikkuhiljaa huvenneet, niin että nykyisin siellä on lähikauppa, pub, pizzeria, seurakunnan tilat ja asukastupa. Muita palveluja löytyy kyllä ostarin ulkopuolelta: kampaamo, lounaspaikka, huoltoasema, katsastusasema, autoliikkeitä sekä kiipeilykeskus.


Lohkaretie on saanut nimensä siirtolohkareista, joita Särkiniemessä on useita, tyypillistä juuri Särkiniemelle. Ne ovat rauhoitettuja luonnonmuodostelmia, jotka koostuvat tyynylaavasta ja kalkkikivestä. (Kuva: Virpi Jäntti)

Kirjoitan tätä kuistillani kuunnellen samalla keväistä linnunlaulukonserttia lähimetsästä… Tällaista idylliä voi tarjota kuopiolainen lähiö parhaimmillaan!

Virpi Jäntti

Niiralan Kulma alueella

Niiralan Kulmalla on Särkiniemessä ja Särkilahdessa yhteensä 8 asuinkiinteistöä.  Särkiniemen Lohkaretie 3:ssa niistä sijaitsee neljä taloa, joista aikanaan D-talo rakennettiin vuonna 1969-70 vanhusten palveluasunnoiksi.  Sittemmin kaikki Lohkaretien talot ovat normaalissa vuokra-asuntokäytössä, ja ne on peruskorjattu vuosina 2002-03 . Lohkaretien talot edustavat modernistisen arkkitehtuurin betonibrutalismia, selkeillä ja viimeistelemättömillä seinäbetonipinnoillaan. Tätä seinäbetonipintaa on koristeltu sittemmin taiteella: Lohkaretie 3A-talon seinässä on koko seinän kokoinen muraali "Oodi lähiön naisille/Kuun jumalatar". Taideteoksen teki talon seinään Ulla Laitinen vuonna 1986-87.


Lohkaretie 3A erottuu seinämaalauksellaan.

Särkiniementie 11:n luhtitalo edustaa hieman uudempaa Särkinimen rakennuskantaa. Talo sijaitsee vehreässä pihapiirissä Särkiniemen sydämessä.

Särkilahti on uudempi asuinalue. Särkilahden ytimessä ovat Nikun taloja Hauenkoukku 3 ja Särkilahdenkatu 5 sekä lähempänä Rauhalahden matkailukeskusta Katiskaniementie 4.

 

 

 

 


Kirjoittajasta

Kirjoittaja Virpi Jäntti on Niiralan Kulman asukas Särkiniemestä

Kommentointi

Kommentti:
Nimi:
 


ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI