Nikublogi

Projekti, joka meni kuin Strömsössä

16.05.2017 | Hanna Harjunheimo

Kiinteistöt eivät kestä käyttöä ikuisesti. Peruskorjauksella voidaan rakennuksen käyttöikää pidentää, ja samalla huomioida uudet vaatimukset talojen ja asukkaiden terveellisyys- ja turvallisuusasioissa. Peruskorjauksen yhteydessä voidaan vanhoihin taloihin myös lisätä uusinta talotekniikka, mikä lisää asumisviihtyvyyttä.

Niiralan Kulman kiinteistöt peruskorjataan täydellisesti keskimäärin noin joka 35. vuosi. Peruskorjausta tehdään Niiralan Kulmalla suunnitelmallisesti ja ennakoivasti, kertoo Niiralan Kulman toimitusjohtaja Kari Keränen. Suunnitelmallisen peruskorjausohjelman ansioista Niiralan Kulman talot ovat usein teknisesti paremmassa kunnossa kuin vastaavat saman ikäiset rakennukset Kuopiossa. Peruskorjaukseen ryhdytään oikeaan aikaan: ei odoteta, että rakennukset ovat liian huonossa kunnossa.

Niiralan etukulman talon projekti

Peruskorjausprojektit ovat aina mittavia ja kalliita hankkeita, joita valmistellaan vuosia ennen itse projektin alkamista. Usein, kun vanhan talon rakenteita aletaan kaivelemaan, saattaa vastaan tulla yllätyksiäkin. Jututin viimeisimmän peruskorjauskohteen, Niiralan Kulman nimikkotalon, Niiralankatu 8:n korjauksen sujuvuudesta vastannutta henkilöä, rakennuttaja Jari Koivistoa. Menikö projekti niin kuin Strömsössä, Jari?

-Välillä oli hetkiä, jolloin tuntui, että projekti todella aiheuttaa kaikille osapuolille harmaita hiuksia, naurahtaa Jari Koivisto. Voidaan kuitenkin sanoa, että kyllä, projekti meni kuin Strömssössä – lopputulos on todella onnistunut, ja peruskorjaus valmistui ajallaan, jopa hieman etuajassakin.

Projekti toteutettiin kolmessa vaiheessa: ensimmäinen vaihe alkoi tammikuussa 2016, ja viimeisen vaiheen asuntoihin pääsivät asukkaat muuttamaan vapuksi 2017. Hankkeen suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2013, eli suunnittelu oli pidempikestoisempi vaihe kuin itse peruskorjaus.

Kutterilastua ja Savon Sanomia lattiarakenteissa

-Talo on rakennettu 1950-luvulla, ja aikakerroksiinkin tutustuttiin projektin edetessä. Ajan hengen mukaisesti rakennustarvikkeina oli käytetty silloin saatavilla olevia materiaaleja, kuten kutterilastua ja Savon Sanomia. Myös asbestia talosta löytyi, ja sen asiallisessa poistamisessa saatiin todella olla tarkkaavaisia. Työmaalta lähti 190 kuorma-autollista asbestijätettä – tästä määrästä murto-osa sisälsi asbestia, mutta kuormia piti käsitellä kuten asbestijätettä., Jari kertoo.

Savon Sanomat uutisoi vuonna 1950 harjannostajaisista.


 

Savon Sanomia löytyi myös talon rakenteista
 

-Rakenteissa tuli yllätyksiä – 50-luvun rakennepiirustukset eivät niin justiinsa tarkkoja olleet. Ylimääräisiä palkkeja tuli vastaan rakenteissa, ja toisaalta rakennepalkkeja puuttui niistä paikoista, joissa piti niitä olla. Muun muassa uusille hisseille piti rakentaa teräksestä uusia rakenteita. Hyvin ahdasta työmaalla työskentely oli, ja välillä käyttöön otettiin suunnitelma b ja c:kin. Ratkaisut tehtiin usein suunnittelijan ja urakoitsijan kanssa paikan päällä – pelkästään suunnittelupöydän ääressä tätä projektia ei olisi saatu koskaan päätökseen!

-Välillä työ muistutti salapoliisityötä, ja tätä työtä tehtiin yhdessä Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kanssa. Talo on luokiteltu maakunnallisesti merkittäväksi rakennukseksi, ja sillä on merkittävä kaupunkikuvallinen ja rakennushistoriallinen arvo. Tavoitteena oli palauttaa talon julkisivuun sen 50-luvun alkuperäinen väri, keltainen. Vuosien varrella talo oli maalattu vaaleanpunaiseksi. Alkuperäisen maalisävyn etsiminen oli varsinaista etsivätyötä: lopulta yhden ikkunankarmin alta löytyi pieni alue alkuperäistä maalisävyä, joka oli ollut auringolta suojassa.  Maalitehtaan ja museon asiantuntijoiden kanssa määriteltiin tämän perusteella talon väri, joka on nyt koko talon pinnassa., Jari kertoo.


Talon alkuperäisen värin määritys oli salapoliisityötä.


Vaaleanpunaisen maalin alta löytyi keltainen.

- Lopussa kiitos seisoo: talo uusittiin lattiasta kattoon, vain tiili- ja betonirunko jäi. Sisäseiniä siirrettiin, pintoja uusittiin ja taloon tuotiin uutta tekniikkaa. Vanhaa säästettiin missä pystytiin: rappukäytävässä on laadukas, hyvin kulutusta kestävä alkuperäinen kivilattia, ja se muistuttaa historiasta tässä käytännössä täysin uudessa talossa.

Niiralan kulmilla oli vilskettä

95-vuotias Anna Happonen on Niiralankadun talon ensimmäisiä asukkaita. Anna perheineen asui Niiralankadulla vuodesta 1951 aina vuoteen 1972 saakka. Lapsiperheitä talossa asui tuolloin ennätysmäärä –  yli 200 lasta yhteensä.

Anna vieraili marraskuussa 2016 Niiralankadun peruskorjatussa asunnossa – samassa, jossa hän perheineen asui yli 20 vuotta. Vilinää todella riitti, koska lapsimäärä oli korttelissa niin iso. Elettiin kuitenkin sopuisasti, ja välillä paimennettiin toistenkin lapsia. Lapsille elinympäristö oli hyvä, ja leikkikavereita riitti., Anna muistelee.


Anna Happonen vieraili vanhassa kodissaan Niiralankadulla
marraskuussa 2016 Juha Happosen (vas.) ja Jorma Niirasen kanssa.

Myös legendaarinen tiskijukka Kari "DJ Nite" Niiranen singahti maailman diskojen levytiskien taa Niiralankadulta. 5-lapsinen perhe asui C-rapun 5.kerroksessa, ja vanhemmat kasvattivat lapsiaan tapoja kunnioittaen, mutta vapauksia tarjoten. Niiralankadun pihapiiri tarjosi paljon virikkeitä tytöille ja pojille, Kari Niiranen kertoo. Jääkiekkoa pelattiin jäädytetyllä ulkokentällä Niiralan montussa, nykyisen jäähallin paikalla, ja monet kerrat pidettiin Turon puulaaki-hiihtokisoja. Talon askarteluhuoneessa sai nikkaroida, ja myöhemmin rassata mopoja. Vintti oli iso ja kiinnostava paikka. Talonmiestä autettiin halkohommissa ja saunan lämmityksessä, ja samainen talonmies, Korhosen Jaska, piti kyllä hyvin kuria talon lapsille., Nite kertoo.

-Myöhemmin, kun viihdetyöt jo työllistivät minua, tulin Dannyn kiertuebussilla kotiin kiertueen jälkeen. Talon naisia oli monessa ikkunassa seuraamassa, kun Dannyn bussi kurvasi Huuhankadulle. Innokkaimmat jo kyselivät, josko Dannykin on bussissa mukana – oli vähän salaperäistä ja jännittävää tuolloin keikkaelämä., Nite kertoo. Onpa Suomen tiettävästi ensimmäinen diskopallokin kulkeutunut Kuopioon ja Niiralankadulle talon oman DJ:n toimesta!

 

DJ Nite kasvoi Niiralankadun talossa.

 

Talon kolmas syntyminen vaati yli 100 henkilötyövuotta

Niiralankadun 6-kerroksinen kerrostalo on 116 asunnon ja 7 liiketilan merkittävä maamerkki Kuopion keskustan tuntumassa Niiralan kaupunginosan etukulmilla Niiralankadun, Huuhankadun ja Nahkurinkadun muodostamassa pihapiirissä. Talo on yhtiön ensimmäinen rakennuskohde, ja Niiralan Kulma Oy on saanut nimensä tämän kiinteistön mukaan.

Myös kaikkien Nikujen Äidiksi kutsutulla talolla on värikäs historia. Pitkään Kuopion suurimpana asuintalona olleeseen taloon muutti talokirjojen mukaan 494 asukasta, joista lapsia yli 200. Taloon muutti jopa 12- ja 13-lapsisia perheitä. Huonetilat olivat silloinkin uudet, modernit ja silloisilla mukavuuksilla varustellut. Jopa hissit talosta löytyivät, joka oli tuolloin hyvin harvinaista. Uuden talon asukkaat edustivat koko kaupungin kansalaisia: talossa on asunut kaikkien ammattiryhmien edustajia, ja moni kaupunginjohtajakin on Niiralankadulla asunut. Talo peruskorjattiin ensimmäisen kerran 80-luvulla – tämä viimeisin 2017 vuoden peruskorjaus on siis jo talon kolmas tuleminen.

Talon peruskorjaus alkoi tammikuussa 2016 ja päättyy kesäkuussa 2017 pihan viimeistelytöillä. Työmaalla työskenneltiin yli 100 henkilötyövuotta, ja työmaalla oli vilkkaimpana aikana yli 100 henkilöä yhtäaikaisesti töissä. Yhteensä tälle työmaalle perehdytettiin 419 henkilöä. Talossa on tällä hetkellä 175 asukasta ja 116 huoneistoa, joissa neljässä on oma takka.

Niiralankatu 8:n peruskorjaus-projekti päättyy pihojen viimeistelyyn kesällä 2017.Kirjoittajasta

Hanna Harjunheimo on Niiralan Kulman markkinointisuunnittelija, joka ajattelee, että pienten ihmisten isot tarinat ansaitsevat tulla kuulluksi.

Kommentointi

Kommentti:
Nimi:
 


Olihan poikani hoidossakin
Mannerheimin lapsi jotain
tuossa talossa ja aika
Aikamoinen tulipalo aikamoinen tulipalot.
Palo sitten koko ullakko.

- ti 23. toukokuuta 2017 20.09.51


Kyllä, Niiralankadulla oli vuonna 1994 salamaniskusta aikansa saanut tulipalo.

- ke 24. toukokuuta 2017 09.05.34


ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI