Usein kysyttyä

Asunnon kunto, laitteet ja remontit

Mikä on huoneiston normaali lämpötila?

Lämmityskaudella (loka-huhtikuun välillä) huoneiston lämpötila pyritään pitämään oleskeluvyöhykkeellä mitattuna 21°c (± 1°).

Kesällä lämpötila asunnoissa voi nousta. Lue alta vinkit sisätilan viilentämiseen.

Viisi vinkkiä sisätilan viilentämiseen:

  • Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä, kun ulkona on lämpimämpää kuin sisällä.
  • Laske sälekaihtimet tai vedä ikkunoiden eteen verhot etenkin aurinkoisella puolella taloa paahteen minimoimiseksi.
  • Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet, jotka tuovat lisälämpöä. Vältä uunin ja sisäsaunan lämmitystä. Tarkista myös, että lämpöpatterit ovat talven jäljiltä varmasti suljettu.
  • Tarkista asuntosi ilmanvaihtolaitteiden kunto, jotta ilma vaihtuu niin kuin sen pitää. Puhdista raitisilma- ja poistoilmaventtiilit. Sisäilmakin raikastuu! Katso ohjeet >> 
  • Tuuleta tarvittaessa nopealla ristivedolla, mielellään ilta- tai yöaikaan, jolloin on viileämpää. Päivällä avaa ikkuna mielellään vain varjon puolelta.

 

Bonusvinkit:

Kylmällä vedellä kostutettu t-paita tai pikkupyyhe viilentää mukavasti oloa nukkumaan mennessä, ja miksipä ei päivälläkin.

Muista juoda paljon vettä!

Laitteissa on eroja

Helteiden jatkuessa voi hankkia erillisen laitteen tukalan olon helpottamiseksi. Tuuletin liikuttaa sisäilmaa, jolloin iholta poistuu lämpö nopeammin, ja se saattaa helpottaa oloa. Tuuletin ei varsinaisesti alenna sisälämpötilaa. Siirrettävät ilmastointilaitteet sen sijaan jäähdyttävät huoneilmaa, ja poistavat kosteutta.

Miksi patterit ovat välillä kylmiä?

Kun huoneessa on riittävästi lämpöä, ei patterilämmitystä tarvita. Tällöin termostaatti pienentää lämpimän veden virtausta patterissa. Patteri voi olla ajoittain kylmä tai vain yläosastaan lämmin. Tämä osoittaa termostaatin toimivan. 

Mitä saan remontoida itse?

Asukkaalla on mahdollisuus tehdä itse tai omalla kustannuksellaan teetättää huoneistossaan pientä remonttia, esimerkiksi pintojen maalaus, tapetointi, parketin, laminaatin tai sälekaihtimien asennus.

Jos esim. huoneistosi seinäpinnat kaipaavat mielestäsi uudistusta, voit saada yhtiöltä remonttitarvikkeet ja -materiaalit maksutta. Voit tehdä työn itse tai teetättää ammattilaisella (kotitalousvähennyksen alainen työ).

Ennen remontin aloittamista Niiralan Kulmalta on pyydettävä lupa työn tekemiseen. Oman alueesi kiinteistönhoitaja antaa sinulle lomakkeen, jota vastaan saat valita sopimusyhteistyörautakaupasta Niiralan Kulman perusmallistosta mieleisesi tapetit/maalit ja työvälineet.

Kosteiden tilojen remontit ja mattotyöt tekee aina yhtiön remonttiosasto. Kosteiden tilojen pintoihin ei saa tehdä minkäänlaisia reikiä, joten käytä esim. tarra- tai imukoukkuja ripustimina.

Kaikista asunnossa tehtä­vistä muutostöistä (lautasan­tennin asentamisesta, parke­tin tai kiinteiden kalusteiden muutoksista jne) on aina sovittava erikseen ja tehtävä kirjal­linen sopimus.

Ota remonttiasioissa yhteys alueesi kiinteistönhoitajaan.

Kuka saa asentaa astianpesukoneen?

Astianpesukoneen asennuksessa on käytettävä vastuuvakuutettua kodinkone- tai lvi-yritystä. Asennuksen jälkeen (ennen astianpesukoneen käyttöönottoa) kiinteistönhoidon on tarkistettava asennus, mutta vastuu koneesta ja sen toiminnasta on aina asukkaalla itsellään.

Niiralan Kulma ei tee astianpesukoneiden asennuksia.

Katso tarkemmat ohjeet astianpesukoneen asennusohjeesta.

Mistä saan apua huoneiston tekniikkaan liittyvissä kysymyksissä?

Ota yhteyttä Niiralan Kulman kiinteistönhoitoon. Opastuksen voit saada puhelimitse, ja tarvittaessa kiinteistönhoitaja oi pastaa paikan päällä.

Kiinteistönhoidon yhteystiedot löydät talosi ilmoitustaululta ja täältä >>

Miten saan uuden jääkaapin, jos entinen on mennyt rikki? Saanko tilalle erilaisen kalusteen kuin alkuperäinen?

Ota yhteyttä kiinteistönhoitoon, mikäli havaitset rikki menneen jääkaapin (tai muun asunnon varustukseen kuuluvan laitteen).

Asuntoihin liittyy aina tietynlainen varustus. Rikkoontuneen laitteen tilalle toimitetaan ominaisuuksiltaan samanlainen laite, esim. jääkaapin tilalle jääkaappi. Asukas voi halutessaan hankkia omalla kustannuksellaan itselleen parhaiten sopivan kylmälaitteen. 

Kuinka saan ruuan paistamisesta aiheutuvat käryt tehokkaasti poistettua asunnosta?

Laita liesituuletin maksimiasentoon ja tarvittaessa tuuleta lyhyen aikaa ristivedolla tuuletusikkunoista. Muista palauttaa liesituuletin normaaliasentoon ja sulkea ikkunat tuuletuksen jälkeen, erityisesti lämmityskaudella. 

Miten teen ilmoituksen asunnossani olevasta rikkinäisestä laitteesta?

Ota aina ensin yhteyttä talosi kiinteistönhoitajaan, mikäli esim. asuntosi hana tai wc-istuin vuotaa. Kiinteistönhoitajan tavoittaa puhelimitse arkisin (ma-to klo 7-15.30, pe klo 7-14.15). Muuna aikana erityistä vaaraa tai vahinkoa aiheuttavat viat tulee ilmoittaa päivystäjälle numeroon 044 7655 499.

Kiinteistönhoitajien yhteystiedot löydät täältä >>

Voinko tehdä itse remonttia asunnossani, esim. maalata ja tapetoida?

Kyllä voit. Remontista tulee sopia aina kiinteistönhoitajan kanssa.

Jos esim. huoneistosi seinäpinnat kaipaavat mielestäsi uudistusta, voit saada yhtiöltä remonttitarvikkeet ja -materiaalit maksutta. Voit tehdä työn itse tai teetättää ammattilaisella (kotitalousvähennyksen alainen työ).

Ennen remontin aloittamista Niiralan Kulmalta on pyydettävä lupa työn tekemiseen. Oman alueesi kiinteistönhoitaja antaa sinulle lomakkeen, jota vastaan saat valita sopimusyhteistyörautakaupasta Niiralan Kulman perusmallistosta mieleisesi tapetit/maalit ja työvälineet.

Tarvittaessa remontointiin liittyvissä asioissa neuvovat korjaustyönjohtajat

Miksi asuntoremonttia varten saa vain valkoista maalia, johon joutuu itse maksamaan sävyn? Miksi ei saa sellaista maalia, johon saa tumman sävyn?

Niiralan Kulma käyttää maaleissa ainoastaan vaaleita sävyjä. Maalimme on A-pohjaa ja siihen saa vain vaaleita värejä. Maalattava pinta-ala on syytä laskea tarkkaan, koska jos maali loppuu kesken, niin seuraava sävytyserä ei ole väriltään täsmälleen sama kuin ensimmäinen. 

Saanko asentaa lautasantennin?

Lautasantennin asennukseen pitää AINA olla lupa Niiralan Kulmalta. Ennen asennusta ota yhteyttä kiinteistönhoitajaan tai kiinteistötyönjohtajaan, jolta saat kirjalliset ohjeet asennustöiden suorittamiseen. 

Laskutushinnasto vahinkoihin ja korvaamisiin

Asukas on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän, hänen perheensä jäsen tai hänen luvallaan asunnossa oleskeleva henkilö tahallisesti ja laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttaa asunnolle. Tupakoinnin aiheuttamat siivous- ja korjauskulut asunnossa voidaan laskuttaa asukkaalta.

Niiralan Kulmassa on käytössä laskutushinnasto, joka vastaa keskimääräistä kustannusta tuotteista ja töistä, joita joudutaan tekemään asunnon huonon hoidon tai siivoamattomuuden takia. Huolehtimalla korjauksista omatoimisesti, kustannukset saattavat olla pienemmät kuin yhtiön työnä.

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI