Usein kysyttyä

Asunnon hakeminen

Asuntohakemukseni tilanne

Voit selvittää asuntohakemuksesi tilanteen hakijapalvelustamme

 • puhelimitse p. 017 265 5305 (ma–pe klo 9–12)
 • sähköpostilla: hakijapalvelu@niiralankulma.fi

Kuinka nopeasti saan asunnon?

Yleispätevää vastausta emme valitettavasti voi antaa. Asunnon saantiin vaikuttaa ensisijaisesti asunnontarpeesi sekä nykyiset asuinolot. Asunnon saaminen riippuu myös siitä, millaista asuntotyyppiä haet ja mistä päin kaupunkia. Keskustasta ja sen lähialueilta vapautuu asuntoja harvemmin. Tarjoamme asuntoja kiireellisyysjärjestyksessä.

Monesko olen asunnonhakujonossa?

Meillä ei ole käytössä asunnonhakujonoa eikä jonotusnumeroita. Hakijan asunnontarve ja toiveet määrittävät kiireellisyyden. Asuntotarjous vapautuviin asuntoihin tehdään hakijoiden kiireellisyystilanteen mukaisesti.

Voit tutustua nettisivuillamme asukasvalinnan perusteista.

Mikä on asuntotarjous?

Kun löydämme sinulle sopivan asunnon, lähetämme sinulle asuntotarjouksen. Asunnon näytöstä sovitaan myös kanssasi. Sinulla on muutama päivä aikaa vastata tarjoukseen. Tarjouksessa pyydämme lisäksi tarvittavat dokumentit.

Ilmoita meille myös, mikäli tarjottu asunto ei ole sinulle sopiva.

Mitä ovat tulo- ja varallisuusrajat?

Arava- ja korkotukilain mukaiset tulorajat ovat poistuneet. Mikäli samassa tilanteessa olevia hakijoita on useita, tulee vuokranantajan tehdä tulovertailu. Perussääntö on, että tulijalla ei ole sellaista omaisuutta, jolla hän voisi järjestää asuntoasiansa omin kustannuksin. Asiaan vaikuttavat kuitenkin asuntotilanne ja monet muut tekijät.

Aravavuokra-asuntoa ei voi saada henkilö, jolla on riittävästi omaisuutta vastaavan asunnon ostamiseen. Arviointiperusteena pidetään omaisuuden myyntiarvoa, josta vähennetään velat.

Varallisuusrajat ARA-vuokra-asunnoissa
Hakijaruokakunnan 
henkilöluku
Varallisuusraja €
1 42 000
2 52 000
3 68 000

jos hakijoita on 4 tai enemmän varallisuusrajaan lisätään 10 000 euroa jokaista lisähenkilöä kohden.

Lisätietoa asukasvalinnan perusteista

Onko kimppa-asuminen Nikulla mahdollista?

Vuokraamme asuntoja myös kimppa-asunnoiksi. Vuokrasopimus voidaan tehdä enintään kahden asukkaan nimiin. Jos haluatte muuttaa kaveriporukalla asuntoon, kaksi henkilöistä on päävuokralaisia ja loput tekevät päävuokralaisten kanssa alivuokrasopimuksen.

Päävuokralaiset ovat vastuussa Niiralan Kulmalle asunnosta ja vuokrasta, alivuokralaiset ovat vastuussa päävuokralaisille. Ennen kimppa-asunnon hakemista kannattaa tutustua myös Kelan ohjeisiin aiheesta.

Lisätietoa kimppa-asumisesta Niiralan Kulmalla saat hakijapalvelustamme

 • puhelimitse 017 265 5305 (ma–pe klo 9–12)
 • sähköpostilla: hakijapalvelu@niiralankulma.fi.

Mitä dokumentteja tai liitteitä vuokrasopimukseen tarvitaan ja miten ne voi lähettää?

Asuntotarjouksen hyväksymisen jälkeen pyydämme sinua toimittamaan alla olevat dokumentit Niiralan Kulman toimistoon. Voit toimittaa ne joko sähköpostilla tai paperilomakkeina. Suosittelemme käyttämään salattua sähköpostia, jonka käyttöön ohjeistamme alla. Voit toimittaa lomakkeet myös kopiona toimistomme postilaatikkoon Hatsalankatu 37 (toimiston postilaatikko sijaitsee etuoven edessä). Jos sinulla ei ole kopiointimahdollisuutta, voit tulla käymään toimistollamme keskiviikkoisin klo 9–12 tai varaamalla ajan palveluneuvojallemme. Varatulla ajalla voit allekirjoittaa samalla myös vuokrasopimuksen.

Vuokrasopimuksen allekirjoitusta varten tarvitsemme seuraavat dokumentit
 • Palkkatodistus tai viimeisin tilinauha työssäkäyviltä, tai muu todistus nykyisistä tuloista.
 • Viimeisin esitäytetty veroilmoitus kaikilta huoneistoon muuttavilta yli 18-vuotiailta.
  • Tarvittavat verotettavaan varallisuuteen liittyvät dokumentit saat haettua PDF-muodossa Verohallinnon OmaVero-asiointipalvelun kautta.
 • Opiskelutodistus kaikilta yli 18-vuotiailta opiskelijoilta.
 • Selvitys mahdollisen omaisuuden käyvästä arvosta.
 • Luotonantajan todistus omaisuuteen kohdistuvista veloista.
 • Mahdolliset muut asunnontarpeeseen vaikuttavat seikat (esimerkiksi raskaustodistus).


Vuokrasopimus tehdään toistaiseksi voimassa olevaksi ja allekirjoitetaan sähköisesti tai Niiralan Kulman toimistolla sen jälkeen kun asuntotarjous on hyväksytty sekä pyydetyt liitteet ja vakuus tarkastettu. Sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä on mahdollista varata saunavuoro ja autopaikka.

Ohjeet salatun sähköpostiviestin lähettämiseen

Suosittelemme lähettämään henkilötietoja tai muita salassapidettäviä tietoja sisältävät liitetiedostot Turvaposti.fi-palvelun kautta asiakaspalveluumme.

 1. Mene sivulle www.turvaposti.fi. Jos olet lähettämässä tietoja palveluneuvontaamme, voit lähettää turvapostia suoraan pikaosoitteen kautta.
 2. Kirjoita "Lähetä turvapostia vastaanottajalle" -kenttään vastaanottajan sähköpostiosoite (esimerkiksi palveluneuvonta@niiralankulma.fi) ja paina "Lähetä".
 3. Kirjoita avautuvan sivun ylimpään kenttään oma sähköpostiosoitteesi (saat sähköpostiisi vahvistusviestin turvapostin lähetyksen jälkeen). Kirjoita myös viestin sisältö ja lisää liitteet. Seuraa sivulla olevia ohjeita ja paina lopuksi "Lähetä".
 4. Saat Turvapostipalvelimelta vahvistusviestin sähköpostiisi. Turvasähköposti ei lähde vastaanottajalle ennen kuin vahvistat viestin klikkaamalla viestissä olevasta vahvistuslinkistä.

 

Turvapostin lähetysohje pdf-muodossa >>

Paljonko vuokravakuus on ja miten se palautetaan?

Vuokravakuus Niiralan Kulman asunnoissa on nolla euroa, jos hakijan luottotiedot ovat kunnossa (1.11.2021 alkaen tehdyt uudet asuntotarjoukset).

Jos luottotiedoissa on merkintää, vakuus on 2–3 kuukauden vuokran suuruinen riippuen luottotietomerkintöjen laadusta ja määrästä sekä haettavan asunnon koosta.

Jos vakuus pyydetään, se määräytyy näin:

 • 2 kuukauden vuokran määrä, jos merkintöjä luottotiedoissa alle 3000 euron arvosta (vakuus kuitenkin vähintään 2 x 400 euroa tai 2 x 500 euroa)
 • 3 kuukauden vuokran määrä, jos merkintöjä luottotiedoissa on yli 3000 euron arvosta.


Vakuus maksetaan vuokranantajan tilille ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Vakuus palautetaan noin neljän viikon kuluttua vuokrasuhteen päättymisen jälkeen sille tilille, joka on ilmoitettu vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä kirjallisesti, mikäli velvoitteet vuokranantajaa kohtaan on hoidettu asianmukaisesti.

Vuokravakuus on asuntokohtainen eikä sitä voi käyttää viimeisen asumiskuukauden vuokran maksuun. Vakuudelle ei makseta korkoa.

Vakuutena hyväksymme rahavakuuden tai Kelan myöntämän sitoumuksen vuokravakuutta varten. Emme hyväksy vuokravakuuspalveluja tarjoavien yritysten vakuuksia.

Miten maksuhäiriö vaikuttaa asunnon saantiin?

Tarkistamme hakijoiden luottotiedot Suomen Asiakastieto Oy:n luottotietorekisteristä. Merkinnät ja maksuhäiriöt saattavat vaikuttaa vuokravakuuden määrään ja sopimuksen ehtoihin, mutta eivät ole este asunnon saannille.

Voinko saada vapautumassa olevan Niiralan Kulman asunnon, jos asun jo Nikun asunnossa?

Asuntoa vaihdettaessa on täytettävä asuntohakemus ja vaihtoedellytysten on oltava kunnossa. Vapautumassa oleviin asuntoihin on pääsääntöisesti jo etsitty uusi asukas hakijoiden joukosta, mutta voit toki hakea tiedossasi olevaan vapautuvaan asuntoon. Muistathan mainita asuntohakemuksella kyseisen vapautuvan asunnon tarkan osoitteen.

Miten pitkään asuntohakemukseni on voimassa?

Asuntohakemus on voimassa kolme (3) kuukautta kerrallaan. Voit uusia, poistaa tai tehdä pieniä muutoksia hakemukseen ottamalla yhteyttä hakijapalveluun puhelimitse, p. 017 265 5305 (ma–pe klo 9–12) tai sähköpostitse: hakijapalvelu@niiralankulma.fi.

Jos olet ilmoittanut asuntohakemuksessa sähköpostiosoitteesi, saat hakemuksen lähettämisen jälkeen linkin ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Linkin kautta voit myös itse tehdä hakemukseesi pieniä päivityksiä.

Huomioithan, että jos hakemuksesi tiedot muuttuvat radikaalisti (esimerkiksi hakemukselle tulisi lisää henkilöitä tms.), täytyy sinun täyttää uusi hakemus. Uusi hakemus korvaa aina aiemman hakemuksen.

Hakemus tulee täyttää huolellisesti ja siinä tulee mainita kaikki asuntoon muuttavat henkilöt. Mitä huolellisemmin hakemus on täytetty, sitä paremmin voimme tarjota tarpeisiinne sopivaa kotia. Huomioithan, että emme tarjoa asuntoja muista kuin hakemistasi kohteista.

Puhelinsoitot ja käynnit eivät nopeuta asunnon saantia. Palvelemme kaikkia asiakkaitamme tasapuolisesti ja huomioimme asukasvalintoja tehdessämme myös ne asiakkaat, joilla ei ole mahdollisuutta ottaa meihin yhteyttä.

Voiko opiskelija hakea Niiralan Kulmalta asuntoa?

Opiskelijoiden vuokra-asuntovälitystä Kuopiossa järjestää ensisijaisesti Kuopion Opiskelija-asunnot Oy eli Kuopas, mutta voit hakea asuntoa myös Niiralan Kulmalta.

Voiko vuokrasopimuksen allekirjoittaa sähköisesti?

Vuokrasopimus voidaan allekirjoittaa sähköisesti tai Niiralan Kulman toimistolla sen jälkeen, kun olet hyväksynyt asuntotarjouksen ja olemme saaneet pyydetyt dokumentit sekä mahdollisen vakuuden. Sähköistä allekirjoittamista varten tarvitset verkkopankkitunnukset. Allekirjoittamalla vuokrasopimuksen hyväksyt vuokrasopimuksen liitteineen, vahvistat hakemuksessa antamasi tiedot oikeiksi sekä vahvistat tutustuneesi asumisen ohjeisiin

Huomioithan, että jos haluat tulla toimistolle allekirjoittamaan vuokrasopimuksen, sinun tulee varata siihen aika. Siirry ajanvaraukseen.

Onko vapaita asuntoja ”jemmassa”?

Emme pidä vapaana olevia asuntoja tyhjänä odottamassa vuokralaisia. Asunnot vuokrataan välittömästi niiden vapauduttua. Jos kaikkia asuntoja ei saada vuokrattua heti edellisen ilmoitettua muuttoaikeistaan, vapaista asunnoista ilmoitetaan Kotihaku-palvelussamme.

Vapautuviin ja vapaisiin asuntoihimme pääset tutustumaan myös Vuokraovi.com-palvelussa.

Voiko Niiralan Kulmalta saada väliaikaisen asunnon?

Meiltä on mahdollista vuokrata asunto väliaikaisesti esimerkiksi oman asuntosi tai talosi remontin, korjauksen tai rakentamisen ajaksi.

Täytä ensin asuntohakemus ja mainitse hakemukseen asunnontarpeesi väliaikaisuus, tarpeen alkamisen ajankohta sekä arvioitu kesto.

Tämän jälkeen voit halutessasi ottaa vielä yhteyttä hakijapalveluumme puhelimitse, p. 017 265 5305 (ma–pe klo 9–12) tai sähköpostitse: hakijapalvelu@niiralankulma.fi.

Ovatko kaikki vapaat tai vapautuvat asunnot netissä?

Kaikki vapaat tai vapautuvat asuntomme eivät ole esillä netissä, joten asunnon hakeminen ehdottomasti kannattaa. Voimme tarjota vapautuvia asuntoja jo suoraan sopiville hakijoille. Vapaita ja vapautuvia asuntojamme on esillä Kotihaku-palvelussa.

Miten voin päivittää asuntohakemustani ja sen voimassaoloaikaa?

Kun olet jättänyt sähköisen hakemuksen, olet saanut ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen hakemuksen muokkauslinkin. Tämän linkin kautta pääset tarkastelemaan ja päivittämään hakemustasi (voi esimerkiksi lisätä hakemukselle uusia asuinalueita, jatkaa hakemuksen voimassaoloaikaa ym.). Hakemus on voimassa 3 kuukautta.

Hakemusta voi päivittää myös olemalla yhteyttä hakijapalveluun puhelimitse, p. 017 265 5305 (ma–pe klo 9–12) tai sähköpostitse: hakijapalvelu@niiralankulma.fi

Huomioithan, että jos hakemuksesi tiedot muuttuvat radikaalisti (hakemukselle on tarpeen lisätä esimerkiksi henkilöitä), niin tällöin sinun täytyy täyttää uusi hakemus. Uusi hakemus korvaa aina aiemman hakemuksen.

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI