Usein kysyttyä

Asunnon hakeminen

Paljonko vakuus on ja miten se palautetaan?

Vakuus on yksiöissä ja kaksioissa 400 euroa ja kolmioissa ja suuremmissa 500 euroa. Vakuus tulee toimittaa vuokranantajan tilille ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Luottotietohäiriöt vaikuttavat vakuuden määrään, joka enimmillään on kolmen kuukauden vuokran suuruinen. Vakuus on asuntokohtainen eikä sitä voi käyttää viimeisen asumiskuukauden vuokran maksuun. Vakuudelle ei makseta korkoa.

Vakuus palautetaan noin neljän viikon kuluttua vuokrasuhteen päättymisen jälkeen sille tilille, joka on ilmoitettu vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä kirjallisesti, mikäli velvoitteet vuokranantajaa kohtaan on hoidettu.

Kuinka nopeasti saan asunnon?

Yleispätevää vastausta on mahdotonta antaa.  Asunnon saanti riippuu siitä millaista asuntotyyppiä haet ja mistä päin kaupunkia. Keskustasta ja sen lähialueilta vapautuu asuntoja harvoin. Asunnon saantiin vaikuttaa ensisijaisesti asunnontarpeesi sekä nykyiset asunto-olot. Tarjoamme asuntoja kiireellisyysjärjestyksessä.

Monesko olen jonossa?

Jonotusnumeroita ei ole. Hakijan asunnontarve ja toiveet määrittävät kiireellisyyden. Asuntotarjous tehdään vapautuviin asuntoihin hakijoiden kiireellisyystilanteen mukaisesti.

Tutustu tarkemmin valintaperusteisiin >>

Mikä on asuntotarjous? Mitä minun pitää sitten tehdä?

Kun sinulle sopiva asunto löytyy, teemme asuntotarjouksen. Sinulla on muutama päivä aikaa sopia näyttö asuntoon ja vastata tarjoukseen. Tarjouksessa pyydämme tarvittavat liitteet ja annamme asunnon näyttäjän tiedot. Ilmoitathan myös mikäli tarjottu asunto ei ole sopiva.

Onko vapaita asuntoja ”jemmassa”?

Yhtiö ei pidä vapaana olevia asuntoja tyhjänä odottamassa vuokralaisia. Asunnot vuokrataan välittömästi niiden vapauduttua. Jos kaikkia asuntoja ei saada vuokrattua heti edellisen ilmoitettua muuttoaikeistaan, vapaita asuntoja ilmoitetaan yhtiön internetsivuilla.

Mitkä ovat tulo- ja varallisuusrajat?

Arava- ja korkotukilain mukaiset tulorajat ovat poistuneet. Mikäli samassa tilanteessa olevia hakijoita on useita, tulee vuokranantajan tehdä tulovertailu. Perussääntö on, että tulijalla ei ole sellaista omaisuutta, jolla hän voisi järjestää asuntoasiansa omin kustannuksin. Asiaan vaikuttavat kuitenkin asuntotilanne ja monet muut tekijät.

Miten maksuhäiriö vaikuttaa asunnon saantiin?

Tarkistamme hakijoiden luottotiedot Suomen Asiakastieto Oy:n luottotietorekisteristä. Merkinnät ja maksuhäiriöt saattavat vaikuttaa vakuuden määrään ja sopimuksen ehtoihin, mutta eivät ole este asunnon saannille.

Voinko saada sellaisen Niiralan Kulman asunnon, jonka tiedän olevan vapautumassa, jos asun jo Nikun asunnossa?

Asuntoa vaihdettaessa on tehtävä asuntohakemus ja vaihtoedellytysten on oltava kunnossa. Vapautumassa oleviin asuntoihin on pääsääntöisesti jo etsitty uusi asukas hakijoiden joukosta.

Vuokrasopimus, mitä liitteitä tarvitaan?

Asuntotarjouksen hyväksymisen jälkeen toimita seuraavat liitteet Niiralan Kulman toimistoon:

  • Palkkatodistus tai viimeisin tilinauha työssäkäyviltä
  • Viimeisimmän esitäytetyn veroilmoituksen erittelyosa kaikilta huoneistoon muuttavilta
  • yli 18-vuotiailta
  • Opiskelutodistus kaikilta yli 18 –vuotiailta opiskelijoilta
  • Selvitys mahdollisen omaisuuden käyvästä arvosta
  • Luotonantajan todistus omaisuuteen kohdistuvista veloista
  • Mahdolliset muut asunnontarpeeseen vaikuttavat seikat (esim. raskaustodistus)

 

Vuokrasopimus tehdään toistaiseksi voimassa olevaksi ja allekirjoitetaan sähköisesti tai Niiralan Kulman toimistolla sen jälkeen kun asuntotarjous on hyväksytty sekä pyydetyt liitteet ja vakuus tarkastettu. Sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä on mahdollista varata saunavuoro ja autopaikka.

Miten pitkään asuntohakemus on voimassa?

Hakemus on voimassa kolme (3) kuukautta. Voit uusia, poistaa tai tehdä pieniä muutoksia hakemukseen ottamalla yhteyttä hakijapalveluun.

Hakemus tulee täyttää huolellisesti ja siinä tulee mainita kaikki asuntoon muuttavat henkilöt. Mikäli tiedoissa tapahtuu muutoksia, tulee hakemus päivittää ajan tasalle ottamalla yhteyttä hakijapalveluun. Mitä huolellisemmin hakemus on täytetty, sitä paremmin voimme tarjota teille tarpeisiinne sopivaa kotia. Huomioithan, että emme tarjoa asuntoja muista kuin hakemistasi kohteista.

Puhelinsoitot ja käynnit eivät nopeuta asunnon saantia. Palvelemme kaikkia asiakkaitamme tasapuolisesti, huomioimme asiakasvalintoja tehdessämme myös ne asiakkaat, joilla ei ole mahdollisuutta ottaa meihin yhteyttä.

Opiskelijoiden vuokranvälitystä Kuopiossa hoitaa ensisijaisesti Kuopion Opiskelija-asunnot Oy eli Kuopas.

Olen opiskelija, voinko hakea Niiralan Kulmalta asuntoa?

Opiskelijoiden vuokra-asuntovälitystä hoitaa Kuopiossa ensisijaisesti Kuopion Opiskelija-asunnot Oy eli Kuopas. Kysy ensin Kuopaksen asiakaspalvelusta. 

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI