Usein kysyttyä

Asunnon hakeminen

Asuntohakemukseni tilanne

Voit selvittää asuntohakemuksesi tilanteen hakijapalvelun osastomme kautta:

Puh: 017 2655 305 (ma-pe klo 9-12)

Email: hakijapalvelu@niiralankulma.fi

Kuinka nopeasti saan asunnon?

Yleispätevää vastausta on mahdotonta antaa.  Asunnon saanti riippuu siitä millaista asuntotyyppiä haet ja mistä päin kaupunkia. Keskustasta ja sen lähialueilta vapautuu asuntoja harvoin. Asunnon saantiin vaikuttaa ensisijaisesti asunnontarpeesi sekä nykyiset asuinolot. Tarjoamme asuntoja kiireellisyysjärjestyksessä.

Monesko olen jonossa?

Jonotusnumeroita ei ole. Hakijan asunnontarve ja toiveet määrittävät kiireellisyyden. Asuntotarjous tehdään vapautuviin asuntoihin hakijoiden kiireellisyystilanteen mukaisesti.

Tutustu tarkemmin valintaperusteisiin >>

Mikä on asuntotarjous? Mitä minun pitää sitten tehdä?

Kun sinulle sopiva asunto löytyy, teemme asuntotarjouksen. Sinulla on muutama päivä aikaa sopia näyttö asuntoon ja vastata tarjoukseen. Tarjouksessa pyydämme tarvittavat liitteet ja annamme asunnon näyttäjän tiedot. Ilmoitathan myös, mikäli tarjottu asunto ei ole sopiva.

Mitkä ovat tulo- ja varallisuusrajat?

Arava- ja korkotukilain mukaiset tulorajat ovat poistuneet. Mikäli samassa tilanteessa olevia hakijoita on useita, tulee vuokranantajan tehdä tulovertailu. Perussääntö on, että tulijalla ei ole sellaista omaisuutta, jolla hän voisi järjestää asuntoasiansa omin kustannuksin. Asiaan vaikuttavat kuitenkin asuntotilanne ja monet muut tekijät.

Aravavuokra-asuntoa ei voi saada henkilö, jolla on riittävästi omaisuutta vastaavan asunnon ostamiseen. Arviointiperusteena pidetään omaisuuden myyntiarvoa, josta vähennetään velat.

Varallisuusrajat, joita Niiralan Kulmassa noudatetaan:

Hakijaruokakunnan 
henkilöluku           Varallisuusraja €

1                                  42 000

2                                 52 000

3                                 68 000

jos hakijoita on 4 tai enemmän varallisuusrajaan lisätään 10.000 jokaista lisähenkilöä kohden.

Lisätietoja valintaperusteista >>

Kimppa-asuminen: onko Nikulla mahdollista?

Niiralan Kulma vuokraa asuntoja myös kimppa-asunnoiksi. Vuokrasopimus voidaan tehdä enintään kahden asukkaan nimiin. Eli jos haluatte muuttaa kaveriporukalla asuntoon, kimppakämppään, on kaksi päävuokralaista ja loput tekevät päävuokralaisten kanssa alivuokrasopimuksen.

Päävuokralaiset ovat vastuussa Niiralan Kulmalle asunnosta ja vuokrasta, alivuokralaiset ovat vastuussa päävuokralaisille. Ennen kimppa-asunnon hakemista kannattaa tutustua myös Kelan ohjeisiin aiheesta.

Lisätietoja Niiralan Kulman kimppa-asunnoista saat hakijapalvelun osastoltamme:

Hakijapalvelun puh: 017 2655 305 (ma-pe klo 9-12) sekä sähköposti: hakijapalvelu@niiralankulma.fi

 

Vuokrasopimus, mitä liitteitä tarvitaan?

Asuntotarjouksen hyväksymisen jälkeen toimita seuraavat liitteet Niiralan Kulman toimistoon:

  • Palkkatodistus tai viimeisin tilinauha työssäkäyviltä, tai muu todistus nykyisistä tuloista
  • Viimeisin esitäytetty veroilmoitus kaikilta huoneistoon muuttavilta yli 18-vuotiailta (katso esimerkki ja lue lisää alta *)
  • Opiskelutodistus kaikilta yli 18-vuotiailta opiskelijoilta
  • Selvitys mahdollisen omaisuuden käyvästä arvosta
  • Luotonantajan todistus omaisuuteen kohdistuvista veloista
  • Mahdolliset muut asunnontarpeeseen vaikuttavat seikat (esim. raskaustodistus)

 

Vuokrasopimus tehdään toistaiseksi voimassa olevaksi ja allekirjoitetaan sähköisesti tai Niiralan Kulman toimistolla sen jälkeen kun asuntotarjous on hyväksytty sekä pyydetyt liitteet ja vakuus tarkastettu. Sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä on mahdollista varata saunavuoro ja autopaikka.

 

*) Keväästä 2019 alkaen tarvittavat verotettavaan varallisuuteen liittyvät dokumentit saa haettua Verohallinnon OmaVero-asiointipalvelujen kautta. Palvelussa ylävalikon Postilaatikko-kohdasta löytyvät verotukseen liittyvät Päätökset ja kirjeet -kohta, josta saat ladattua mm. liitteeksi tarvittavan esitäytetyn veroilmoituksen pdf-tiedostona:

Paljonko vakuus on ja miten se palautetaan?

1.11.2021 alkaen vakuus Niiralan Kulman asunnoissa on nolla euroa, jos hakijan luottotiedot ovat kunnossa. Muutos koskee 1.11.2021 alkaen tehtyjä uusia asuntotarjouksia.

Mikäli luottotiedoissa on merkintää, vakuus on 2-3 kk vuokran suuruinen riippuen luottotietomerkintöjen laadusta ja määrästä sekä haettavan asunnon koosta.

Jos vakuus pyydetään, se määräytyy näin:

  • 2 kk:n vuokran määrä, jos merkintöjä luottotiedoissa alle 3000 € arvosta (vakuus kuitenkin väh. 2 x 400 € tai 2 x 500 €)
  • 3 kk:n vuokran määrä, jos merkintöjä luottotiedoissa yli 3000 € arvosta

Vakuus maksetaan vuokranantajan tilille ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Vakuus palautetaan noin neljän viikon kuluttua vuokrasuhteen päättymisen jälkeen sille tilille, joka on ilmoitettu vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä kirjallisesti, mikäli velvoitteet vuokranantajaa kohtaan on hoidettu.

Vakuus on asuntokohtainen eikä sitä voi käyttää viimeisen asumiskuukauden vuokran maksuun. Vakuudelle ei makseta korkoa.

Vakuutena hyväksymme rahavakuuden tai Kelan myöntämän sitoumuksen vuokravakuutta varten. Emme hyväksy vuokravakuuspalveluja tarjoavien yritysten vakuuksia.

Miten maksuhäiriö vaikuttaa asunnon saantiin?

Tarkistamme hakijoiden luottotiedot Suomen Asiakastieto Oy:n luottotietorekisteristä. Merkinnät ja maksuhäiriöt saattavat vaikuttaa vakuuden määrään ja sopimuksen ehtoihin, mutta eivät ole este asunnon saannille.

Voinko saada sellaisen Niiralan Kulman asunnon, jonka tiedän olevan vapautumassa, jos asun jo Nikun asunnossa?

Asuntoa vaihdettaessa on täytettävä asuntohakemus ja vaihtoedellytysten on oltava kunnossa. Vapautumassa oleviin asuntoihin on pääsääntöisesti jo etsitty uusi asukas hakijoiden joukosta, mutta voit toki hakea tiedossasi olevaan vapautuvaan asuntoon. Muistathan mainita asuntohakemuksella kyseisen vapautuvan asunnon tarkan osoitteen.

Miten pitkään asuntohakemus on voimassa?

Hakemus on voimassa kolme (3) kuukautta kerrallaan. Voit uusia, poistaa tai tehdä pieniä muutoksia hakemukseen ottamalla yhteyttä hakijapalveluun: Puh. 017 2655 305 (ma-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: hakijapalvelu@niiralankulma.fi

Asuntohakemuksen täyttämisen jälkeen olet myös saanut linkin hakemuksella ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen (mikäli hakemukselle olet sähköpostiosoitteesi ilmoittanut), jonka kautta voit myös itse tehdä nämä päivitykset.

Huom: Mikäli hakemuksesi tiedot muuttuvat radikaalisti (esim. hakemukselle tulisi lisää henkilöitä tms.), niin tällöin sinun täytyy täyttää uusi hakemus. Uusi hakemus korvaa aina aiemman hakemuksen.

Hakemus tulee täyttää huolellisesti ja siinä tulee mainita kaikki asuntoon muuttavat henkilöt. Mitä huolellisemmin hakemus on täytetty, sitä paremmin voimme tarjota teille tarpeisiinne sopivaa kotia. Huomioithan, että emme tarjoa asuntoja muista kuin hakemistasi kohteista.

Puhelinsoitot ja käynnit eivät nopeuta asunnon saantia. Palvelemme kaikkia asiakkaitamme tasapuolisesti, huomioimme asukasvalintoja tehdessämme myös ne asiakkaat, joilla ei ole mahdollisuutta ottaa meihin yhteyttä.

Olen opiskelija, voinko hakea Niiralan Kulmalta asuntoa?

Opiskelijoiden vuokra-asuntovälitystä Kuopiossa hoitaa ensisijaisesti Kuopion Opiskelija-asunnot Oy eli Kuopas, mutta voit toki hakea asuntoa myös meiltä Niiralan Kulmalta.

Voiko vuokrasopimuksen allekirjoittaa sähköisesti?

Vuokrasopimus voidaan allekirjoittaa sähköisesti tai Niiralan Kulman toimistolla sen jälkeen kun asuntotarjous on hyväksytty sekä pyydetyt liitteet ja vakuus tarkastettu. Sähköistä allekirjoittamista varten tarvitset verkkopankkitunnukset. Allekirjoittamalla vuokrasopimuksen hyväksyt vuokrasopimuksen liitteineen, vahvistat hakemuksessa antamasi tiedot oikeiksi sekä vahvistat tutustuneesi asumisen ohjeisiin

Huom: Mikäli haluat tulla toimistolle allekirjoittamaan vuokrasopimuksen, sinun tulee varata siihen aika. Ajanvaraukseen pääset täältä >>

Onko vapaita asuntoja ”jemmassa”?

Yhtiö ei pidä vapaana olevia asuntoja tyhjänä odottamassa vuokralaisia. Asunnot vuokrataan välittömästi niiden vapauduttua. Jos kaikkia asuntoja ei saada vuokrattua heti edellisen ilmoitettua muuttoaikeistaan, vapaista asunnoista ilmoitetaan mm. Vuokraovi.com -palvelussa >>

Vapautuviin ja vapaisiin asuntoihimme pääset tutustumaan myös Kotihaku-palvelussamme >>

Onko Nikulta mahdollista saada väliaikainen asunto oman talon remontin ajaksi?

Kyllä on. Meiltä on tosiaan mahdollista vuokrata myös asunto väliaikaisesti esimerkiksi oman asuntosi/talosi remontin/korjauksen/rakentamisen ajaksi.

Täytä ensin asuntohakemus ja mainitse hakemuksella, että tarpeesi on väliaikainen ja mainitse myös asunnon tarpeen alkamisen ajankohta sekä arvioitu kesto tarpeelle.

Tämän jälkeen voit halutessani ottaa yhteyttä hakijapalvelun osastoomme, joka käsittelee nämä asuntohakemukset.

Puh: 017 2655 305 (puhelinpalveluajat: ma-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: hakijapalvelu@niiralankulma.fi

Ovatko kaikki vapaat/vapautuvat asunnot netissä?

Kaikki vapaat/vapautuvat asuntomme eivät ole esillä netissä (mm. Tori.fi ja Vuokraovi.com), joten asunnon hakeminen ehdottomasti kannattaa! Vapaita ja vapautuvia asuntojamme on esillä myös Kotihaku-palvelussa >>

Miten voin päivittää asuntohakemustani ja sen voimassaoloaikaa?

Kun olet jättänyt sähköisen hakemuksen, olet saanut ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen hakemuksen muokkauslinkin. Tämän linkin kautta pääset tarkastelemaan ja päivittämään hakemustasi (esim. lisätä hakemukselle uusia alueita, jatkaa hakemuksen voimassaoloaikaa ym.). Hakemus on voimassa 3 kk.

Hakemusta voi päivittää myös olemalla yhteyttä hakijapalveluun: Puh. 017 2655 305 (ma-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: hakijapalvelu@niiralankulma.fi

Huom: Mikäli hakemuksesi tiedot muuttuvat radikaalisti (esim. hakemukselle tulisi lisää henkilöitä tms.), niin tällöin sinun täytyy täyttää uusi hakemus. Uusi hakemus korvaa aina aiemman hakemuksen.

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI