Usein kysyttyä

Peruskorjaus ja uudisrakentaminen

Asumani talo on lähivuosina menossa peruskorjaukseen. Miten asia etenee, miten saan tietoa esim. aikataulusta?

Peruskorjaukseen menevän talon asukkaille tiedotetaan ennen korjauksen aloitusta korjauksen suunnittelun käynnistymisestä. Kiinteistöllä alkaa näkyä ulkopuolisia henkilöitä kuten kuntotutkijoita, asbestikartoittajia, suunnittelijoita. Asukkaille toimitetaan peruskorjauskysely, jossa asukkaat saavat kertoa mielipiteitään ja toiveitaan tulevaan peruskorjaukseen liittyen. Kyselyn palauduttua järjestetään asukastilaisuus, jossa kerrotaan tulevasta peruskorjauksesta sekä asukkaiden väliaikaisasuntojen järjestämisestä.

Lisätietoja peruskorjauksista saat peruskorjausmuuttojen osastoltamme:

Puh. 017 2655 307 (ma-ti ja to-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: peruskorjausmuutot@niiralankulma.fi

Minne menen asumaan, kun joudun muuttamaan pois peruskorjattavasta talosta?

Peruskorjattavat asunnot sanotaan kirjallisesti irti kuusi kuukautta ennen kuin talon pitää olla tyhjä. Irtisanomisen yhteydessä asukkaille toimitetaan kyselylomake, jossa tiedustellaan toiveita väliaikaisasunnosta, johon asukkaalla on mahdollisuus jäädä myös pysyvästi. Kaikille asukkaille pyritään tarjoamaan ainakin yhtä asuntoa.

Väliaikaista asuntoa ei välttämättä pystytä tarjoamaan asukkaan toivealueelta, koska esim. keskustan tuntumasta asuntoja vapautuu todella harvoin.  Asukas voi halutessaan järjestää väliaikaisasunnon myös itse.

Lisätietoja peruskorjauksista saat peruskorjausmuuttojen osastoltamme:

Puh. 017 2655 307 (ma-ti ja to-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: peruskorjausmuutot@niiralankulma.fi

Miten haen ja miten voin tulla valituksi asumaan peruskorjauksesta valmistuvaan taloon?

Peruskorjatusta talosta tarjotaan asuntoja ensin talon entisille asukkaille, jotka asuivat talossa ennen peruskorjausta ja jotka ovat hoitaneet asumisasiansa moitteettomasti.

Mahdolliset vapaaksi jäävät asunnot vuokrataan edelleen. Peruskorjattuihin asuntoihin ei haeta erikseen, vaan asukasvalinta suoritetaan voimassa olevien asuntohakemusten perusteella hakijoiden kiireellisyystilanteen mukaan. Sillä kuinka pitkään hakija on hakenut asuntoa Niiralan Kulmalta tai sillä että hakija asuu jo Niiralan Kulmalla, ei ole merkitystä asukasvalintaan.

Tutustu tarkemmin valintaperusteisiin

Mitä peruskorjauksessa tehdään?

Peruskorjauksessa kiinteistö korjataan nykypäivän tasolle tekniikaltaan, pintarakenteiltaan sekä asumisviihtyvyydeltään. Peruskorjauksen pääsisältö on seuraava:

  • lvi- ja sähkölaitteiden ja -varusteiden uusiminen
  • kaikkien pintarakenteiden uusiminen, myös julkisivuja päivitetään 
  • kaikkien kalusteiden uusiminen
  • ikkunoiden ja parvekeovien uusiminen
  • parvekkeiden kunnostaminen ja lasittaminen
  • huonetilajakoa saatetaan muuttaa toimivammaksi 

Miksi ja kuinka paljon vuokra nousee peruskorjauksen jälkeen?

Peruskorjauksessa kiinteistö korjataan kaikin puolin lähes uutta vastaavaksi (korjauksen sisältö on kerrottu pääpiirteittäin edellisen kysymyksen yhteydessä).  Vuonna 2017 peruskorjauksesta valmistuneessa Kaskikatu 8:ssa peruskorjauskustannukset olivat 1.990 €/as.m² ja kokonaiskustannukset n. 4.370.000 euroa. Peruskorjaukset (kuten uudisrakentaminenkin) rahoitetaan pääosin korkotukilainalla.

Maksettava vuokra koostuu pääomavuokrasta (42 % vuokran määrästä), johon kuuluvat mm. lainan lyhennykset ja korot. Loppuosa vuokrasta on ns. hoitomenoja, joita ovat esimerkiksi kiinteistönhoito, lämmitys, sähkö, vesi ja henkilöstökulut. Vuokra määritellään kiinteistökohtaisesti peruskorjauksen kilpailuttamisen jälkeen. Kaskikadulla keskimääräinen vuokrankorotus peruskorjauksen jälkeen oli 3,66€/jyvitetty m².

Miten Nikulle valmistuvista uudisrakennuksista ilmoitetaan ja miten uudisrakennuskohteen asuntoja haetaan?

Uudisrakennuskohteissa asunnot ilmoitetaan haettavaksi hyvissä ajoin ennen rakennuksen valmistumista. Asiasta ilmoitetaan mm. Niiralan Kulman www-sivuilla, yhtiön sosiaalisessa mediassa (Facebook- ja Instagram-sivuilla) ja paikallislehdissä. Asuntojen pohjapiirustukset sekä muut lisätiedot asunnoista ja kiinteistöstä julkaistaan tuolloin www-sivuilla. Valintakriteerit ovat samat kuin muihinkin Niiralan Kulman asuntoihin eli hakijoiden kiireellisyystilanteen mukaan.   Tutustu tarkemmin valintaperusteisiin

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI