Usein kysyttyä

Asumisohjeita - yleistä

Saanko vuokrata asuntoani väliaikaisesti muille?

Niiralan Kulman asunnot on tarkoitettu vain niille henkilöille, jotka ovat hakeneet asuntoa ja saaneet sen vakituiseksi kodikseen. Valtion tukemat vuokra-asunnot ovat lain mukaan tarkoitettuja vain vakinaiseen asuinkäyttöön. Siksi majoituspalveluna toimiminen ansaintamielessä on kiellettyä. Valtion tukemiin asuntoihin tarkoitettu säädelty asukasvalinta ei toteudu AirBnb-toiminnassa.
 

Lemmikkieläimet

Lemmikkieläimet ovat sallittuja kaikissa Niiralan Kulman asunnoissa. Lemmikkieläimiä on pidettävä niin, ettei niistä ole haittaa naapureille eikä kiinteistölle. Ammattimainen eläinten kasvattaminen ja hoitaminen asunnoissa ei ole sallittua. Lemmikkieläimiä ei saa pitää irrallaan yhteisissä tiloissa ja pihassa tai ulkoiluttaa lasten leikkialueilla.

Niiralan Kulma Oy:n asumisohjeiden mukaan lemmikkien ulkoiluttaminen kiinteistön alueella on ehdottomasti kielletty ja jos lemmikki sattuu tekemään tarpeensa pihaan, tulee omistajan korjata jätökset pois. 

Luonnonvaraisten eläinten ruokkiminen kiinteistön alueella ja parvekkeilla on kielletty.

Tupakoinnista

Tupakkalaki kieltää tupakoinnin kiinteistön kaikissa yhteisissä tiloissa - myös hisseissä, kopisteluparvekkeilla, luhtikäytävillä sekä rakennuksen ulkoportailla. Niiralan Kulmalla on myös täysin savuttomia asuntoja ja kiinteistöjä, joissa tupakointi on kielletty sisällä huoneistoissa, huoneistojen parvekkeilla sekä piha-alueilla. Kaikki tupakkaan rinnastettavat poltettavat tuotteet ovat kiellettyjä kaikissa savuttomissa kohteissamme. Sähkötupakointi rinnastetaan Niiralan Kulmalla perinteiseen tupakointiin, joten myös sähkötupakointi on kielletty. Tupakointi on sallittu ainoastaan yhtiön osoittamalla tupakointipaikalla.

Niiralan Kulman tavoitteena on olla täysin savuton yhtiö vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki asunnot, joihin tehdään uusi vuokrasopimus, muutetaan savuttomiksi. Niiralan Kulma on sitoututunut Savuton Savo ja Savuton Kuopio -toiminnan periaatteisiin. Niku on jo useiden vuosien ajan rakentanut kaikki uudisrakennukset savuttomiksi ja peruskorjauskohteetkin pääosin. Savuttomuus lisää asumismukavuutta.

Porrashuoneet ja hissi

Porraskäytävät ja hissi ovat eniten käytettyjä yhteisiä tiloja, joten ne eivät sovellu kokoontumis- tai leikkipaikoiksi. Paloturvallisuussyistä porrashuoneessa ei saa säilyttää mitään tavaroita, lastenvaunuja, urheiluvälineitä jne. tai pitää mattoja. Porrashuoneiden ulko-ovissa on yleensä sähkölukot, joilla ovet lukitaan yöksi (klo 20.00 - 07.00). Automaattisesti lukituista ovista kulkevien tulee huolehtia, että ovi lukkiutuu myös kulkijan jälkeen. Lukitut ovet avataan vain henkilöille, jotka asuvat ko. kiinteistössä. Oven avauksesta peritään kulloinkin voimassa oleva avausmaksu.

Pesutupa ja kuivaushuone

Jokaisen Niiralan Kulman asukkaan käytössä on maksuton ja hyvinvarusteltu pesutupa.

Ohjeet pesutuvan käytöstä, sen käyttöajat ja varauslistat ovat pesutuvassa. Pesula on tarkoitettu vain talon asukkaiden käyttöön. Laitteiden käyttöohjeita on ehdottomasti noudatettava. Siivoa pesutupa ja kuivaushuone käytön jälkeen.

Kuivaushuoneen lämpöpuhallinta ei saa käyttää yöaikaan. Kuivaushuone on tarkoitettu ensisijaisesti pesutuvassa pestylle pyykille. Jos kuivaushuoneessa on vapaata, niin suositellaan myös kotona pestyn pyykin kuivattamista talon kuivaushuoneessa. Kuivausrumpua saa myös käyttää kotona pestyn pyykin kuivattamiseen samoin ehdoin kuin kuivaushuonettakin. Pyykin jatkuva kuivaaminen kotona voi aiheuttaa asunnossa kosteusvaurioita, varsinkin jos ei huolehdita riittävästä tuuletuksesta.

Kuivunut pyykki on haettava pois mahdollisimman pian, jotta tila vapautuu seuraavalle käyttäjälle.

Talopesulan varaaminen

Pesutupa varataan omaan käyttöön tilassa olevan varauslistan kautta. Ole huomaavainen, ja käytä pesutupaa vain omalla varausvuorollasi. Jos tiedät, ettet pääsekään käyttämään pesuvuoroasi, peru varattu aikasi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa - tällöin vuoro vapautuu naapurille!

Joissain Niiralan Kulman taloissa pesutupavaraukset tehdään PNT Mobile-sovelluksen tai digitaalisen porrasnäytön kautta. Tällöin asukaskansioista löytyy erilliset ohjeet varausten tekemiseen. Asukkaan kirjautuissivu PNT Mobileen >> (vaatii tunnukset).

Ohjelmistovalmistajan opasvideo mobiilivarausten/porrasnäyttövarausten tekemiseen:

 

Video You Tubessa >>

Pysäköinti

Sopimuksen autopaikan vuokraamisesta voi tehdä Niiralan Kulman toimiston asiakaspalvelussa. Paikan vuokraus edellyttää, että asukkaalla on hallinnassaan rekisteröity, vakuutettu ja käytössä oleva moottoriajoneuvo. Kiinteistönhoitajalta tai toimistolta saa lisätietoja autopaikoista.

Autopaikan maksu peritään vuokran yhteydessä.

 

Varastot ja kellarit

Ulkoiluvälineille, lastenvaunuille ja -rattaille on kerrostaloissa yleensä omat säilytystilansa.

Kutakin asuntoa varten on erillinen irtaimistovarasto, jonka ovessa on valmiina lukkoraudat riippulukkoa varten. Lukon asukas hankkii itse.

Varastoissa ei saa säilyttää bensaa, muita palavia nesteitä tai kaasuja, eikä mopoja, moottoripyöriä tms.

Jos talossa on kylmäkellari, kellarikoppeja voi vuokrata erillistä maksua vastaan.

Saunat

Talon yhteiseen saunaan voi varata vuoron Niiralan Kulman asiakaspalvelusta. Varattuja vuoroja on ehdottomasti noudatettava. Saunavuorot ja maksuttomat lenkkisaunavuorot on tarkoitettu talon asukkaiden käyttöön.

Jätä sauna jälkeesi siistiksi, eli sellaiseen kuntoon kuin itse haluaisit sen olevan vuorosi alkaessa. Muista viedä vauvanvaipat ja muut haisevat tai kookkaat roskat mukanasi pois. Lemmikkieläinten vieminen saunatiloihin on kielletty. Omien laudeliinojen käyttö on suositeltavaa.

Säästä suihkuvettä äläkä kastele löylyhuoneen seiniä.

Saunamaksu peritään vuokran yhteydessä.

Kerhohuoneet

Kerho- ja askarteluhuoneiden käytöstä, järjestyksestä ja siivouksesta huolehtii asukastoimikunta, ellei toisin ole sovittu.

Mistä avaimet?

Niiralan Kulman lukkoliike on Kuopion Lukkoteam Oy

Kuopion Lukkoteam Oy (Tasavallankatu 22, Kuopio) hoitaa asuntojen avainten luovutuksen ja vastaanoton. Liike on avoinna ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-15.30.

Uuden asuntosi avaimen saat hakea lukkoliikkeestä vuokrasopimuksen ensimmäisenä voimassaolopäivänä. Hakiessasi avaimia tarvitset mukaasi henkilötodistuksen. Vaihtoehtoisesti voit myös antaa valtakirjan henkilölle, joka pääsee puolestasi noutamaan avaimen.

Jos tarvitset asuntoosi lisää Abloy Sento, Excec tai ILOQ avaimia, teet niistä lisätilauksen soittamalla lukkoliikkeeseen puh. 017 369 8200.  Avaimista tulee lasku, jonka maksamisen jälkeen avaimet valmistetaan ja sinulle ilmoitetaan noudettavista avaimista. Lisäavainten saaminen kestää 5-7 työpäivää. Abloy Classic -avaimen voit teettää ilman ennakkomaksua lähimmässä lukkoliikkeessäsi.

Maaseutukohteissa (Vehmersalmi, Riistavesi, Hirvilahti, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski) avainten haku ja palautus hoidetaan jatkossakin talon oman kiinteistönhoitajan kanssa. Lisätilattavat avaimet myös maaseudun asuntoihin tilaa asukas itse lukkoliikkeestä.

Huom! Maaseutukohteista Kurkimäen talojen avaimet hoituvat lukkoliikkeen kautta!

Kuopion Lukkoteam kartalla:

Grillaaminen kiinteistöillä

Yhtiön asumisohjeissa kielletään ruuanvalmistus asunnon parvekkeella grillillä tai muulla kuumentavalla laitteella. Samainen kielto koskee myös luhtikäytäviä. Kielto perustuu paloturvallisuuteen ja mahdollisiin haju- ja savuhaittoihin. 
Yhtiö suosittelee käyttämään kiinteistön yhteistä grillipaikkaa, jos kiinteistöllä on sellainen.

Asumisohjeiden mukaisesti päihdyttävien aineiden käyttäminen talon yhteisissä tiloissa ja piha-alueella on kielletty. Tämä koskee myös asuntojen edessä tai grillipaikalla tapahtuvaa alkoholinkäyttöä.

Asukastietojen päivittäminen

Niiralan Kulma ylläpitää kiinteistöjensä asukkaista rekisteriä, johon merkitään tiedot kaikista yhtiön omistamien kiinteistöjen asukkaista. Asukasluettelo muodostaa myös pelastuslakiin perustuvan pelastussuunnitelman vaatimat tiedot asukkaista.

Tee ilmoitus Niiralan Kulman asiakaspalveluun aina, kun

- jonkun asunnossasi asuvan henkilön nimi muuttuu esimerkiksi avioliiton vuoksi

- asunnossa asuvalle henkilölle syntyy lapsi, josta tulee talon asukas

- muut muutokset perhetilanteessa 

Vain sellaiset henkilöt, jotka on ilmoitettu Niiralan Kulmalle, asuvat todistettavasti asunnossa. Asukasluettelon avulla kiinteistönhoitaja tietää esimerkiksi, mitkä nimet asuntojen ovissa ja sisäänkäynnin yhteydessä sijaitsevissa nimitauluissa tulee olla. Kun asukas tilaa ovenavauksen Niiralan Kulmalta, hänen tietonsa tarkistetaan asukasluettelosta. Mikäli tietoja ei löydy, ovi pysyy valitettavasti kiinni. Ovea ei avata epävarmalla perusteella, vaan tilanne täytyy selvittää asiakaspalvelusta sen aukioloaikoina.

Vinkkejä joka kodin energiansäästöön

Säästeliäs ja järkevä energiankäyttö kannattaa aina!

Hyödylliset vinkit joka kodin energiansäästöön löydät täältä!

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI