Usein kysyttyä

Asumisohjeita - yleistä

Lemmikkieläimet

Lemmikkieläimet ovat sallittuja kaikissa Niiralan Kulman asunnoissa. Lemmikkieläimiä on pidettävä niin, ettei niistä ole haittaa naapureille eikä kiinteistölle. Ammattimainen eläinten kasvattaminen ja hoitaminen asunnoissa ei ole sallittua. Lemmikkieläimiä ei saa pitää irrallaan yhteisissä tiloissa ja pihassa tai ulkoiluttaa lasten leikkialueilla.

Niiralan Kulma Oy:n asumisohjeiden mukaan lemmikkien ulkoiluttaminen kiinteistön alueella on ehdottomasti kielletty ja jos lemmikki sattuu tekemään tarpeensa pihaan, tulee omistajan korjata jätökset pois. 

Luonnonvaraisten eläinten ruokkiminen kiinteistön alueella ja parvekkeilla on kielletty.

Lemmikkieläinten aiheuttamat häiriöt:

Katso täältä neuvoja ja ohjeita, mikäli lemmikeistä aiheutuu häiriötä asuintalossanne >>

Tupakoinnista

Tupakkalaki kieltää tupakoinnin kiinteistön kaikissa yhteisissä tiloissa - myös hisseissä, kopisteluparvekkeilla, luhtikäytävillä sekä rakennuksen ulkoportailla. Niiralan Kulmalla on myös täysin savuttomia asuntoja ja kiinteistöjä, joissa tupakointi on kielletty sisällä huoneistoissa, huoneistojen parvekkeilla sekä piha-alueilla. Kaikki tupakkaan rinnastettavat poltettavat tuotteet ovat kiellettyjä kaikissa savuttomissa kohteissamme. Sähkötupakointi rinnastetaan Niiralan Kulmalla perinteiseen tupakointiin, joten myös sähkötupakointi on kielletty. Tupakointi on sallittu ainoastaan yhtiön osoittamalla tupakointipaikalla.

Mikäli havaitset tässä ongelmia, ota yhteyttä asumisviihtyvyyden osastoomme >>

Niiralan Kulman tavoitteena on olla täysin savuton yhtiö vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki asunnot, joihin tehdään uusi vuokrasopimus, muutetaan savuttomiksi. Niiralan Kulma on sitoututunut Savuton Savo ja Savuton Kuopio -toiminnan periaatteisiin. Niku on jo useiden vuosien ajan rakentanut kaikki uudisrakennukset savuttomiksi ja peruskorjauskohteetkin pääosin. Savuttomuus lisää asumismukavuutta.

Mitä tarkoittaa:

Savuton kiinteistö - asuintalo/talot ja piha, siis kiinteistön alue, on kokonaan savuton. Tupakointi on kielletty asunnoissa, parvekkeilla ja pihalla. Kiinteistön pihassa ei ole tupakkapaikkaa.

Savuton rakennus - asuintalo/talot, jossa kaikki asunnot ovat savuttomia, eli tupakointi on kielletty asunnoissa, parvekkeilla, asuntopihoilla ja -terasseilla. Kiinteistön pihassa on tupakkapaikka, jonka merkityllä alueella tupakointi on sallittua.

Savuton asunto - tupakointi on kielletty asunnossa, parvekkeella, asuntopihalla ja -terassilla. Kaikki Niiralan Kulman vuokrasopimukset, jotka ovat allekirjoitettu 1.4.2018 jälkeen ovat savuttomia. Kiinteistön pihassa voi olla tupakkapaikka, jonka merkityllä alueella tupakointi on sallittua, ellei kyseessä ole kokonaan savuton kiinteistö.

 

Porrashuoneet ja hissi

Porraskäytävät ja hissi ovat eniten käytettyjä yhteisiä tiloja, joten ne eivät sovellu kokoontumis- tai leikkipaikoiksi. Paloturvallisuussyistä porrashuoneessa ei saa säilyttää mitään tavaroita, lastenvaunuja, urheiluvälineitä jne. tai pitää mattoja. Porrashuoneiden ulko-ovissa on yleensä sähkölukot, joilla ovet lukitaan yöksi (klo 20.00 - 07.00). Automaattisesti lukituista ovista kulkevien tulee huolehtia, että ovi lukkiutuu myös kulkijan jälkeen. Lukitut ovet avataan vain henkilöille, jotka asuvat ko. kiinteistössä. Oven avauksesta peritään ovenavausmaksu.

Ovenavausmaksu:

kiinteistönhoitajan työaikana 20 €/krt

päivystäjän työaikana 65 €/krt

Pesutupa ja kuivaushuone

Jokaisen Niiralan Kulman asukkaan käytössä on maksuton ja hyvinvarusteltu pesutupa.

Ohjeet pesutuvan käytöstä, sen käyttöajat ja varauslistat ovat pesutuvassa. Pesula on tarkoitettu vain talon asukkaiden käyttöön. Laitteiden käyttöohjeita on ehdottomasti noudatettava. Siivoa pesutupa ja kuivaushuone käytön jälkeen.

Kuivaushuoneen lämpöpuhallinta ei saa käyttää yöaikaan. Kuivaushuone on tarkoitettu ensisijaisesti pesutuvassa pestylle pyykille. Jos kuivaushuoneessa on vapaata, niin suositellaan myös kotona pestyn pyykin kuivattamista talon kuivaushuoneessa. Kuivausrumpua saa myös käyttää kotona pestyn pyykin kuivattamiseen samoin ehdoin kuin kuivaushuonettakin. Pyykin jatkuva kuivaaminen kotona voi aiheuttaa asunnossa kosteusvaurioita, varsinkin jos ei huolehdita riittävästä tuuletuksesta.

Kuivunut pyykki on haettava pois mahdollisimman pian, jotta tila vapautuu seuraavalle käyttäjälle.

Lisätietoja pesutupaan ja kuivaushuoneisiin liittyen saat oman alueesi kiinteistönhoitajalta >>

Talopesulan varaaminen

Pesutupa varataan omaan käyttöön tilassa olevan varauslistan kautta. Ole huomaavainen, ja käytä pesutupaa vain omalla varausvuorollasi. Jos tiedät, ettet pääsekään käyttämään pesuvuoroasi, peru varattu aikasi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa - tällöin vuoro vapautuu naapurille!

Joissain Niiralan Kulman taloissa pesutupavaraukset tehdään PNT Mobile-sovelluksen tai digitaalisen porrasnäytön kautta. Tällöin asukaskansioista löytyy erilliset ohjeet varausten tekemiseen. Asukkaan kirjautuissivu PNT Mobileen >> (vaatii tunnukset).

Ohjelmistovalmistajan opasvideo mobiilivarausten/porrasnäyttövarausten tekemiseen:

 

Video You Tubessa >>

Pysäköinti

Sopimuksen autopaikan vuokraamisesta voit tehdä Niiralan Kulman toimiston palveluneuvonnassa. Paikan vuokraus edellyttää, että asukkaalla on hallinnassaan rekisteröity, vakuutettu ja käytössä oleva moottoriajoneuvo. Kiinteistönhoitajalta tai palveluneuvonnasta saat lisätietoja autopaikoista.

Lämmitystolppaan ei ole erillistä avainta, vaan tolpan lukon saa auki kolikolla tai samanlaisella poletilla, joita ostoskärryissä käytetään. Voit hakea vastaavan poletin myös Hatsalankadun toimistoltamme keskiviikkoisin klo 9–12. Poletteja emme postita.

Useissa kiinteistössämme on valmius myös sähköauton lataamiselle. Sähköauton lataamista varten siihen tarkoitetulta paikalta tarvitaan erillinen lataussopimus. Saat lisätietoja asiasta alla olevasta palvelunumerosta.

HUOM.! Sähköautoa ei saa ladata normaalista lämmitystolpasta. 

Palveluneuvonnan puh: 017 265 5301 (ma–ti ja to–pe klo 9–12) ja sähköpostiosoite: palveluneuvonta@niiralankulma.fi

Autopaikan maksu peritään vuokran yhteydessä.

Autopaikkojen hinnat.

Vuokraamme autopaikkoja myös muillekin kuin Niiralan Kulman asunnoissa asuville.

HUOM.: Ajoneuvon luvaton pysäköiminen piha-alueelle, ajoväylälle tai toisen hallinnassa olevalle autopaikalle on kielletty. Hälytysajoneuvojen pääsy pihan kaikkiin osiin on oltava aina esteetön. Ohjaa vieraasi pysäköimään vieraspaikoille tai lähimmälle yleiselle pysäköintialueelle. Jatkuva väärinpysäköinti voi johtaa myös vuokrasopimuksen purkamiseen tai häätöön.

Mikäli havaitset väärinpysäköintiä kiinteistöllä, niin ota yhteyttä asumisviihtyvyyden osastoomme:

Puh: 017 265 5303 (ma–ti ja to–pe klo 9–12)

Sähköposti: asumisviihtyvyys@niiralankulma.fi

Varastot ja kellarit

Ulkoiluvälineille, lastenvaunuille ja -rattaille on kerrostaloissa yleensä omat säilytystilansa.

Kutakin asuntoa varten on erillinen irtaimistovarasto, jonka ovessa on valmiina lukkoraudat riippulukkoa varten. Lukon asukas hankkii itse.

Varastoissa ei saa säilyttää bensaa, muita palavia nesteitä tai kaasuja, eikä mopoja, moottoripyöriä tms.

Jos haluat lisätietoa oman talosi varastotiloihin liittyen, ota yhteyttä oman alueesi kiinteistönhoitajaan >>

Jos talossa on kylmäkellari, kellarikoppeja voi vuokrata erillistä maksua vastaan. Kellarikopin vuokraukseen liittyen voit ottaa yhteyttä palveluneuvonnan osastoomme, puh: 017 2655 301 (ma-ti ja to-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: palveluneuvonta@niiralankulma.fi

Saunat

Talon yhteiseen saunaan voi varata vuoron Niiralan Kulman toimiston palveluneuvonnasta. Varattuja vuoroja on ehdottomasti noudatettava. Saunavuorot ja maksuttomat lenkkisaunavuorot on tarkoitettu talon asukkaiden käyttöön.

Jätä sauna jälkeesi siistiksi eli sellaiseen kuntoon kuin itse haluaisit sen olevan vuorosi alkaessa. Muista viedä vauvanvaipat ja muut haisevat tai kookkaat roskat mukanasi pois. Lemmikkieläinten vieminen saunatiloihin on kielletty. Omien laudeliinojen käyttö on suositeltavaa.

Säästä suihkuvettä äläkä kastele löylyhuoneen seiniä.

Saunamaksu peritään vuokran yhteydessä.

Saunavuoron voit varata sähköisesti >>

tai palveluneuvonnasta, puh: 017 2655 301 (ma-ti ja to-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: palveluneuvonta@niiralankulma.fi

Kerhohuoneet

Suurimmassa osassa Niiralan Kulman kiinteistöjä on omat asukkaiden käyttöön tarkoitetut kerhohuoneet, joissa asukkaat voivat esimerkiksi järjestää erilaista toimintaa (mm. askartelua, jumppaa, kahvittelua).

Kerho- ja askarteluhuoneiden käytöstä, järjestyksestä ja siivouksesta huolehtii asukastoimikunta, ellei toisin ole sovittu.

Lisätietoja kerhohuoneista antaa asukashallinnon osastomme: Puh. 017 2655 304 (ma-ti ja to-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: asukashallinto@niiralankulma.fi

Kuntosalit

Osassa Niiralan Kulman kiinteistöjä on asukkaiden käyttöön tarkoitettu kuntosali.

Lisätietoja kuntosaleista saat asukashallinnon osastoltamme, puh. 017 2655 304 (ma-ti ja to-pe klo 9-12), sähköpostiosoite: asukashallinto@niiralankulma.fi

Mistä saan asunnon avaimet?

Avainten luovutus Kuopion kaupunkikohteisiin

Kuopion Lukkoteam Oy (Tasavallankatu 22, Kuopio) hoitaa asuntojen avainten luovutuksen ja vastaanoton. Liike on avoinna ma–to klo 8–16 ja pe klo 8–15.30.

Uuden asuntosi avaimen saat hakea lukkoliikkeestä vuokrasopimuksen ensimmäisenä voimassaolopäivänä. Hakiessasi avaimia tarvitset mukaasi henkilötodistuksen. Vaihtoehtoisesti voit myös antaa valtakirjan henkilölle, joka pääsee puolestasi noutamaan avaimen.

Avainten luovutus Kuopion maaseutukohteisiin

Maaseutukohteissa (Vehmersalmi, Riistavesi, Hirvilahti, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski) avainten haku ja palautus hoidetaan talon oman kiinteistönhoitajan kanssa. Lisätilattavat avaimet myös maaseudun asuntoihin tilaa asukas itse lukkoliikkeestä. Maaseutukohteista Kurkimäen talojen avaimet hoituvat yllä mainitun lukkoliikkeen kautta!

Lisäavaimet

Jos tarvitset asuntoosi lisää Abloy Sento, Excec- tai ILOQ-avaimia, tee niistä lisätilaus ottamalla yhteyttä palveluneuvontaamme: puh. 017 2655 301 (ma–ti ja to–pe klo 9–12) tai sähköpostitse palveluneuvonta@niiralankulma.fi. Asukas maksaa tilaamansa uuden avaimen suoraan lukkoliikkeelle. Ylimääräinen, teetätetty avain jää asuntoon vuokrasuhteen päättyessä.

Kuopion Lukkoteam kartalla:

Saanko vuokrata asuntoani väliaikaisesti muille?

Niiralan Kulman asunnot on tarkoitettu vain niille henkilöille, jotka ovat hakeneet asuntoa ja saaneet sen vakituiseksi kodikseen. Valtion tukemat vuokra-asunnot ovat lain mukaan tarkoitettuja vain vakinaiseen asuinkäyttöön. Siksi majoituspalveluna toimiminen ansaintamielessä on kiellettyä. Valtion tukemiin asuntoihin tarkoitettu säädelty asukasvalinta ei toteudu AirBnb-toiminnassa.
 

Grillaaminen kiinteistöillä

Yhtiön asumisohjeissa kielletään ruuanvalmistus asunnon parvekkeella grillillä tai muulla kuumentavalla laitteella. Samainen kielto koskee myös luhtikäytäviä. Kielto perustuu paloturvallisuuteen ja mahdollisiin haju- ja savuhaittoihin. 
Yhtiö suosittelee käyttämään kiinteistön yhteistä grillipaikkaa, jos kiinteistöllä on sellainen.

Asumisohjeiden mukaisesti päihdyttävien aineiden käyttäminen talon yhteisissä tiloissa ja piha-alueella on kielletty. Tämä koskee myös asuntojen edessä tai grillipaikalla tapahtuvaa alkoholinkäyttöä.

Asukastietojen päivittäminen

Niiralan Kulma ylläpitää kiinteistöjensä asukkaista rekisteriä, johon merkitään tiedot kaikista yhtiön omistamien kiinteistöjen asukkaista. Asukasluettelo muodostaa myös pelastuslakiin perustuvan pelastussuunnitelman vaatimat tiedot asukkaista.

Tee ilmoitus Niiralan Kulman palveluneuvontaan aina, kun

  • perhetilanne muuttuu: vauva syntyy, tai aikuistuva lapsi muuttaa
  • jonkun asunnossasi asuvan henkilön nimi muuttuu esimerkiksi avioliiton vuoksi
  • kumppani muuttaa asuntoon avopuolisoksi
  • muut muutokset perhetilanteessa
  • otat asuntoon alivuokralaisen.

 

Ilmoituksen voit tehdä sähköisellä lomakkeella

Palveluneuvonnan yhteystiedot: Puh. 017 2655 301 (ma-ti ja to-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: palveluneuvonta@niiralankulma.fi

Vain sellaiset henkilöt, jotka on ilmoitettu Niiralan Kulmalle, asuvat todistettavasti asunnossa. Asukasluettelon avulla kiinteistönhoitaja tietää esimerkiksi, mitkä nimet asuntojen ovissa ja sisäänkäynnin yhteydessä sijaitsevissa nimitauluissa tulee olla. Kun asukas tilaa ovenavauksen Niiralan Kulmalta, hänen tietonsa tarkistetaan asukasluettelosta. Mikäli tietoja ei löydy, ovi pysyy valitettavasti kiinni. Ovea ei avata epävarmalla perusteella, vaan tilanne täytyy selvittää asiakaspalvelusta sen aukioloaikoina.

Asukkaaksi tuloilmoitus löytyy myös tulostettavana versiona täältä >>

Vinkkejä joka kodin energiansäästöön

Säästeliäs ja järkevä energiankäyttö kannattaa aina!

Hyödylliset vinkit joka kodin energiansäästöön löydät Kodin energiaoppaasta >

Tutustuthan myös omaan vinkkipankkiimme täällä >

Asumisohjeet

Täältä pääset tutustumaan yleisiin asumisohjeisiimme >>

In English >>

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI