Usein kysyttyä

Vuokrat ja muut maksut

Paljonko ovat sauna- tai autopaikkamaksut ja muut käyttökorvaukset?

Käyttökorvaukset ja muut maksut Niiralan Kulman asukkaille:

Saunamaksu 10 €/kk/saunavuoro

Autopaikkamaksut vaihtelevat noin 10-65 €/kk sen mukaan, onko kyseessä autopaikka, -katos, -talli vai -halli, onko autopaikalla lämmitysmahdollisuus, ja minkä tehoista lohkolämmitintä käytetään. Kysy oman talosi tilanne palveluneuvonnasta: palveluneuvonta@niiralankulma.fi tai puh. 017-2655 301 (ma-to klo 9-11 ja pe klo 12-14).

Kylmäkellarin vuokra 5 €/kk (uudet ja peruskorjatut talot)

Ovenavausmaksu

  • kiinteistönhoitajan työaikana 10 €/krt
  • päivystäjän työaikana 60 €/krt

Muut maksut

  • perintäkulut 5 €/kpl + mahd. viivästyskorot
  • vakuusmaksu 400 € - 3kk:n vuokra

 

Maksut 1.1.2018 alkaen.

Voinko siirtää vuokran eräpäivää ja mitä seuraamuksia on jos maksan vuokran myöhässä?

Vuokrasopimuksen mukaan vuokran eräpäivä on vuokranmääräytymiskuukauden 3. päivä, jota vuokralainen ei voi yksipuolisesti siirtää eteenpäin.

Jos vuokranmaksu kuitenkin jostakin syystä tilapäisesti myöhästyy, maksaa asukas korkoja eräpäivästä maksupäivään asti. Kertyneet korot laskutetaan kolme kertaa vuodessa erillisellä laskulla ja aina vuokrasuhteen päättyessä. Maksukehotuksen yhteydessä laskutetaan myös perintäkulu 5 euroa. Vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus, jos vuokra on toistuvasti myöhässä. 

Miten toimin maksukehotuksen saatuani?

Jos saamasi maksukehotus on aiheellinen, maksa se viipymättä. Näin vältät perintäkulut ja vuokrasuhteen jatkuminen ei vaarannu. Jos huomautuksessa on epäselvyyttä, ota yhteyttä vuokravalvontaan asian selvittämiseksi (puh. 017 2655 302, ma-to klo 9-11 ja pe klo 12-14) . 

Voivatko myöhässä maksetut vuokrat vaikeuttaa asunnonvaihtoani?

Asunnonvaihdon edellytyksenä on, että vuokrat on maksettu ajallaan. Myöhässä maksetut vuokrat voivat vaikuttaa myös vuokrasuhteen jatkumiseen.

Miten tiedustelen vuokra-asioistani ja kenellä muulla on oikeus saada niistä tietoja?

Vuokraan ja asumiseen liittyviä asioita selvitetään ainoastaan vuokrasopimuksen haltijan kanssa. Jos vuokralainen on täysi-ikäinen henkilö, tulee hänen antaa kirjallinen valtakirja, jos hän haluaa jonkun muun hoitavan asioitaan. Valtakirja pitää olla myös aikuisen lapsen vanhemmilla ja päinvastoin. 

Yhteydenottopyynnön maksuasioissa voi jättää vuokravalvonnan sähköpostiin vuokrat@niiralankulma.fi

Miten toimin, jos vuokrani on maksettu kahteen kertaan tai olen maksanut sitä liikaa?

Jos vahingossa olet maksanut vuokran jonkin kuukauden aikana kahteen kertaan tai liian suurena, voit vähentää liikaa maksamasi määrän seuraavan kuukauden vuokrasta. Ennakkoon maksettu määrä näkyy asuntosi tiedoissa ja kohdistuu seuraavan kuukauden vuokraan. Jos sinulla on kuitenkin tarpeellista rahan menoa, voit ottaa yhteyttä vuokravalvontaan liikasuorituksen palauttamiseksi tilillesi. Rahan voimme kuitenkin palauttaa vasta sitten kun se tulee tilillemme.                 

Voiko vakuuden käyttää viimeisen kuukauden vuokranmaksuun? Miten nopeasti vakuus palautetaan vuokrasuhteen päätyttyä?

Vakuutta ei voi vähentää viimeisen asumiskuukauden vuokrasta, vaan vuokra täytyy maksaa vuokrasuhteen loppumiseen asti. Vakuus palautetaan viimeistään 4 viikon kuluttua vuokrasuhteen päättymisestä. Vakuus palautetaan sille tilille, joka on ilmoitettu vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä kirjallisesti. Jos asukkaalla on maksamattomia vuokraan, asunnon jälkisiivoukseen tai korjaukseen liittyviä maksuja, ne vähennetään vakuudesta ennen palauttamista.                     

Voinko maksaa vuokran e-laskuna?

Kyllä voit, suosittelemme e-laskua. Tällöin laskusi tulevat sähköisessä muodossa suoraan verkkopankkiisi. Tarkistat ja vahvistat laskun ja siten maksu on hoidettu saman tien.

E-laskun voit ottaa käyttöön oman pankkisi kautta. Ota ensin yhteys omaan pankkiisi. Pankista tulee Niiralan Kulmalle tieto, että voit vastaanottaa pankkisi kautta e-laskuja.

 

Mitä vuokran jyvitys tarkoittaa?

Jyvitys tarkoittaa pienasuntojen neliövuokrien korottamista ja isompien asuntojen neliövuokrien alentamista siten, että vuokranmääritysyksiköiden keskivuokra ei nouse. Jyvityksellä parannetaan perheasuntojen vuokrattavuutta ja turvataan asuntojen korkeampi käyttöaste kaikissa taloissa. Periaatteena on, että erikokoisten huoneistojen vuokrat vastaisivat asuntojen rakennuskustannuksia ja pitäisivät vuokratalojen käyttöasteet mahdollisimman korkeina.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on antanut suosituksen vuokrien jyvittämisestä, jonka perusteella Niiralan Kulman asuntojen vuokrat määritetään.

Vahingot ja korvaamiset

Asukas on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän, hänen perheensä jäsen tai hänen luvallaan asunnossa oleskeleva henkilö tahallisesti ja laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttaa asunnolle. Tupakoinnin aiheuttamat siivous- ja korjauskulut asunnossa voidaan laskuttaa asukkaalta.

Niiralan Kulmassa on käytössä asukaslaskutushinnasto, joka vastaa keskimääräistä kustannusta tuotteista ja töistä, joita joudutaan tekemään asunnon huonon hoidon tai siivoamattomuuden takia. Huolehtimalla korjauksista omatoimisesti, kustannukset saattavat olla pienemmät kuin yhtiön työnä.

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI