Usein kysyttyä

Asunnon irtisanominen

Muutan väliaikaisesti paikkakunnalta työn tai opiskelujen takia. Onko mahdollista palata samaan asuntoon?

On mahdollista.

Voit välivuokrata asuntosi, jolloin pääset palaamaan samaan asuntoon takaisin tullessasi. Halutessasi säästyt tällöin myös suurimmalta muutolta, kun voit välivuokrata asuntosi kalustettuna. Lisätietoja asunnon välivuokrauksesta saat palveluneuvonnasta.

Palveluneuvonnan puh: 017 2655 301 (ma-ti ja to-pe klo 9-12) ja sähköpostiosoite: palveluneuvonta@niiralankulma.fi

Asunnon vuokrasopimuksen irtisanominen

Jos muutat pois Niiralan Kulmalta, asunnon vuokrasopimus tulee irtisanoa. Sopimuksen voi irtisanoa sähköisen palvelun kautta (tarvitset pankkitunnukset tunnistautumiseen), käymällä Niiralan Kulman toimistolla tai tulostettavalla irtisanomislomakkeella. Lomakkeen voit toimittaa meille tuomalla sen toimistolle, skannaamalla sähköpostiin palveluneuvonta(at)niiralankulma.fi tai postitse. Varmistathan, että postitse toimitettava irtisanominen tulee ajoissa perille.

Vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Jos irtisanominen tapahtuu 1.-15. päivä kuluvaa kuuta, 
päättyy vuokrasuhde aikaisintaan seuraavan kuukauden 15. päivä, muutoin normaalisti seuraavan kuukauden lopussa. 
 
Esimerkiksi jos asunto irtisanotaan 10.4., sopimuksen päättymispäiväksi voi valita 15.5. tai 31.5. Jos asunto irtisanotaan 16.4., sopimuksen päättymispäivä on aikaisintaan 31.5. Vuokraa maksetaan sopimuksen voimassaolon mukaisesti.
 
HUOM: Määräaikaista vuokrasopimusta ei pysty irtisanomaan sähköisesti.
 

Asunnossa asuu useampi henkilö

Mikäli vuokrasopimus on tehty useamman henkilön nimiin, tulee kaikkien sopimusosapuolten allekirjoittaa irtisanominen. Esimerkiksi avio- ja avoparien osalta on molempien allekirjoitettava irtisanominen. 

Vain toinen päävuokralainen muuttaa pois

Mikäli vain toinen vuokrasopimuksen tehneistä on muuttamassa pois, tulee hänen tehdä omalta osaltaan vuokrasopimuksen irtisanominen, muuten hän on edelleen vastuussa vuokrista ja asunnon kunnosta. Myös tapauksissa, joissa vain toinen osapuoli irtisanoutuu, noudatamme kalenterikuukauden irtisanomisaikaa.

Kuolemantapauksessa

Vuokralaisen kuoltua on kuolinpesä vastuussa vuokraehtojen täyttämisestä. Vuokrasopimuksen irtisanomisessa noudatetaan normaalia irtisanomisaikaa. Pesänhoitajan tulee kirjallisesti irtisanoa asunto. Vuokralaisen kuolintapauksissa ei sähköinen irtisanominen ole mahdollinen.

Huomaathan, että vuokranantajalla on oikeus näyttää asuntoa uudelleen vuokraamista varten. Lue tarkemmin ohjeita vuokralaisen sopimuksen irtisanomisesta kuolintapauksessa alta.

Tutustu myös muuttosiivousohjeeseen ja muuttosiivous-videoon!

Lisätietoja vuokrasopimuksen irtisanomiseen liittyen saat palveluneuvonnan osastoltamme:

Puh: 017 2655 301 (ma-ti ja to-pe klo 9-12) ja sähköpostiosoite: palveluneuvonta@niiralankulma.fi

Irtisanominen kuolemantapauksessa

Vuokralaisen kuoltua on kuolinpesä vastuussa vuokraehtojen täyttämisestä. Vuokrasuhde ei automaattisesti pääty päävuokralaisen kuollessa, vaan vasta kun kuolinpesä irtisanoo vuokrasopimuksen. Vuokrasopimuksen irtisanomisessa noudatetaan normaalia irtisanomisaikaa.

Pesänhoitajan tulee

  • kirjallisesti irtisanoa asunto. Vuokralaisen kuolintapauksissa ei sähköinen irtisanominen ole mahdollinen. Tulostettava irtisanomislomake löytyy täältä >>
  • toimittaa valtakirja kuolipesän osakkailta vuokrasopimuksen irtisanomiseen
  • toimittaa Niiralan Kulmalle kopio perunkirjasta, jos kuolinpesä on varaton.

 

Halutessaan kuolinpesä voi valtuuttaa Niiralan Kulman tyhjentämään ja siivoamaan asunnon valtakirjalla >>

Huomaathan, että vuokranantajalla on oikeus näyttää asuntoa uudelleen vuokraamista varten.

Lisätietoja vuokrasopimuksen irtisanomiseen liittyen saat palveluneuvonnan osastoltamme:

Puh: 017 2655 301 (ma-ti ja to-pe klo 9-12) ja sähköpostiosoite: palveluneuvonta@niiralankulma.fi

Avainten luovutus irtisanomistilanteessa

Kun irtisanot asunnon, on yksi avain toimitettava viikkoa ennen vuokrasopimuksen päättymistä Kuopion Lukkoteam Oy:lle. Voit palauttaa avaimen Lukkoteamin aukioloaikoina suoraan liikkeeseen.

Jos ette pysty käymään henkilökohtaisesti lukkoliikkeellä sen aukioloaikoina, voitte palauttaa avaimen kirjekuoressa lukkoliikkeen avainpalautuslaatikkoon. Laittakaa kuoreen nimenne, osoitteenne ja asuntoon jäävien avaimien kappalemäärä.

Maaseutukohteissa (Vehmersalmi, Riistavesi, Hirvilahti, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski) avaimet jätetään asuntoon, ellei toisin sovita. Kurkimäen talojen asuntojen avaimet ja niiden palautus hoituvat Lukkoteamin kautta!

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI