Mitä tarkoittaa asumisaktiivisuus ja asukastoiminta,  ja kuinka jokainen asukas voi vaikuttaa omaan asumiseensa vuokrataloyhtiössä - ota selvää!

Asukashallinnon ABC – mitä olet aina halunnut tietää asukastoiminnasta

31.01.2017 - Kirjoittaja

Asukashallinnon kautta jokainen asukas voi vaikuttaa

Vuodesta toiseen asukasaktiivit jaksavat toimia asukkaiden hyväksi. He järjestävät talkoita, grilli-iltoja, lastenjuhlia, askartelutilaisuuksia, rupattelu- ja käsityökerhoja, rantakalailtamia ja muuta yhteistä tekemistä asukkaiden iloksi. Toimintaa on jokaiseen makuun, ja toimintaa voi jokainen talo itse myös kehittää asukkaiden kiinnostustensa mukaan.

Asukasaktiivit osallistuvat asukas- ja asukastoimikunnan kokouksiin, asukaskoulutuksiin sekä yhtiön järjestämiin kokouksiin ja koulutustilaisuuksiin.


Asukastoimintaa vauvalle ja vaarille

Ilolla voin todeta, että Niiralan Kulmalta löytyy näitä kultakimpaleita, jotka antavat omasta vapaa-ajastaan sekä tuottavat iloa naapureille ja koko talon asukkaille järjestämällä yhteistä toimintaa kiinteistöillä.

Kuten voimme todeta, asukastoiminta on paljon muutakin kuin kokouksia ja pöytäkirjojen laatimista. Usein kuitenkin asukaskokouksissa kuulee, että voisin liittyä asukastoimikuntaan, mutta pöytäkirjan kirjoittaminen ei minulta luonnistu. Saatikka se kokoustekniikka! 

Turha pelätä, mitään tiukkoja muotovaatimuksia pöytäkirjoilta ei vaadita. Kysymällä ja yhteistyötä tekemällä oppii.

Kokouksiin voi aina myös pyytää mukaan Nikulta asukastoiminnasta vastaavan tai asukasneuvoston jäseniä. Opastamme mielellämme asukastoiminnassa ja tarvittaessa vaikka järjestetään kokoustekniikkakoulutusta.

Asukastoimintaa toki säätelee yhteishallintolaki, mutta sen tarkoituksena on antaa asukkaille päätösvaltaa ja vaikutusmahdollisuus omaa asumistaan koskevissa asioissa sekä lisätä asumisviihtyvyyttä ja edistää vuokratalojen kunnossapitoa ja hoitoa.

Laki on asukkaan asialla!

Asukasneuvosto on myös asukkaan asialla! Asukasneuvosto toimii linkkinä asukkaiden edustajien (talotoimikuntien) ja Nikun henkilökunnan välillä. Asukasneuvoston tehtävänä on päättää asukastoiminnan yhteisistä pelinsäännöistä, järjestää asukastoimintaa kaikille asukkaille sekä antaa suosituksia, ohjeita sekä lausuntoja Niiralan Kulman hallitukselle yhtiön toimintaan liittyvissä ajankohtaisissa asioissa.

Uusi asukasneuvosto valitaan asukastoimijoiden kokouksessa, jossa talotoimikuntien puheenjohtajat, sihteerit ja yhdyshenkilöt valitsevat uudet jäsenet asukasneuvostoon. 

Samassa kokouksessa kaksi eniten ääniä saanut mies- ja naisehdokas esitetään valittavaksi Niiralan Kulman hallituksen asukasedustajaksi seuraavalle valtuustokaudelle.

Me Nikulla vastaamme mielellämme asukastoimintaan liittyviin kysymyksiin. Lue myös Asukashallinnon ABC, jossa asukashallinnon termit ovat avattu ja koottu vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Myös alla oleva kuva toivottavasti avaa asukashallinnon toimintamallia.

Kiinnostuitko asukastoiminnasta? Kysy lisää sähköpostilla asukashallinto@niiralankulma.fi tai käymällä toimistollamme Hatsalankadulla. 


Helena Toivanen on Niiralan Kulman asukasisännöitsijä, joka vastaa asukastoiminnasta eli vuoropuhelusta asukkaiden ja yhtiön välillä.

Kommentit

Lähetä kommentti

Liittyvät uutiset

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI