Mitä tarkoittaa asumisaktiivisuus ja asukastoiminta,  ja kuinka jokainen asukas voi vaikuttaa omaan asumiseensa vuokrataloyhtiössä - ota selvää!

”Meissä piilee voima” – asumiskustannuksia pienemmäksi hyvillä esimerkeillä

15.06.2023 - Kirjoittaja

Neulamäentie 22:n kiinteistö on malliesimerkki siitä, kuinka energiansäästöopit saadaan käytännön avuksi asukkaille. Yhteisöllisissä tapahtumissa, kuten lenkkisaunassa, grilli-illoissa, talkoissa sekä ihan vain pihalla törmätessä vaihdetaan sujuvasti kuulumisten lisäksi myös tietoa esimerkiksi vedensäästämiseen liittyen. Löytyypä asukkaista oma energiaeksperttikin, Jaana Vainio, joka on pitänyt aiheesta asukkaille koulutuksia.

Kiinnostuitko energiaeksperttitoiminnasta?

Voit ottaa yhteyttä palvelupäällikkö Joni Mäenpäähän, joni.maenpaa@niiralankulma.fi tai 044 7655 380.

– Tieto ja hyvät esimerkit kannustavat toimimaan. Mitä enemmän ihmiset tietävät, sitä helpommin asioihin ryhtyy, sanoo Jaana Vainio, kun häneltä kysyy, mikä kannustaa ihmisiä energiansäästämiseen.

Vainio, joka toimii myös asukastoimikunnan puheenjohtajana, on ollut Niiralan Kulman energiaeksperttitoiminnassa mukana kolmen vuoden ajan. Tässä toimessaan hän on pitänyt Neulamäentie 22:n asukkaille kolmena vuotena aiheeseen liittyvää koulutusta, johon on ammentanut tietoa omasta energiaeksperttikurssistaan.

– Asukkaille pidettävässä koulutuksessa käymme läpi konkreettisia asioita, joissa me asukkaat voimme säästää. Esimerkiksi hampaiden pesuun voi kulua sata euroa vuodessa, jos hampaita pestessä antaa vesihanan olla jatkuvasti auki, Vainio kuvaa.

Vainio on itsekin taitava energiansäästäjä ja jakaa mielellään myös omia hyväksi havaittuja vinkkejään, joista osan hän on oppinut matkailuautoreissuiltaan – matkan päällä kun esimerkiksi vettä on pitänyt säännöstellä.

– Kun vesimittarit luettiin keväällä, kävimme keskustelua asukkaiden kanssa ja totesimme, että osa oli onnistunut tekemään muutoksen vedenkulutuksessaan ja heille olikin tulossa nyt palautusta. Nämä olivat henkilöitä, joille olen aiemmin kertonut, miten itse toimin ja säästän. Myös lenkkisaunassa on ollut keskustelua, ja nykyisin suihku suljetaankin saippuoinnin ajaksi, Vainio kertoo.

Energiaekspertit tiedon lähettiläinä

Niiralan Kulman energiaeksperttitoiminnan tarkoituksena on tarjota tietoa ja konkreettisia työkaluja, joiden avulla saadaan säästettyä energiaa – ja samalla tietenkin euroja niin sähkö- kuin vesilaskuissakin. Eksperttien tehtävänä on viedä energiatietoutta myös eteenpäin asukkaille. Kursseja järjestetään vuosittain ja mukaan voivat ilmoittautua kaikki aikuiset asukkaat.

– Koulutus ei ollut mistään tuulesta temmattu, vaan siinä oli paljon hyvää asiaa. Opiskelu tapahtui verkkokurssina, joka sisälsi osa-alueita muun muassa vedestä, lämmityksestä, sähköstä ja ilmanvaihdosta. Tehtävien ja lopputentin suorittamisen jälkeen sai todistuksen, jonka toimitin Nikulle, Vainio sanoo.

Energiaeksperteille, joita tällä hetkellä on 17, järjestetään vuosittain yhteinen tapaaminen, jossa puhutaan Niiralan Kulman ajankohtaisista energia-asioista. Viimeksi tapaaminen oli Kunnonpaikassa, jossa ekspertit pääsivät asiaosuuden jälkeen myös uimaan.

Jaana Vainio sanoo, että eksperttien kesken on ollut puhetta myös hieman vapaamuotoisemmista tapaamisista, joissa voitaisiin jakaa hyviä käytäntöjä ja ottaa oppia muiden säästökeinoista.

– Yksin kukaan energiaekspertti ei voi muuttaa mitään, mutta yhdessä tekemällä, tietoa ja ideoita jakamalla voimme vaikuttaa paljon asumiskustannuksiimme. Meissä piilee voima, Vainio toteaa.

Mutta mitkä olivatkaan Vainion omat vinkit veden säästämiseen?

– En pidä suihkun hanaa täysillä ja suljen sen saippuoidessa. Siivouksessa on apuna höyrypesuri, johon vettä menee 7 dl:aa ja jolla käyn koko huushollin läpi – sen sijaan että luuttuaisi ja vaihtaisi sankoon vettä. Keitän vettä vedenkeittimessä ja hyödynnän sen siivouksessa ja pienten tiskien tiskauksessa, mikä yhden hengen taloudessa on toki helppoa. Säilytän myös vettä jääkaapissa, jotta kylmää vettä saadakseen ei tarvitse valuttaa hanaa pitkiä aikoja, listaa Vainio.

Seuraavaksi Vainio lähtee valmistelemaan viikonlopun kevättalkoita, joihin aikoi pyöräyttää hernesopan talkoolaisten iloksi. Tapaamisessa oletettavasti vaihdettaneen taas muutama energiansäästövinkkikin kuulumisten lisäksi.

Juttu on julkaistu 2/2023 asukaslehti Nikulaisessa.

Liittyvät uutiset

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI