Tutustu talosi pelastussuunnitelmaan
26.03.2025 - Kirjoittaja
Tietäisitkö tulipalon sattuessa toimintaohjeet tai miten toimia yleisen vaaramerkin soidessa? Pelastustilanteet eivät koskaan ole toivottuja, mutta kaikkeen on hyvä varautua. Hätätilanteessa toimitaan talokohtaisen pelastussuunnitelman mukaan, mikä on kätevästi luettavissa OmaNikusta.

Talokohtainen pelastussuunnitelma käsittää mahdollisia pelastustilanteita ja kattavat toimintaohjeet kussakin tilanteessa, sekä mahdollisuuden ilmoittaa turvallisuushuomion pelastusturvallisuutta vaarantavasta tekijästä Niku-kiinteistöllä.
Pelastussuunnitelmat päivitettiin Preston ja Niiralan Kulman toimesta alkuvuodesta 2025. Oman talon pelastussuunnitelmaan onkin erittäin hyvä tutustua nyt uudemman kerran. Niiralan Kulman kiinteistöpäällikkö Mikko Kinnunen nostaa pelastussuunnitelmasta esille pari esimerkkiä.
– Kiinteistökohtainen kokoontumispaikka on sellainen, joka jokaisen asukkaan on todella tärkeää tietää. Myös ilmanvaihdon hätäpysäyttäminen on näkyvällä paikalla monella Niku-kiinteistöllä, mutta harvempi asukas tietää sen käytöstä. Tulipalotilanteessa ilmanvaihdon pysäyttämisellä saadaan rajoitettua palon etenemistä, tai mahdollisessa kaasuvaaratilanteessa ulkoilman kulkeutumista rakennuksen sisälle, kertoo Kinnunen.
Koska kiinteistöt ja talot ovat yksilöllisiä, talokohtaisia pelastussuunnitelmia ei voi verrata keskenään. Hyvänä esimerkkinä on Niiralan Kulman useampaan uudiskohteeseen, kuten Keski-Kaari 48:aan ja Urheilukatu 5:een, rakennetut hätäpoistumistiet parvekkeen luukun kautta.
Pelastussuunnitelman noudattamiseen tarvitaan asukkaita
Pelastussuunnitelman taustalla on pelastuslaki, mikä velvoittaa kiinteistön omistajaa tai haltijaa pelastussuunnitelman laatimiseen. Kaikissa asuinrakennuksissa, joissa on vähintään kolme huoneistoa, pitää olla pelastussuunnitelma. Suunnitelma tehdään kuitenkin aina asukkaita varten.
Jos asukas huomaa kiinteistöllä pelastusturvallisuutta vaarantavia seikkoja, niistä voi tehdä turvallisuushuomion OmaNikun kautta. Esimerkiksi pelastustien tukkiminen tai ylimääräisen tavaran säilyttäminen käytävillä ovat pelastusturvallisuutta vaarantavia tekijöitä. Asukkaan on myös hyvä kiinnittää huomiota oman kodin paloturvallisuuteen ja -kuormaan.
Todellinen pelastustilanne ei nimittäin katso aikaa eikä paikkaa. Ei ole pahitteeksi, vaikka naapurinkin kanssa juttelisi päivitetystä pelastussuunnitelmasta, ja kuinka eri tilanteissa tulee toimia.
– On tärkeää, että jokainen asukas lukee ja kuittaa pelastussuunnitelman luetuksi, mutta vielä tärkeämpää on, että ymmärtää pelastussuunnitelman sisällön, ja osaa toimia tilanteen mukaisesti, tiivistää Niiralan Kulman kiinteistöjohtaja Olli Kuronen.