Viksu Niku kertoo ympäristöfiksuista asioista, tekemisestä ja toimista, joiden avulla edistämme yhteistä tavoitetta: Hiilineutraali Kuopio 2030.

Kysyntäjousto tuo tuloa ja pienentää hiilidioksidipäästöjä

23.12.2021 - Kirjoittaja

Kerroimme viime vuonna Nikulaisessa, että Niiralan Kulman yhteistyö Väreen kanssa laajeni koskemaan sähkönkäytön optimointiin tarkoitettua Väreen kysyntäjoustopalvelua. Kysyntäjousto tarkoittaa mahdollisuutta säätää sähkönkäyttöä sähkön hinnan ja sähköverkon tilanteen mukaan. Niiralan Kulman kuusi kiinteistöä ja niiden sähkökäyttöiset lämminvesivaraajat on liitetty Väreen kysyntäjoustopalveluun

Väreen kysyntäjoustopalvelussa Niiralan Kulman kuuden kiinteistön lämminvesivaraajat tasapainottavat sähköverkossa sähkön tuotantoa ja kulutusta. - Niiralan Kulman lämminvesivaraajat ovat mahdollistamassa hajautetun ja päästöttömän sähköntuotannon lisäämistä suomalaisessa sähköverkossa, kertoo Väreen kehitysjohtaja Antti Martikainen. - Kysyntäjoustoon liitetty 100 kilowatin teho mahdollistaa laskennallisesti esimerkiksi yhden ison tuulivoimalan rakentamisen. Tämä tarkoittaa, että hiilidioksidisäästöä syntyy kaksi miljoonaa kiloa. Kantaverkkoyhtiö Fingrid maksaa sähköverkon sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainotukseen osallistumisesta ja näin Väreen kysyntäjouston avulla lämminvesivaraajat tuottavat nyt Niiralan Kulmalle rahaa, Martikainen kuvaa. 

Vuonna 2020 kysyntäjousto tuotti Niiralan Kulmalle noin 2  000 euroa, mutta toki myös vähensi energian käyttöä. Säästöt syntyvät siitä, kun ajoitamme rivitaloyhtiöiden suurten lämminvesivaraajien sähkönkäyttöä markkinoiden ja voimajärjestelmän tilanteen mukaisesti. Asukkaat eivät huomaa automatiikan tekemiä hetkellisiä säätöjä omassa arjessaan, vaan palvelu huolehtii taustalla sähkönkäytön optimoinnista, toteaa Väreen kehitysjohtaja Antti Martikainen.

 

Liittyvät uutiset

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI