Nikublogi

Asunto ensin - pakinaa häätöuhan herättäneeltä

05.07.2018 | Vieraileva kirjoittaja

Asunto ensin –periaate on asunnottomuustyön lähestymistapa niin meillä Suomessa kuin muualla maailmallakin.

Selkokielellä tämä kai tarkoittaa sitä, että ihmispololle pyritään järjestämään ihan ensiksi oma koti tilanteessa, jossa asiat ja tilanteet ovat päässeet solmeutumaan ihan huolella. Syitä tilanteiden solmeutumiseen on monia. Taustalla voi olla äkillinen sairastuminen, työttömyys, päihteet, muut riippuvuudet, masennus, muut mielenterveysongelmat ynnä muuta mukavaa.  Periaate koskee siis asunnottomia, mutta myös asunnottomuuden uhan alla olevia.

Asunto ensin –periaatetta tuli noudatettua asuessani, ah niin armaassa, erään Niiralan Kulman talon viherkeitaassa. Minun kohdalla se tarkoitti sitä, että rahapäivänä pyrin, ja pääsääntöisesti onnistuin, maksamaan vuokrasta itselleni jääneen omavastuun aina heti ja empimättä Nikulle. Asunto ensin. Tämä taloushallinnallinen viisaus syntyi kokemuksen kautta.

Elämänhallintaa häiritsi tuossa elämänvaiheessa hallitsematon viehtymys päihdyttäviin kuplajuomiin – ja kuplattomiinkin. Kokemus, joka johti tähän käytäntöön, oli vuokrarästien aiheuttama häätöuhka. Olin säännöllisesti käyttänyt Niiralan Corneria pankkinani maksaen velvoitteeni vasta ykköskarhun jälkeen. Tämä toimi kohtuu hyvin kunnes tuli vastaan kuukausi, jolloin jokin ennakoimaton yllyke johti rahojen joutumisen monopolin haltuun.

Siitä seurasi häätöuhka, joka oli johtaa muiden nurkissa pyörimiseen.

Selvisin tuosta(kin) tilanteesta nippa ja nappa erilaisten tukitoimien ja vippien avulla. Mieltymys poreileviin ei tästä vielä rauhoittunut, siihen tarvittiin tukevampaa havua visiiriin. Se onkin sitten jo toisen jutun aihe. Häätöuhka herätti ja tuon jälkeen pidin kiinni omasta Asunto ensin-periaatteestani.

Tuolta muutaman vuoden jaksolta tuossa viherkeitaassa on paljon mukavia muisteloita. Luhtitalojen muodostama pihapiiri viehätti heti ensikäynnillä tutustuessani tulevaan kotiin. Muuta en alueesta tiennytkään, joten ei ollut turhia ennakkoluuloja rasitteena. Pian sinne kotiuduin, opin naapurit tuntemaan ja sopeuduin soittokuntaan. Mieleeni on jäänyt erityisesti yksi kesä, jolloin intouduimme muutaman ovikunnan kanssa pelailemaan pihalla petankkia ja vuoroin kunkin kämpässä korttia lyömään. Grillikatos oli tuohon aikaan kovalla käytöllä ja paikat pidettiin kunnossa hyvässä talkoohengessä. Pihaistutukset pysyivät kuosissa erään rouvan hoitaessa kastelut ja nyppimiset. Siinä sivussa Suomi voitti maailmanmestaruuden jääkiekossa.

Elämä vei eteenpäin tuoden tullessaan uudet kuviot ja kortteerit. Palataan vielä tuohon Asunto ensin ­-periaatteeseen. Elämän ollessa tuohon aikaan enempi tai vähempi elämistä kädestä – ja joskus pullosta – suuhun periaatteella Asunto ensin-motto helpotti elämää. Vaikka rahapäivä olikin tili-tuli-tili-meni-meininkiä, niin olo oli huoleton, kun oli saanut maksetuksi vuokrat ja vipit, prepaidit ja tipit. Loppu jäi oikeasi puhtaana käteen ja saattoipa sitä sitten loppuhynällä hyvillä mielin ostaa jotakin pientä kivaa itselle.

Oma koti turhan kallis – näin jotkut koiranleuat vääntävät sanonnan. Kyllä tuo alkuperäinen muoto – oma koti kullan kallis – kuitenkin paremmin pitää paikkansa. Sanon kokemuksen syvällä rintabassolla, että pitäkää luukuistanne kiinni ja huoli ihan kynsin ja proteesein!

Se on semmoinen juttu, että oma nimi ovessa ja avaimet omassa kaulassa on hyvän elämän peruskivi. 

Sen huomaa viimeistään silloin, jos joutuu oikeasti pihalle ja kategoriaan ”vailla vakinaista asuntoa”. Pankaa totena mekkoon, että häätöjä Suomessa tapahtuu ja lapsiperhekin voi joutua pois omasta kotosestaan. Niin, ja sössiminen ei ole sossun vika.

Kesäterveisin Peto mieheksi


Kirjoittajan voi tavata livenä kauppakeskus Apajan Kohtaamossa kokemusasiantuntijan vastaanotolla maanantaisin klo 12-15 ja perjantaisin klo 12-14 ajanjaksolla 9.-27.7.2018 Terve Kuopio-kioskin naapurissa. Olet tervetullut juttelemaan, jos alkoholi askarruttaa tai pohdit päihteitten käyttöä.

Tarjolla on paikka ja mahdollisuus tulla juttelemaan päihteiden käyttöön liittyvistä mieltä askarruttavista asioista helposti ja ihan nimettömästi. Vastaanotolle voi tulla ilman ajanvarausta ja, jos jonoja ei ole, juttusille pääse heti. 

Toiminta on osa Kuopion kaupungin perusturvan palvelualueen Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn kuntastrategia -hanketta, joka osaltaan pyrkii tekemään kokemusasiantuntijuutta tunnetuksi täydentävänä palvelumuotona.

Teema ja aihepiiri kokemusasiantuntijan vastaanotolla on päihteet ja riippuvuudet. Keskusteluissa nousee esiin varmaan muitakin asioita, kuten esimerkiksi taloudellinen tilanne ja muut päihteidenkäytön vaikutukset ihmisen elämäntilanteeseen. Kyse ei ole terapiasta eikä hoitosuhteesta vaan mahdollisuudesta keskustella päihdeasioista joko omasta näkökulmasta tai ymmärryksen lisäämisestä jonkun toisen ihmisen ongelman ymmärtämiseksi.


Kirjoittajasta

Nimimerkki Peto mieheksi on kuusikymppinen kuopiolainen tasamaan tallaaja, joka tarkastelee maailmanmenoa kantapään kautta hankitun kokemuksen ja opin kautta.

Kommentointi

Kommentti:
Nimi:
 


ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI