Lajittelu alkaa sinusta – kiitos kun lajittelet!
01.06.2017 | Vieraileva kirjoittaja
Jätehuolto ja jätteiden lajittelu on muuttunut vauhdilla viimeisten 15 vuoden aikana. Kun itse aloitin työt Jätekukon puhelinpalvelussa vuonna 2001, tiesin että kotonani syntyy sekajätettä sekä paperia. Tämä kertoo karua kieltä siitä, etten lajitellut lähtökohtaisesti juuri mitään.
Nyt 15 vuotta myöhemmin löytyy keittiöstäni oma paikkansa lähes kaikelle kotiin kantamalleni materiaalille. Seka- ja biojätteet menevät tiskipöydän alla olevaan keräysvaunuun, johon olen tuunannut biojätettä varten pienemmän keräyskorin ison sangon tilalle. Keräysvaunun viereen jää näppärä tila kartongille, jotka sisäkkäin pakkaamalla eivät vie paljon tilaa. Lasi- ja muovipakkaukset sekä metallit joudun tilan ahtauden vuosi lajittelemaan kattilakaappini alahyllyllä, no eipähän tule hankittua turhia patoja ja kattiloita kun pienestä tilasta johtuen huomaan pärjääväni hyvin kolmella kattilalla ja yhdellä paistinpannulla.
Paperit kerään olohuoneen nurkasta löytyvään punottuun paperikoriin, tämä on edelleen yksi rakkaimmista sisustustavaroistani. Paristot, loisteputkilamput, sähkö- ja elektroniikkalaitteet kerään rennosti eteisen lipaston päälle, josta ne lähtevät usein jo seuraavana päivänä joko kauppaan tai Pikkukukko lajitteluasemalle. Tässä minun tapani hoitaa oma osuuteni materiaalien päivittäisestä kierrätyksestä. Jokainen löytää varmasti itselleen parhaat tavat ja konstit, kunhan vaan ensin päättää aloittaa.
Jätteiden lajittelun lisäksi meidän on hyvä kiinnittää huomiota myös kulutustottumuksiimme. Vanha sanonta syntymätön jäte on paras jäte, pitää edelleen kirkkaasti paikkaansa. Viimeistään kaupassa on syytä miettiä tarvitsenko tätä oikeasti? On hienoa, että kauppaliikkeet ja tuotteiden valmistajat ovat alkaneet panostaa tuotteiden kierrätykseen, ikävänä kääntöpuolena näissä kampanjoissa on usein lisäostamiseen kannustaminen. Asiat kun harvoin menevät niin, että kantaessani kauppaan säkillisen esimerkiksi tekstiilijätettä tarvitsen saman tien tilalle toisen mokoman. Toivoisin valveutuneen kuluttajan tekevän itsenäisiä ostospäätöksiä silloin kun tarve syntyy – onneksi joidenkin kauppaliikkeiden myöntämissä ostoeduissa on pidemmät voimassaoloajat, näin ostoetua voi käyttää paremmin harkittuun ostokseen.
Olivatpa kulutustottumukset mitkä tahansa, välillä huomaamme asuvamme melkoisten varastojen keskellä. Minun varastostani löytyy tällä hetkellä ainakin yhdet käytöstä poistetut auton renkaat, puhki kulunut pulkka, rikkonaisia kukkaruukkuja, parit pieneksi jääneet lasten sukset, vanhan auton kaukalomatot ja muutama laatikollinen lasten vaatteita. Alkukesän projektiksi olen suunnitellut varaston välityhjennyksen, osa tavaroista lähtee toivottavasti kiertoon tuttavien kautta, käyttökelvottomat tavarat vien joko Pikkukukko lajitteluasemalle tai tilaan Noutokukko-palvelun.
Niiralan Kulma järjesti asukkailleen mahtavan Siivouspäivän Kuopion Petosella toukokuussa 2017. Saimme olla mukana Siivouspäivässä palvelun tuottajana pilotoiden samalla uutta Lavakukko-palveluamme. Lavat täyttyivät rivakassa tahdissa mm. käytöstä poistetuilla polkupyörillä, lastenrattailla, huonekaluilla, monet grillijuhlat palvelleella grillillä sekä muulla käyttökelvottomalla tavaralla.
Siivouspäivänä kerättiin talteen 7320 kg tarpeetonta tavaraa, joista metallia oli 1400 kg.
Lavakukko-palveluun päätyvät tavarat menevät suurelta osin materiaalihyötykäyttöön, esimerkiksi metallia voidaan uudelleen kierrättää lähes loputtomiin uusien metalliesineiden raaka-aineena. Mikäli tavaralle ei löydy materiaalihyötykäytön mahdollisuutta, matkaa se Kuopion jätekeskuksen lajittelu- ja siirtokuormaushallin kautta Riikinvoiman ekovoimalaitokseen energiahyötykäyttöön. Riikinvoima tuottaa sekajätteestä kaukolämpöä ja sähköä, jotta tämä prosessi toimisi tehokkaasti, jokaisen meidän lajittelulla on suuri merkitys.
Mikäli et vielä lajittele aloita se tänään – pienet arkipäivän teot riittävät alkuun!
Kirjoittajasta
Piia Moilanen on ihmisistä, asiakkaista ja hyvästä palvelusta innostuva palvelupäällikkö Jätekukolla.Kommentointi
muovinkeräyspisteitä kyllä kaivattaisiin taloyhtiöihin, koska suuri osa sekajätteestä on erilaisia muoveja. kierrättämällä roskis tulee hitaammin täyteen.
- pe kesäk. 02 10:36:55 2017
Näin se taas tuli todistetuksi, että yhteistyössä on voimaa! Moni asukkaamme sai tilaisuuden poistaa nurkista ylimääräisen rojun, joka olisi aikaa sitten ollut tarkoitus siirtää keräykseen mutta ajanpuutteen tai kuljetuksen tms. muun syyn vuoksi jäänyt tekemättä. Talkoohengessä toteutettu lähitapahtuma on palvelus paremmalle ja siistimmälle suomelle.
Kiitos palveluntuottajille ja vielä isompi kiitos sen käyttäjille. Kierrätyksiin tpv
- to kesäk. 01 15:46:22 2017