Nikublogi

Onko kaiken aina pakko muuttua...?

27.03.2017 | Päivi Vanninen

Ennen oli kaikki paremmin, ainakin Aina Inkeri Ankeisen mielestä. Aina Inkeri voisi halutakin maksaa vuokran vielä pankkikirjan kanssa Säästöpankin konttoriin. Aina Inkeri varmasti myös pitää tiukasti huolen siitä, ettei naapurin jälkikasvu hulinoi ja piirtele rappukäytäviin.

Harrastuksiini kuuluu: naapureiden tulemisten ja menemisten tarkkaileminen, harjanvarrella kattoon koputtaminen ja käytäväjuoksentelusta huomauttaminennn.
Isännöitsijälle kirjeiden kirjoittaminen, talonmiehen töiden arvioiminen ja talopesulan käytön valvominennn.

Jotkut asiat eivät muutu

Jotkut asiat eivät silti muutu, eikä niiden tarvitsekaan – yhteisen viihtyvyyden vuoksi.

Asiakkaamme oli kaivellut arkistojaan ja löytänyt jo kellastuneen arkin yhtiön muutto-ohjeista vuodelta 1970. Kesäkuun lopussa uuteen valmistuneeseen, Lohkaretie 3, kiinteistöön pääsivät muuttamaan asukkaat, joista suurin osa oli lapsiperheitä.

Näin ohjeistettiin uusia asukkaita 70-luvulla:

 

Tiedotteesta tulee esille, että talonmiehen rooli oli merkittävä kiinteistönpidossa. Talossa vallitsi juuri sellainen meininki kuin talonmies sen halusi olevan. Paljon on juttuja pihamiehistä, jotka vaalivat kuria ja järjestystä jopa päivänvaloa kestämättömin keinoin. Nykyisin tätä tehtävää hoitavat alueelliset kiinteistönhoitajat tiimityönä, ensisijaisena tehtävänään työalueeseensa kuuluvien talojen ylläpito- ja huoltotehtävät sekä sisällä että piha-alueella. Asukkaiden neuvonta ja oman kiinteistön järjestyssääntöjen noudattamisen tarkkailu kuuluvat kiinteistönhoitajien tehtäviin edelleen, mutta niihin puuttuminen entiseen malliin ei ole mahdollista.

70-luvulta 2010-luvulle

Järjestyssäännöt ja ohjeistus ovat muuttuneet ajan saatossa, mutta sisältö ja sanoma on kuitenkin sama. Yhtiössä luotetaan siihen, että asukas osaa tulkita järjestyssääntöjen sisällön ohjeeksi hyvän yhteiselon edellytykseksi kiinteistöissä. Tavoitteena on edelleen, ettei kiinteistönhoitajan ja asukasisännöitsijän tarvitsisi laittaa laskua ja kirjoitella ikäviä nootteja asumisohjeiden vastaisesta käyttäytymisestä, koska se pahimmillaan voi johtaa vuokraoikeuden menettämiseen.

Vuoden 1970 ohjeistus päättyi isännöitsijän toiveeseen, että jokainen asukas noudattaa niitä ohjeita ja määräyksiä, joita on pakko antaa järjestyksen säilymisen takia. Tämä toive vuokranantajalla on edelleenkin.

Kohdelkaa naapurianne niin kuin toivoisitte itseänne kohdeltavan.

Iloisia ja aurinkoisia kevättalven päiviä!

 


Kirjoittajasta

Aina Päivi Inkeri Ankeinen-Vanninen on Niiralan Kulman asukaspalvelupäällikkö, joka haluaa uskoa ihmisten hyvyyteen ja välillä puuttuu asukkaiden elämään lähettämällä huomautus- ja varoituskirjeitä.

Kommentointi

Kommentti:
Nimi:
 


ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI