Onko kaiken aina pakko muuttua...?
27.03.2017 | Päivi Vanninen
Ennen oli kaikki paremmin, ainakin Aina Inkeri Ankeisen mielestä. Aina Inkeri voisi halutakin maksaa vuokran vielä pankkikirjan kanssa Säästöpankin konttoriin. Aina Inkeri varmasti myös pitää tiukasti huolen siitä, ettei naapurin jälkikasvu hulinoi ja piirtele rappukäytäviin.
Harrastuksiini kuuluu: naapureiden tulemisten ja menemisten tarkkaileminen, harjanvarrella kattoon koputtaminen ja käytäväjuoksentelusta huomauttaminennn.
Isännöitsijälle kirjeiden kirjoittaminen, talonmiehen töiden arvioiminen ja talopesulan käytön valvominennn.
Jotkut asiat eivät muutu
Jotkut asiat eivät silti muutu, eikä niiden tarvitsekaan – yhteisen viihtyvyyden vuoksi.
Asiakkaamme oli kaivellut arkistojaan ja löytänyt jo kellastuneen arkin yhtiön muutto-ohjeista vuodelta 1970. Kesäkuun lopussa uuteen valmistuneeseen, Lohkaretie 3, kiinteistöön pääsivät muuttamaan asukkaat, joista suurin osa oli lapsiperheitä.
Näin ohjeistettiin uusia asukkaita 70-luvulla:
- Vuokra ja muut käyttökorvaukset oli maksettava etukäteen Säästöpankin konttoriin, josta sai vuokranmaksukirjan, johon suoritetut maksut kirjattiin pankin kuittauksella. Alleviivattuna oli ohjeistus, että vuokranmaksukirjaan tuli merkittyä talon osoite oikein.
- Avaimet sai talonmieheltä tuota vuokrakirjan osoittamaa kesäkuun vuokran maksetuksi todistavaa kuittausta vastaan. Ohjeessa on vakavasti varoitettu muuttajia kolhimasta seiniä ja ovia kalliiden korjausten estämiseksi.
- Muuttajia ohjeistettiin, että lapset tulisi jättää jonkun toisen huostaan, etteivät he olisi muuton aikana tiellä. Näin varmaan moni lapsiperhe toimii myös nykyisin, vaikkei vuokranantaja sitä erikseen ohjeista. Ohjeessa kehotetaan lukemaan itse ja opettamaan koko perhettä taloa koskevien järjestyssääntöjen noudattaminen. Järjestyssäännöt oli kiinnitetty siivouskomeron oveen. Ensisijaisesti talonmies oli se henkilö, joka antoi neuvoja ja lisäohjeita tarvittaessa.
- Muutto-ohjeessa korostettiin alleviivaten, että vanhempien tulisi neuvoa ja ohjata jälkikasvuaan niin, etteivät he hulinoi porrashuoneissa tai piirtele ja riko porrashuoneiden seiniä. Oleskelu vieraissa porrashuoneissa oli jyrkästi kiellettyä. Tästä ohjeesta toivoisin vanhempien ja muiden aikuisten pitävän huolta myös nykyään. Meidän aikuisten tehtävänä ohjata ja opastaa lapsia ja nuoria niin, etteivät he tuhoaisi yhteistä omaisuutta ajattelemattomuuttaan ja näin aiheuttaisi turhia kustannuksia. Tietoinen ja tahallinen ilkivalta on asia erikseen ja myös siihen toivon aikuisten puuttuvan välittömästi. Kun joudumme mahdollisimman nopeasti vastuuseen vääristä teoistamme, niin voi olla, että se ensimmäinen kerta jää myös viimeiseksi.
Tiedotteesta tulee esille, että talonmiehen rooli oli merkittävä kiinteistönpidossa. Talossa vallitsi juuri sellainen meininki kuin talonmies sen halusi olevan. Paljon on juttuja pihamiehistä, jotka vaalivat kuria ja järjestystä jopa päivänvaloa kestämättömin keinoin. Nykyisin tätä tehtävää hoitavat alueelliset kiinteistönhoitajat tiimityönä, ensisijaisena tehtävänään työalueeseensa kuuluvien talojen ylläpito- ja huoltotehtävät sekä sisällä että piha-alueella. Asukkaiden neuvonta ja oman kiinteistön järjestyssääntöjen noudattamisen tarkkailu kuuluvat kiinteistönhoitajien tehtäviin edelleen, mutta niihin puuttuminen entiseen malliin ei ole mahdollista.
70-luvulta 2010-luvulle
Järjestyssäännöt ja ohjeistus ovat muuttuneet ajan saatossa, mutta sisältö ja sanoma on kuitenkin sama. Yhtiössä luotetaan siihen, että asukas osaa tulkita järjestyssääntöjen sisällön ohjeeksi hyvän yhteiselon edellytykseksi kiinteistöissä. Tavoitteena on edelleen, ettei kiinteistönhoitajan ja asukasisännöitsijän tarvitsisi laittaa laskua ja kirjoitella ikäviä nootteja asumisohjeiden vastaisesta käyttäytymisestä, koska se pahimmillaan voi johtaa vuokraoikeuden menettämiseen.
Vuoden 1970 ohjeistus päättyi isännöitsijän toiveeseen, että jokainen asukas noudattaa niitä ohjeita ja määräyksiä, joita on pakko antaa järjestyksen säilymisen takia. Tämä toive vuokranantajalla on edelleenkin.
Kohdelkaa naapurianne niin kuin toivoisitte itseänne kohdeltavan.
Iloisia ja aurinkoisia kevättalven päiviä!