Energinen vuosi 2018

Lue lisää teemavuodesta >>

Kierrätyskilpailun finalistityöt

Mikä idea on mielestäsi paras ja kotioloissa kierrätystä edistävin idea?

Tutustu kierrätysideoihin. Äänestys on päättynyt 11.3.2018.

Voittajaksi selviytyi työ numero 2: "Pienen keittiön kierrätyspiste", joka sai 33 % annetuista äänistä.

 

Numero 1: Metallinkeräys-säästöpossu

Osallistujan kuvaus:

”Pienten metallijätteiden, kuten jugurttipurkkien kansien kerääminen, helpottuu, kun muotoilet esimerkiksi käytetystä foliovuoasta umpinaisen rasian, jonka kannessa on samantapainen reikä kuin säästöpossussa. Purkkien kannet ja muun pienet metallijätteet on helppo taitella ja pudottaa rasiaan. Siellä ne pysyvät siististi tallessa kunnes koko rasia viedään kierrätyspisteeseen.”

Raadin perustelut:

Hyvä oivallus, joka edistää metallijätteen keräystä kotona. Helposti siirrettävissä jätekatokseen tai kierrätyspisteeseen. Ei enää pieniä metalliroskia pyörimässä joka paikassa. Kannustaa ja opettaa myös lapsia metallinkeräykseen!


Numero 2: Pienen keittiön kierrätyspiste  **VOITTAJA**

Osallistujan kuvaus:

”Kaikkien eri kierrätettävien keruuastiat voi olla vaikea järjestellä keittiön kaappeihin. Tiskipöydän alakaappiin voi tehdä tällaisen ratkaisun: normaali keräysastiavaunu, jossa on erilliset astiat sekajätteelle, muovinkeräykselle ja roskapusseille. Sitten on ritilähyllykkö, jonka ylätasolla on biojäteastia ja alaosaan suunnittelin ja tein mittojen mukaan kahvipusseista punomalla korin pahvin- ja metallinkeräykselle. Tämä kori on itsessään jo kierrätystä :) Kori on helppo ottaa kainaloon mukaan jätekatokseen ja siellä, pudotella sitten tuotteet omiin jäteastioihin. Kahvipusseista, punottu kori on myös helppo pitää puhtaana (vesipesu harjaten).”

Raadin perustelut:

Pienellä vaivalla toteutettava käytännöllinen idea monipuoliseen kierrätyksen järjestämiseen keittiön kaapissa. Kierrätysmateriaali helposti kerättävissä yhteen paikkaan, josta helppo kuljettaa jätekatokseen tai kierrätyspisteeseen. Lisäbonus kierrätysmateriaalista tehdystä, pestävästä keräyskorista.


Numero 3: Biojäte talteen 

Osallistujan kuvaus:

”Käytän pienet paperiset lahjakassit biojätepussien tukiastiana.”

Raadin perustelut:

Hyvä oivallus, joka edistää ja helpottaa biojäteen keräämistä kotona. Paperikassien lisäksi voi tähän tarkoitukseen hyödyntää paperisia jauho- ja leipäpusseja. Joidenkin kauppojen paistopisteiden paperipussit ovat jopa biohajoavia.


Numero 4: Helppoa kasvatusta ruokapöytään

Osallistujan kuvaus:

”Moni on varmaan kokenut sen, kun kaupasta ostetut kasvikset, hedelmät yms. tuoreet asiat eivät ehkä olekaan ihan priimaa enää. Minusta on surullista heittää maksettu ruoka-aine suoraan biojätteeseen, joten päätin ryhtyä jalostamaan uudiskäyttöön mm. itäneitä valkosipulinkynsiä, pehmenneitä tomaatteja yms. Ei tarvitse kuin pienen tilan, vähän multaa ja kasvualustan, ja muutamassa viikossa on tuoretta valkosipulinversoa leivän päälle. Olen myös idättänyt linssejä käyttämällä, idätysalustana vanhaa rahkapurkkia ja "multana" irtoteen jämiä. Linssit lähtevät versomaan nopeasti, kuten kuvasta huomaa.”

Raadin perustelut:

Hyvä idea jatkojalostaa ruoka-aineita ja hyödyntää muovi- tai kartonkipakkausta kotioloissa. Versoista ja iduista saa herkullisia lisukkeita mm. salaatin joukkoon ja leivän päälle. Ja ne tuovat keittiöön mukavan muistutuksen keväästä ja kesästä.


Numero 5: Kodin kierrätyskeskus

Osallistujan kuvaus

”Eteisen kierrätyskeskus.”

Raadin perustelut:

Helposti toteutettava ja käyttöönotettava pienen kodin ”kierrätyskeskus”, jonka voi pystyttää vaikka eteiseen. Koriin tai kassiin on helppo lajitella pieni määrä roskia kerrallaan ja napata se mukaan esim. kauppareissulle lähtiessä. Näin kotiin ei ehdi kertymään isoa määrää roskia, joita on jo työläämpi viedä keräykseen.


Numero 6: Lasit talteen

Osallistujan kuvaus:

”Tyhjät pilttipurkit kannattaa pakata sopivankokoiseen pahvipakkaukseen odottamaan kuljetusta kierrätyspisteeseen. Silloin ne eivät vie liikaa tilaa, eivät kolise tai ole vaarassa rikkoontua.”

Raadin perustelut:

Hyvä oivallus, joka edistää lasin keräystä kotona ja hyödyntää samalla myös kartonkipakkauksen. Helposti siirrettävissä jätekatokseen tai kierrätyspisteeseen turvallisesti. Lisäbonus etikettien irrottelusta lasipurkkien kyljestä.


 

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI