Ei tikusta, vaan Nikusta asiaa!  Uutisia ja artikkeleita Niiralan Kulmasta, asukkaiden, henkilökunnan ja koko toiminnan näkökulmista. 

Kiinteistönhoidon taitajaa tarvitaan työelämässä

15.05.2024 - Kirjoittaja

Taitaja on vuosittain järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, joka toimii ammatillisen koulutuksen näyteikkunana. Tänä vuonna Taitaja-tapahtuma järjestetään Kuopiossa. Niiralan Kulma on mukana kiinteistöhoidon kilpailun tuomaroinnissa ja Taitaja2024:n yhteistyökumppanina. Suomen parhaimmat kiinteistönhoidon taitajat kokoontuvat Kuopio-hallille 20.–23.5.2024.

Niiralan Kulman kiinteistönhoidon eri tehtävissä työskentelee lähes nelisenkymmentä työntekijää. Työtehtävät vaihtelevat paljon vuodenajan ja sääolosuhteiden mukaan, sillä Nikun kiinteistönhoitajat työskentelevät sisä- ja ulkotöissä. Kuvassa Kai Toroi, Niiralan Kulman tekninen kiinteistönhoitaja.

– Muistan itsekin hyvin, kun aloitin kiinteistönhoitajana 90-luvulla. Nyt 25 vuotta Nikulla kiinteistöhoidon kentällä työskennelleenä, voin todeta, että meikäläisenkin pitkän uran aikana on siirrytty huutopuhelimista useisiin tekniikoihin, järjestelmiin ja älylaitteisiin, toteaa Niiralan Kulman kiinteistötyönjohtaja ja yksi Taitaja2024:n kiinteistönhoidon finaalin tuomareista Jyrki Tuovinen.

– Paperin pyörittäminen on nykyään vähäistä. Esimerkiksi uudiskohteisiin tulee jatkuvasti uutta tekniikkaa ja automaatiojärjestelmiä, jotka kiinteistönhoitajan pitää oppia. Automaatiojärjestelmät ja kommunikoinnin siirtyminen eri älyjärjestelmiin ovat koko ajan enemmän läsnä kiinteistöhoitajan arkipäivässä.

Töitä lähes 7 000 kiinteistöllä

Niiralan Kulma omistaa Kuopiossa ja sen maaseutukunnissa yhteensä lähes 7 000 kiinteistöä. Kiinteistönhoito on ympärivuotista työtä, jota tehdään sääolosuhteita mukaillen. Esimerkiksi viime talven lumityöt eivät katsoneet kellonaikaa Niiralan Kulman kiinteistöilläkään.

Tuovinen painottaa, että kiinteistönhoitajan ammattinimike on monipuolinen ja työtehtävät ovat kirjavia.

– On myös työpaikkoja, joissa kiinteistönhoitajat työskentelevät ainoastaan sisätiloissa. Meillä Niiralan Kulmalla työskennellään sekä sisä- että ulkotöissä: useimmat kiinteistönhoitajamme kuuluvat tiimiin, joilla on omat vastuualueensa. Tiimien kiinteistönhoitajat ovat vastuussa tutuista osoitteista, ja Nikun kiinteistönhoitajat ovat asukkaille jo tuttuja kasvoja.

– Ammattiin valmistuneilla on hyvä olla valmius tehdä töitä myös ulkona, kelillä kuin kelillä. Esimerkiksi menneenä talvena lunta tuli sen verran paljon, että töitä oli todella. Peruskunto pitää olla hyvä ja kestävyyttä on hyvä olla fyysisiin töihin, sillä kiinteistönhoitajan työtä tehdään koko kropalla.

Kiinteistönhoidon finaali kilpaillaan Kuopio-hallilla

Niiralan Kulman kiinteistönhoidon eri tehtävissä työskentelee lähes nelisenkymmentä työntekijää. Vaikka tekniikka on yhä enemmän läsnä kiinteistönhoitajan työssä, Tuovinen arvostaa myös vanhan ajan talkkariasennetta.

– Yleisesti ottaen on oltava hyvää pelisilmää. Kiinteistöillä kun liikutaan, on hyvä osata kuulostella ja nähdä, mitä kiinteistölle kuuluu. Oma-aloitteisuus ja tietty uteliaisuus ovat todella arvostettavia ominaisuuksia kiinteistönhoitajalla. Meillä on kiinteistönhoitajia, jotka ovat työskennelleet Nikulla jo vuosikymmeniä. On mukavaa, että ihmiset tunnistavat ja luottavat Nikun tuttuihin tekijöihin. Kiinteistönhoitajan roolissa on oltava hyvä kuuntelija ja on osattava pysähtyä myös asukkaan tilanteeseen.

Taitaja2024-kisaan Tuovinen on valmistautunut tarvikehankinnoilla. Hankittuja tarvikkeita hyödynnetään kilpailupäivien tehtävissä. Kiinteistönhoidon finalistien kisaa voi seurata tiistaina 21.5. ja keskiviikkona 22.5. Kuopio-hallin ulkoalueella. Finalistit kisaavat kahdessa sarjassa: 316:ssa ja P2:ssa.

Kuvateksti: Niiralan Kulman uudiskohteisiin tulee jatkuvasti uutta tekniikkaa ja automaatiojärjestelmiä, jotka kiinteistönhoitajan pitää oppia. Teknisiä kiinteistönhoitajia tarvitaan tulevaisuuden työelämässä. 

Liittyvät uutiset

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI