Viksu Niku kertoo ympäristöfiksuista asioista, tekemisestä ja toimista, joiden avulla edistämme yhteistä tavoitetta: Hiilineutraali Kuopio 2030.

Pohjoismaiden yhteiset jätekuvakkeet otetaan käyttöön

04.04.2024 - Kirjoittaja

Paikallinen jätepalveluyhtiö Jätekukko ottaa tänä vuonna käyttöön pohjoismaisen yhtenäisen jätekuvakejärjestelmän jäteastioissa ja -katoksissa. Uudet kuvakkeet olivat ensimmäisinä testikäytössä Niiralan Kulman Lohkaretien ja Myllymäen jätekatoksissa.

Jokaisella jätelajilla on järjestelmässä oma tunnusväri ja -kuvake sekä nimi. Uusi järjestelmä tulee yksinkertaistamaan lajittelua tehden siitä helpompaa kuin koskaan aiemmin. Jätekuvakkeilla yhtenäistetään jätteiden lajittelua paitsi Suomessa, myös muissakin pohjoismaissa. Yhteinen järjestelmä on kehitetty kuluttajia varten, ja tarkoituksena on kannustaa lajitteluun sekä nostaa materiaalien kierrätysastetta.

Niiralan Kulmalla Jätekukko testasi uusia jäteastiatarroja sekä lajitteluohjekylttejä Kuopiossa kahdessa Niiralan Kulman jätekatoksessa maaliskuussa 2024. Uudet jäteastiatarrat suunniteltiin pohjoismaisen jätekuvakejärjestelmän pohjalta. Niiralan Kulman asukkaat pääsivät ensimmäisinä Jätekukon alueella testaamaan uutta jätekuvakejärjestelmää. Jätekukko keräsi asukkailta testijakson jälkeen palautteita uusista jätekuvakkeista. Palautteiden perusteella iso ja selkeä jätekuvake palveli asukkaita parhaiten. Jätekukko tekee lopulliset valinnat uusista jäteastiatarroista asukkaiden palautteita hyödyntäen.

Uudet, yhtenäiset lajitteluohjeet

Uudet jätekuvakkeet eivät koske pelkästään jäteastiatarroja, vaan järjestelmä otetaan käyttöön kaikessa ohjeistuksessa ja neuvonnassa. Monet muutkin kunnalliset jätehuoltoyhtiöt Suomessa ovat jo ottaneet tai aikovat ottaa yhteisen järjestelmän käyttöön. Tämän ansiosta lajitteluohjeet yhtenäistyvät koko maassa, ja lajittelu helpottuu.

Jätteiden lajittelu on helppo arkinen tapa edistää kiertotaloutta kotona. Lajittelua ei tule unohtaa myöskään työpaikoilla tai kouluissa. Lajittelemalla oikein, materiaalit saadaan ohjattua oikeaan jatkokäsittelyyn ja kierrätettäväksi. Kiitos, kun lajittelet!

Tarkista lajitteluohjeet Lajittelun ABC:sta!
 

Liittyvät uutiset

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI