Nikublogi

Tervetuloa Niiralan Kulmalle, Juankoski

08.01.2018 | Kari Keränen

Uusi vuosi alkaa jälleen uusilla tuulilla – mikään ei ole niin pysyvää kuin muutos. Juankosken kaupungista tuli osa Kuopion kaupunkia kuntaliitoksessa vuoden 2017 alussa, jolloin tuli ajankohtaiseksi ratkaista myös vuokra-asumisen järjestäminen. Kuopion kaupunginvaltuusto päätti, että Juankoskella olevat kaksi vuokrataloyhtiötä, Juankosken Vuokratalot Oy ja Kiinteistöosakeyhtiö Juankosken Lapinrinne, fuusioidaan Niiralan Kulmaan.

Niiralan Kulmalle oli kertynyt edellisestä Nilsiän, Karttulan ja Maaningan vuokratalojen fuusiosta vuoden 2017 alussa jo sen verran kokemusta, että Juankosken fuusiossa ryhdyttiin toimenpiteisiin jo hyvissä ajoin eli vuoden 2016 puolella. Monen yhtiön ja kaupungin toimielimen on tehtävä päätöksiä ja hankittava niille verottajan ja rekisterihallituksen hyväksynnät. Koko prosessi vaati monen osapuolen toimintaa vuoden mittaan, ja Nikussa tämä on pitänyt hoitaa muun normaalin toiminnan ohessa. Järjestelyt etenivät hyvin ja yhtiöiden fuusio tapahtui vuoden vaihteessa aikataulun mukaisesti.

Juankosken fuusion myötä Niiralan Kulman asuntojen määrä kasvoi 263:lla ja nyt yhtiön omistuksessa on noin 6 560 asuntoa eri puolilla Kuopiota ja niissä asuu 11 000 kuopiolaista. 

 

Kaikkia rakennuksia ei kannata säilyttää

Vuokrataloyhtiöiden keskeinen taloudellinen tunnusluku on asuntojen käyttöaste. Niiralan Kulmalle kuntaliitosten yhteydessä sulautettujen yhtiöiden käyttöaste on ollut selvästi alhaisempi kuin Niiralan Kulmassa ennen sulautumisia. Tyhjyyskustannukset nostavat asuttujen asuntojen vuokria ja heikentävät näin asukkaiden kykyä ja halua jatkaa asumista Niiralan Kulmassa. Lisäksi osa kiinteistöistä on elinkaarensa päässä, eikä niitä ole taloudellisesti järkevää peruskorjata, kun näköpiirissä ei ole kysynnän lisäystä.

Niiralan Kulma pitää hyvää huolta omistamistaan kiinteistöistä. Kaikkia kiinteistöjä ei kuitenkaan kannata korjata loputtomasti, vaan osasta kiinteistöistä kannattaa luopua tai ne on järkevintä purkaa. Siihen, miten minkin kiinteistön suhteen menetellään, vaikuttavat monet seikat. Yhtiön vanha kiinteistökanta on arvioitu kohteittain lukuisten eri tekijöiden perusteella ja kiinteistöt on luokiteltu eri salkkuihin sen mukaan, mitä kiinteistöille jatkossa tapahtuu.


Kolme Niiralan Kulman taloa samassa kuvassa Juankosken keskustassa.

Kiinteistökannan sopeuttamista kysyntää vastaavaksi on ryhdytty toteuttamaan myös liitoskunnissa. Tehdyn arvioinnin perusteella olemme myyneet muutamia kohteita ja muutama kohde on purettukin esimerkiksi Nilsiässä ja Maaningalla. Osa Juankoskenkin kiinteistöistä on jo elinkaarensa päässä. Juankosken vuokra-asuntojen entinen omistaja haki purkulupaa kahdelle kiinteistölle toimintaa valvovalta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralta. Purettavissa taloissa asuville asukkaille tarjoamme aina mahdollisuuksien mukaan korvaavaa asuntoa omalta paikkakunnalta.

Niiralan Kulma palvelee

Mutta ei fuusio tarkoita pelkästään talojen purkutuomioita. Fuusion myötä asukkaiden käytössä ovat mm. asukastoiminnan ja –demokratian ja asumisneuvonnan palvelut, joiden tarkoituksena ja tavoitteena on tukea kaikkia asukkaita ja kannustaa heitä vaikuttamaan omaan asumisensa laatuun ja asumisviihtyvyyteen. Kiinteistönhoito ja siivous hoituu entiseen tapaan, hyviksi havaittujen yhteistyökumppaneiden kanssa ja Niiralan Kulman muut asukkaiden edut, kuten maksuton laajakaista ja vuokraan sisältyvä vesi ovat myös juankoskelaisten käytössä jatkossa.

Yhteensä Juankoskelta tulee 263 asuntoa Niiralan Kulmalle  Paitsi että talot ovat tarjonneet koteja vuosikymmenten ajan eri asukkailleen, joskus taloilla on merkittäviä kytköksiä savolaisten ja suomalaisten elämään muutakin kautta. Yhdellä Niiralan Kulman Juankosken taloista on ollut roolinsa suomalaisessa musiikkihistoriassa: eräs Pauli Matti Juhani Juice Leskinen syntyi vuonna 1950 Juankosken Niskakosken tuntumassa, Niku-talossa. Juankoski, here we come!

 


Kirjoittajasta

Kari Keränen on Niiralan Kulman toimitusjohtaja, joka liikkuu mielellään: rakentamisen, kiinteistönpidon ja rahoituksen maailmassa sekä sählymailan ja lumikolan varressa.

Kommentointi

Kommentti:
Nimi:
 


niiralankulmanjuankosken.laivarannantalotkutenjuicenkinkotitaloovathistoriassaantosihyvälläjarauhallisellapaikalla.toiveenanioliskin,ettäainakinjuecenkotitaloonperustaltaanhyväksimunnäkökulmastaparas.niistäkahesta.ehkäpäasuinhuoneistotkinolisi.virtalantientalo.onkyllämielestänijahavaitojenivuoksiehkäjopäässytolonsapäähän.tässäniistäkommentini.sittenmyöskalliopytinginkiinteitönlaitahanolisimyöspurkuavailla.mielestänisiitäeisaaenäähomeemvuoksikaanasuinkelpostataloa.tassäpänääkommemttini.terveisinperttihuuskonen.juankoski.senioritalot.

- la 19. toukokuuta 2018 13.57.05


ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI