Asunnon ilmanvaihto ja lämmitys

Kiinteistöjen ilmanvaihto toimii koneellisesti. Tekniikka vaihtelee kiinteistön iän mukaan. Asukkaan tehtävänä on huolehtia raitisilmaventtiilin ja liesikuvun rasvasuodattimien puhdistuksesta. Lämmitys toimii parhaiten, jos patteritermostaatit eivät jää esimerkiksi painavien verhojen taakse peittoon.

Ilmanvaihto

Vanhemmissa koneellisen ilmanvaihtojärjestelmän taloissa katolla oleva huippuimuri imee asunnosta ilmaa keittiössä, kylpyhuoneessa ja vaatehuoneessa olevien poistoventtiilien kautta. Poistoilmaventtiilit on säädetty valmiiksi oikeaan asentoon, jotta ilmanvaihto olisi sopiva. Venttiilien asentoa ei saa muuttaa, koska koko talon ilmanvaihto saattaa mennä sekaisin. Tehostettu ilmanvaihto toimii tietyn aikaohjelman mukaan. Katso puhdistusohjeet sivun alaosan linkistä. Uusimmissa taloissa on huoneistokohtainen ilmastointi, jota asukas voi säätää tarpeen mukaan liesikuvusta. Käyttöohjeen löydät maustekaapin oven sisäpinnasta.

Raitista ilmaa virtaa ikkunoiden yläpuitteessa olevan tiivisteraon tai erillisten raitisilmaventtiilien kautta. Näitä raittiin ilman tulopaikkoja ei saa tukkia, koska muuten ilmanvaihto ei toimi. Vaikka keittiöön saattaa ruuanvalmistuksen aikaan kertyä käryä, keittiön ikkuna kannatta pitää suljettuna ja avata ikkuna jostakin muusta huoneesta riittävän korvausilman saamiseksi. Koneellinen ilmanvaihto voi joskus aiheuttaa myös vedon tunnetta.

Asukkaan on huolehdittava raitisilmaventtiilien puhdistuksesta. Katso ohjeet venttiilien puhdistuksesta sivun alaosan linkistä.

Liesikuvun rasvasuodatin kannattaa pestä kerran kuukaudessa esimerkiksi astianpesukoneessa. Jos huoneistossa on raitisilmaventtiilit, ne saa puhtaaksi pölyimurin pehmeällä suulakkeella tai kuivalla harjalla. Jos olet epävarma toimintatavasta, ota yhteyttä kiinteistönhoitajaan.

Lämmitys   

Huoneistojen lämpötilan tulee olla keskeltä huonetta mitattuna vähintään +21 ºC (± 1ºC). Syksyllä ennen varsinaisen lämmityskauden alkamista ja talvella ulkolämpötilan nopeasti muuttuessa, asunnoissa voi tuntua viileältä. 

Valtaosassa taloista on vesikeskuslämmitys ja termostaattiset patteriventtiilit. Jotta huoneiston lämmitys toimisi oikein on asukkaan huolehdittava siitä, ettei patteritermostaatti ole peitetty. Mikäli huoneen lämpötilanvaihtelu on suuri, eikä lämpötilan säätö onnistu patteriventtiilistä, ota yhteys kiinteistönhoitajaan. Asukas ei saa muuttaa termostaattiventtiilin lukitusta. Ohjeet patteritermostaatin toiminnasta löydät sivun alaosan linkistä.

Varsinkin vanhoissa taloissa saattaa esiintyä vetoa, jota ei kuitenkaan voi korjata lämpöä lisäämällä. Vetoa voi tuntua talvella myös uusissa asunnoissa raitisilmaventtiilien kohdalla, mikä johtuu säädösten mukaisen riittävän ilman vaihtuvuuden turvaamisesta. Älä tuki raitisilman tuloaukkoja vedon estämiseksi, koska se saattaa kostautua epäterveellisenä ilmana sekä kosteus- ja homeongelmina. 

Poistoventtiilin puhdistusohje         Raitisilmaventtiilin puhdistusohje          Patteritermostaatin toiminta          

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI