Usein kysyttyä

Mikä mietityttää?

Näiltä sivuilta löytyy neuvoja ja ohjeita erilaisiin asunnon hakemiseen ja asumiseen liittyvissä asioissa.

Kysy lisää - autamme mielellämme!

Asunnon hakeminen

Asuntohakemukseni tilanne

Voit selvittää asuntohakemuksesi tilanteen hakijapalvelun osastomme kautta:

Puh: 017 2655 305 (ma-pe klo 9-12)

Email: hakijapalvelu@niiralankulma.fi

Kuinka nopeasti saan asunnon?

Yleispätevää vastausta on mahdotonta antaa.  Asunnon saanti riippuu siitä millaista asuntotyyppiä haet ja mistä päin kaupunkia. Keskustasta ja sen lähialueilta vapautuu asuntoja harvoin. Asunnon saantiin vaikuttaa ensisijaisesti asunnontarpeesi sekä nykyiset asuinolot. Tarjoamme asuntoja kiireellisyysjärjestyksessä.

Monesko olen jonossa?

Jonotusnumeroita ei ole. Hakijan asunnontarve ja toiveet määrittävät kiireellisyyden. Asuntotarjous tehdään vapautuviin asuntoihin hakijoiden kiireellisyystilanteen mukaisesti.

Tutustu tarkemmin valintaperusteisiin >>

Mikä on asuntotarjous? Mitä minun pitää sitten tehdä?

Kun sinulle sopiva asunto löytyy, teemme asuntotarjouksen. Sinulla on muutama päivä aikaa sopia näyttö asuntoon ja vastata tarjoukseen. Tarjouksessa pyydämme tarvittavat liitteet ja annamme asunnon näyttäjän tiedot. Ilmoitathan myös, mikäli tarjottu asunto ei ole sopiva.

Mitkä ovat tulo- ja varallisuusrajat?

Arava- ja korkotukilain mukaiset tulorajat ovat poistuneet. Mikäli samassa tilanteessa olevia hakijoita on useita, tulee vuokranantajan tehdä tulovertailu. Perussääntö on, että tulijalla ei ole sellaista omaisuutta, jolla hän voisi järjestää asuntoasiansa omin kustannuksin. Asiaan vaikuttavat kuitenkin asuntotilanne ja monet muut tekijät.

Aravavuokra-asuntoa ei voi saada henkilö, jolla on riittävästi omaisuutta vastaavan asunnon ostamiseen. Arviointiperusteena pidetään omaisuuden myyntiarvoa, josta vähennetään velat.

Varallisuusrajat, joita Niiralan Kulmassa noudatetaan:

Hakijaruokakunnan 
henkilöluku           Varallisuusraja €

1                                  38 000

2                                 49 000

3                                 64 000

jos hakijoita on 4 tai enemmän varallisuusrajaan lisätään 10.000 jokaista lisähenkilöä kohden.

Kimppa-asuminen: onko Nikulla mahdollista?

Niiralan Kulma vuokraa asuntoja myös kimppa-asunnoiksi. Vuokrasopimus voidaan tehdä enintään kahden asukkaan nimiin. Eli jos haluatte muuttaa kaveriporukalla asuntoon, kimppakämppään, on kaksi päävuokralaista ja loput tekevät päävuokralaisten kanssa alivuokrasopimuksen.

Päävuokralaiset ovat vastuussa Niiralan Kulmalle asunnosta ja vuokrasta, alivuokralaiset ovat vastuussa päävuokralaisille. Ennen kimppa-asunnon hakemista kannattaa tutustua myös Kelan ohjeisiin aiheesta. 

 

Vuokrasopimus, mitä liitteitä tarvitaan?

Asuntotarjouksen hyväksymisen jälkeen toimita seuraavat liitteet Niiralan Kulman toimistoon:

 • Palkkatodistus tai viimeisin tilinauha työssäkäyviltä, tai muu todistus nykyisistä tuloista
 • Viimeisimmän esitäytetyn veroilmoituksen kaikilta huoneistoon muuttavilta yli 18-vuotiailta (katso esimerkki ja lue lisää alta *)
 • Opiskelutodistus kaikilta yli 18-vuotiailta opiskelijoilta
 • Selvitys mahdollisen omaisuuden käyvästä arvosta
 • Luotonantajan todistus omaisuuteen kohdistuvista veloista
 • Mahdolliset muut asunnontarpeeseen vaikuttavat seikat (esim. raskaustodistus)

 

Vuokrasopimus tehdään toistaiseksi voimassa olevaksi ja allekirjoitetaan sähköisesti tai Niiralan Kulman toimistolla sen jälkeen kun asuntotarjous on hyväksytty sekä pyydetyt liitteet ja vakuus tarkastettu. Sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä on mahdollista varata saunavuoro ja autopaikka.

 

*) Keväästä 2019 alkaen tarvittavat verotettavaan varallisuuteen liittyvät dokumentit saa haettua Verohallinnon OmaVero-asiointipalvelujen kautta. Palvelussa ylävalikon Postilaatikko-kohdasta löytyvät verotukseen liittyvät Päätökset ja kirjeet -kohta, josta saat ladattua mm. liitteeksi tarvittavan esitäytetyn veroilmoituksen pdf-tiedostona:

Paljonko vakuus on ja miten se palautetaan?

Vakuus on yksiöissä ja kaksioissa 400 euroa ja kolmioissa ja suuremmissa 500 euroa. Vakuus tulee toimittaa vuokranantajan tilille ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Luottotietohäiriöt vaikuttavat vakuuden määrään, joka enimmillään on kolmen kuukauden vuokran suuruinen. Vakuus on asuntokohtainen eikä sitä voi käyttää viimeisen asumiskuukauden vuokran maksuun. Vakuudelle ei makseta korkoa.

Vakuus palautetaan noin neljän viikon kuluttua vuokrasuhteen päättymisen jälkeen sille tilille, joka on ilmoitettu vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä kirjallisesti, mikäli velvoitteet vuokranantajaa kohtaan on hoidettu.

Miten maksuhäiriö vaikuttaa asunnon saantiin?

Tarkistamme hakijoiden luottotiedot Suomen Asiakastieto Oy:n luottotietorekisteristä. Merkinnät ja maksuhäiriöt saattavat vaikuttaa vakuuden määrään ja sopimuksen ehtoihin, mutta eivät ole este asunnon saannille.

Voinko saada sellaisen Niiralan Kulman asunnon, jonka tiedän olevan vapautumassa, jos asun jo Nikun asunnossa?

Asuntoa vaihdettaessa on tehtävä asuntohakemus ja vaihtoedellytysten on oltava kunnossa. Vapautumassa oleviin asuntoihin on pääsääntöisesti jo etsitty uusi asukas hakijoiden joukosta.

Miten pitkään asuntohakemus on voimassa?

Hakemus on voimassa kolme (3) kuukautta kerrallaan. Voit uusia, poistaa tai tehdä pieniä muutoksia hakemukseen ottamalla yhteyttä hakijapalveluun.

Hakemus tulee täyttää huolellisesti ja siinä tulee mainita kaikki asuntoon muuttavat henkilöt. Mikäli tiedoissa tapahtuu muutoksia, tulee hakemus päivittää ajan tasalle ottamalla yhteyttä hakijapalveluun. Mitä huolellisemmin hakemus on täytetty, sitä paremmin voimme tarjota teille tarpeisiinne sopivaa kotia. Huomioithan, että emme tarjoa asuntoja muista kuin hakemistasi kohteista.

Puhelinsoitot ja käynnit eivät nopeuta asunnon saantia. Palvelemme kaikkia asiakkaitamme tasapuolisesti, huomioimme asiakasvalintoja tehdessämme myös ne asiakkaat, joilla ei ole mahdollisuutta ottaa meihin yhteyttä.

Opiskelijoiden vuokranvälitystä Kuopiossa hoitaa ensisijaisesti Kuopion Opiskelija-asunnot Oy eli Kuopas.

Olen opiskelija, voinko hakea Niiralan Kulmalta asuntoa?

Voit hakea asuntoa myös Niiralan Kulmasta, mutta opiskelijoiden vuokra-asuntovälitystä Kuopiossa hoitaa ensisijaisesti Kuopion Opiskelija-asunnot Oy eli Kuopas.

Voiko vuokrasopimuksen allekirjoittaa sähköisesti?

Vuokrasopimus voidaan allekirjoittaa sähköisesti tai Niiralan Kulman toimistolla sen jälkeen kun asuntotarjous on hyväksytty sekä pyydetyt liitteet ja vakuus tarkastettu. Sähköistä allekirjoittamista varten tarvitset verkkopankkitunnukset. Allekirjoittamalla vuokrasopimuksen hyväksyt vuokrasopimuksen liitteineen, vahvistat hakemuksessa antamasi tiedot oikeiksi sekä vahvistat tutustuneesi asumisen ohjeisiin

Huom: Mikäli haluat tulla toimistolle allekirjoittamaan vuokrasopimuksen, sinun tulee varata siihen aika. Ajanvaraukseen pääset täältä >>

Onko vapaita asuntoja ”jemmassa”?

Yhtiö ei pidä vapaana olevia asuntoja tyhjänä odottamassa vuokralaisia. Asunnot vuokrataan välittömästi niiden vapauduttua. Jos kaikkia asuntoja ei saada vuokrattua heti edellisen ilmoitettua muuttoaikeistaan, vapaista asunnoista ilmoitetaan Vuokraovi.com -palvelussa >>

Onko Nikulta mahdollista saada väliaikainen asunto oman talon remontin ajaksi?

Kyllä on. Meiltä on tosiaan mahdollista vuokrata myös asunto väliaikaisesti esimerkiksi oman asuntosi/talosi remontin/korjauksen/rakentamisen ajaksi.

Täytä ensin asuntohakemus ja mainitse hakemuksella, että tarpeesi on väliaikainen ja mainitse myös asunnon tarpeen alkamisen ajankohta sekä arvioitu kesto tarpeelle.

Tämän jälkeen voit ottaa yhteyttä peruskorjausmuuttojen osastoomme, joka tekee asukasvalinnat näihin väliaikaisiin asuntoihin. Puhelimitse: 017 2655 307 (puhelinpalveluajat: ma-ti ja to-pe klo 9-12) tai sähköpostitse:  peruskorjausmuutot@niiralankulma.fi

Laajakaista

Onko laajakaista todella maksuton?

DNA-taloyhtiölaajakaistan 10 megan perusnopeus on asukkaille maksuton. 

Lisänopeuksien hinnat 1.4.2018 alkaen ovat:

 • 50 Mbit/s   4,9 €/kk/asunto
 • 100 Mbit/s   9,9 €/kk/asunto

 

Maksuton 10 megan laajakaista on Kuopion kaupunkialueen lisäksi maaseutukohteissa (Maaninka, Nilsiä, Karttula jne) sekä suurimmassa osassa Juankosken kiinteistöjä.

Niiralan Kulman talojen sisäinen tekniikka on erilainen eri aikaan rakennetuissa ja peruskorjatuissa taloissa. Vuoden 2008 jälkeen rakennettuihin tai peruskorjattuihin taloihin on rakennettu uudempi Ethernet-tekniikka, jonka käyttö ei vaadi huoneistokohtaista päätelaitetta. Päätelaitteen tyyppi voi olla esimerkiksi DG200AC-modeemi. Hinta DNA:lta ostettuna on 82€.

Talokohtaiset laajakaistatiedot löytyvät taloesittelyistä Kotihausta. Tutustu Kotihakuun!

Minne otan yhteyttä, jos laajakaistassani on ongelmia käyttöönoton jälkeen?

Maksuton palvelunumero: 0800 55 00 44 (ma–pe klo 9–20, la 10–16, maksuton kaikista matka- ja lankapuhelinliittymistä kotimaassa)

 • Kun haluat tilata laajakaistaan huoneistokohtaisen lisänopeuden tai DNA Nettiturvan
 • Kun haluat tilata DNA TV -palvelun ja kanavapaketteja
 • Jos tarvitset muuten apua tuotteen valinnassa tai tilauksessa

DNA:n asiakaspalvelu: 044 144 044 (avoinna ma–pe klo 8–18, la 9–16.30)

 • Kun haluat tehdä muutoksia tilaamiisi palveluihin
 • Jos sinulla on muita kysymyksiä DNA Taloyhtiölaajakaistaan tai TV-palveluihin liittyen

Vikailmoitukset: 0800 300 500 (24h/vrk, maksuton kaikista matka- ja lankapuhelinliittymistä kotimaassa)

 • Jos yhteys pätkii tai ei toimi ollenkaan

Tekninen tuki DNA:n asiakkaille (HS Works): 0600 305 060 (2,33 €/min + mpm/pvm)

 • Esim. käytön opastus, asennustuki, ohjelmistoasennukset, saastuneen koneen puhdistus

Netissä:

 

Vastauksia mahdollisiin kysymyksiisi löydät myös DNA:n Usein kysytyistä kysymyksistä.

Minkä yhtiön laajakaista on Nikulla?

Niiralan Kulmalla on laajakaistasopimus DNA:n kanssa. Uuden 1.4.2018 voimaan astuneen sopimuksen myötä maksuton perusnopeus asukkaille kasvoi kahdesta megatavusta kymmeneen.

Mitä minun pitää tehdä, saadakseni maksuttoman laajakaistan perusnopeuden käyttööni?

Soita DNA:n asiakaspalveluun puh. 044 144 044 ja kerro olevasi Niiralan Kulman asiakas, jolloin DNA:n asiakaspalvelu osaa kohdistaa kiinteistösi tiedot oikein. Voit myös aktivoida netin DNA:n kotisivujen kautta.

Miten kauan aikaisemmin käytössä ollut liittymä toimii?

Aikaisemmat liittymät toimivat pääosin entisellä tavalla, jos asukas ei rekisteröidy DNA:n Taloyhtiölaajakaistan käyttäjäksi.

Mikäli sinulla on jo ennestään DNA:n liittymä, voit siirtää sen joustavasti Welho Taloyhtiölaajakaistaan olemalla yhteydessä DNA:n asiakaspalveluun.

Voinko irtisanoa määräaikaisen sopimukseni toisen operaattorin kanssa heti, kun haluan DNA Welho Taloyhtiölaajakaistan käyttööni?

Useimmiten et voi. Määräaikaiset sopimukset ovat yleensä aina voimassa määräajan loppuun. Määräaikaisen sopimuksen voi irtisanoa vain sopimusehdoissa ilmoitetulla tavalla. 

Onko laajakaistaliittymä pakko ottaa DNA:lta?

Ei ole. Liittymän voi kilpailuttaa ja ostaa miltä hyvänsä operaattorilta. Koska Niiralan Kulman neuvottelema sopimus DNA:n kanssa mahdollistaa käyttäjälle 10 Mb maksuttoman perusnopeuden, ja on lisänopeuksillakin erittäin edullinen ja kilpailukykyinen, sopimuksen hyödyt kannattaa käyttää täysimääräisesti.

Voinko jatkaa toisen operaattorin maksullisen liittymän käyttäjänä, vaikka DNA:n perusliittymä on maksuton?

Kyllä voit. Sinun ei ole pakko rekisteröityä DNA Welho Taloyhtiölaajakaistan asiakkaaksi, vaan voit itse valita käyttämäsi laajakaistaoperaattorin.  Varmista muuton yhteydessä kuitenkin omalta operaattoriltasi palvelun saatavuus myös uudessa asumassasi kiinteistössä.

Miksi toiset Niiralan Kulman asukkaat eivät tarvitse modeemia tai päätelaitetta?

Koska Niiralan Kulman talojen sisäinen tekniikka on erilainen eri aikaan rakennetuissa ja peruskorjatuissa taloissa. Vuoden 2008 jälkeen rakennettuihin tai peruskorjattuihin taloihin on rakennettu uudempi Ethernet-tekniikka, jonka käyttö ei vaadi huoneistokohtaista päätelaitetta.

Talokohtaiset laajakaistatiedot löytyvät taloesittelyistä Kotihausta >>

Lue lisää DNA:n päätelaite-tiedotteesta >>

Lue lisää DNA:n Ethernet-tiedotteesta >>

Tuleeko lähivuosina peruskorjattavien talojen asukkaille enemmän kustannuksia laajakaistasta kuin muissa taloissa asuville?

Ei tule. Welho Taloyhtiölaajakaista tulee kaikille Niiralan Kulman asukkaille maksuttomana ja kaikki lisäpalvelut, esim. lisänopeudet, tulevat samoilla hinnoilla kaikille. 

Millaisen päätelaitteen tarvitsen ja paljonko se maksaa?

Päätelaitteen tyyppi voi olla esimerkiksi DG200AC-modeemi. Hinta DNA:lta ostettuna on 82€.

Lue lisää DNA:n tiedotteesta >>

Miten peruskorjauslistalla olevien talojen asukkaiden tulee toimia saadakseen laajakaistan käyttöönsä?

Vuosina 2013–2021 peruskorjattavien talojen asukkaiden yhteydet tuotetaan väliaikaisesti kaapelimodeemin avulla. Niiralan Kulma toimittaa asukkaille maksuttoman päätelaitteen, joka on yhtiön omaisuutta ja jää asuntoon mahdollisen muuton yhteydessä. Puhelinverkkokohteissahan asukas ostaa päätelaitteen omakseen.

Peruskorjauksen jälkeen taloissa on käytössään uusin tekniikka, jolloin päätelaitteita ei tarvita lainkaan.

Onko laajakaistayhteys jaettu huoneistojen kesken vai tuleeko se jokaiseen huoneistoon erillisenä?

Yhteys ei ole jaettu, vaan huoneistokohtainen. Taloyhtiölaajakaista on taloyhtiöille suunniteltu ratkaisu, jolla laajakaistayhteys tuodaan kerralla kaikkiin huoneistoihin sovitulla nopeusluokalla. Kyseessä ei ole asukkaiden kesken jaettu kapasiteetti, vaan huoneistokohtainen nopeus, jota jokainen asukas voi myös nostaa edullisesti. Asukas saa myös Nopeuslupauksen, joka tarkoittaa sitä, että asukas saa aina juuri sen nopeuden, josta maksaa. Nopeuslupaus on toki voimassa myös maksuttomassa 10/10 Mbit-nopeudessa!

Voinko rekisteröidä Taloyhtiölaajakaistan käyttööni, jos minulla on vain kannettava tietokone ja käytän tällä hetkellä liikkuvaa laajakaistaa (nettitikku / mokkula)?

Kyllä voit. Taloyhtiölaajakaista on kiinteä yhteys asunnossasi. Voit  käyttää sitä kaikenlaisissa tietokoneissa (kannettava tai kiinteästi asennettu tietokone). Liikkuvaa laajakaistaa (nettitikkua / mokkulaa) voit halutessasi pitää Taloyhtiölaajakaistan lisänä, jos tarvitset yhteyksiä matkoilla tai muussa sellaisessa paikassa, jossa ei ole kiinteää yhteyttä. Liikkuvan laajakaistan kustannukset eivät sisälly maksuttomaan Welho Taloyhtiölaajakaistaan.

Vuokrat ja muut maksut

Vahingot ja korvaamiset

Asukas on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän, hänen perheensä jäsen tai hänen luvallaan asunnossa oleskeleva henkilö tahallisesti ja laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttaa asunnolle. Tupakoinnin aiheuttamat siivous- ja korjauskulut asunnossa voidaan laskuttaa asukkaalta.

Niiralan Kulmassa on käytössä laskutushinnasto, joka vastaa keskimääräistä kustannusta tuotteista ja töistä, joita joudutaan tekemään asunnon huonon hoidon tai siivoamattomuuden takia. Huolehtimalla korjauksista omatoimisesti, kustannukset saattavat olla pienemmät kuin yhtiön työnä.

Paljonko ovat sauna- tai autopaikkamaksut ja muut käyttökorvaukset?

Käyttökorvaukset ja muut maksut Niiralan Kulman asukkaille:

Saunamaksu 12 €/kk/saunavuoro

Autopaikkamaksut vaihtelevat noin 10-65 €/kk sen mukaan onko kyseessä autopaikka, -katos, -talli vai -halli, onko autopaikalla lämmitysmahdollisuus ja minkä tehoista lohkolämmitintä käytetään. Kysy oman talosi tilanne palveluneuvonnasta: palveluneuvonta@niiralankulma.fi tai puh. 017-2655 301 (ma-ti klo 9-12 ja to-pe klo 9-12).

Sähköauton latauksen veloitus: perusmaksu 7€/kk + energian ennakko 48€/kk. Energia mitataan omalla mittarilla.
Jos haluat ottaa käyttön sähköauton latauspisteen (hidas lataus), ota yhteys palveluneuvontaan.

Kylmäkellarin vuokra 7 €/kk (uudet ja peruskorjatut talot)

Ovenavausmaksu

 • kiinteistönhoitajan työaikana 15 €/krt
 • päivystäjän työaikana 60 €/krt

Muut maksut

 • perintäkulut 5 €/kpl + mahd. viivästyskorot
 • vakuusmaksu 400 € - 3kk:n vuokra

 

Maksut 1.1.2020 alkaen.

Huom: vuokraamme autopaikkoja myös muillekin kuin Niiralan Kulman asunnoissa asuville.

Voinko siirtää vuokran eräpäivää ja mitä seuraamuksia on jos maksan vuokran myöhässä?

Vuokrasopimuksen mukaan vuokran eräpäivä on vuokranmääräytymiskuukauden 3. päivä, jota ei voi siirtää.

Jos vuokranmaksu kuitenkin jostakin syystä tilapäisesti myöhästyy, maksaa asukas korkoja eräpäivästä maksupäivään asti. Kertyneet korot laskutetaan kolme kertaa vuodessa erillisellä laskulla ja aina vuokrasuhteen päättyessä. Maksukehotuksen yhteydessä laskutetaan myös perintäkulu 5 euroa. Vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus, jos vuokra on toistuvasti myöhässä. 

Miten toimin maksukehotuksen saatuani?

Jos saamasi maksukehotus on aiheellinen, maksa se viipymättä. Näin vältät perintäkulut ja vuokrasuhteen jatkuminen ei vaarannu. Jos huomautuksessa on epäselvyyttä, ota yhteyttä vuokravalvontaan asian selvittämiseksi (puh. 017 2655 302, ma-ti klo 9-12 ja to-pe klo 9-12).

Voivatko myöhässä maksetut vuokrat vaikeuttaa asunnonvaihtoani?

Asunnonvaihdon edellytyksenä on, että vuokrat on maksettu ajallaan. Myöhässä maksetut vuokrat voivat vaikuttaa myös vuokrasuhteen jatkumiseen.

Miten tiedustelen vuokra-asioistani ja kenellä muulla on oikeus saada niistä tietoja?

Vuokraan ja asumiseen liittyviä asioita selvitetään ainoastaan vuokrasopimuksen haltijan kanssa. Jos vuokralainen on täysi-ikäinen henkilö, tulee hänen antaa kirjallinen valtakirja, jos hän haluaa jonkun muun hoitavan asioitaan. Valtakirja pitää olla myös aikuisen lapsen vanhemmilla ja päinvastoin. 

Yhteydenottopyynnön maksuasioissa voi jättää vuokravalvonnan sähköpostiin vuokrat@niiralankulma.fi

Miten toimin, jos vuokrani on maksettu kahteen kertaan tai olen maksanut sitä liikaa?

Jos vahingossa olet maksanut vuokran jonkin kuukauden aikana kahteen kertaan tai liian suurena, voit vähentää liikaa maksamasi määrän seuraavan kuukauden vuokrasta. Ennakkoon maksettu määrä näkyy asuntosi tiedoissa ja kohdistuu seuraavan kuukauden vuokraan. Jos sinulla on kuitenkin tarpeellista rahan menoa, voit ottaa yhteyttä vuokravalvontaan liikasuorituksen palauttamiseksi tilillesi. Rahan voimme kuitenkin palauttaa vasta sitten kun se tulee tilillemme.                 

Voiko vakuuden käyttää viimeisen kuukauden vuokranmaksuun? Miten nopeasti vakuus palautetaan vuokrasuhteen päätyttyä?

Vakuutta ei voi vähentää viimeisen asumiskuukauden vuokrasta, vaan vuokra täytyy maksaa vuokrasuhteen loppumiseen asti. Vakuus palautetaan viimeistään 4 viikon kuluttua vuokrasuhteen päättymisestä. Vakuus palautetaan sille tilille, joka on ilmoitettu vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä kirjallisesti. Jos asukkaalla on maksamattomia vuokraan, asunnon jälkisiivoukseen tai korjaukseen liittyviä maksuja, ne vähennetään vakuudesta ennen palauttamista.                     

Voinko maksaa vuokran e-laskuna tai suoramaksuna?

Kyllä voit. Suosittelemme e-laskun käyttöä mm. vuokranmaksussa. Mikäli sinulla on verkkopankkitunnukset, voit tehdä e-laskusopimuksen verkkopankissasi. Tällöin vuokralaskusi tulee sähköisessä muodossa suoraan verkkopankkiisi.

Mikäli sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, voit tehdä suoramaksusopimuksen oman pankkisi kanssa. Tällöin vuokralaskusi ohjautuu pankkiin, joka huolehtii laskun maksamisesta antamasi toimeksiannon mukaisesti.

Mitä vuokran jyvitys tarkoittaa?

Jyvitys tarkoittaa pienasuntojen neliövuokrien korottamista ja isompien asuntojen neliövuokrien alentamista siten, että vuokranmääritysyksiköiden keskivuokra ei nouse. Jyvityksellä parannetaan perheasuntojen vuokrattavuutta ja turvataan asuntojen korkeampi käyttöaste kaikissa taloissa. Periaatteena on, että erikokoisten huoneistojen vuokrat vastaisivat asuntojen rakennuskustannuksia ja pitäisivät vuokratalojen käyttöasteet mahdollisimman korkeina.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on antanut suosituksen vuokrien jyvittämisestä, jonka perusteella Niiralan Kulman asuntojen vuokrat määritetään.

Kimppa-asuminen: onko Nikulla mahdollista?

Niiralan Kulma vuokraa asuntoja myös kimppa-asunnoiksi. Vuokrasopimus voidaan tehdä enintään kahden asukkaan nimiin. Eli jos haluatte muuttaa kaveriporukalla asuntoon, kimppakämppään, on kaksi päävuokralaista ja loput tekevät päävuokralaisten kanssa alivuokrasopimuksen.

Päävuokralaiset ovat vastuussa Niiralan Kulmalle asunnosta ja vuokrasta, alivuokralaiset ovat vastuussa päävuokralaisille. Ennen kimppa-asunnon hakemista kannattaa tutustua myös Kelan ohjeisiin aiheesta. 

 

Asumisen tuki ei kata koko kuukausivuokraa. Miten toimin?

Kelan maksama asumis- ja perustoimeentulotuki ohjautuu vuokranantajalle. Tuet eivät kata koko kuukausivuokraa. Miten toimin?

 

Mikäli sinulle itsellesi jää maksettavaa vuokraa, autopaikka- ja/tai saunamaksua Kelan maksaman tuen jälkeen, maksa myös omavastuuosuutesi kunkin kuukauden 3. päivään mennessä. Käytä maksaessasi saamasi vuokranmaksulomakkeen viitenumeroa.

 

Maksamattomat vuokran omavastuuosuudet ovat vuokrasopimuksen irtisanomisperuste. Mikäli autopaikka- ja/tai saunamaksuja jää maksamatta, sanoo yhtiö autopaikan ja/tai saunavuoron irti. Mikäli autopaikan tai saunavuoron irtisanomiseen päädytään, ei uudelleenvuokraus näiden osalta ole mahdollista seuraavaan 12 kuukauteen. Huolehdi siis maksut ajallaan.

 

Kirjautumalla ePalveluihin voit seurata itse omaa vuokranmaksutilannettasi. Lue lisää >>

Ovenavausmaksu

Mikäli olet unohtanut oman kotiavaimesi sisälle asuntoosi arkipäivänä (ma-to klo 7-15.30, pe klo 7-14.15), niin ota yhteyttä oman alueesi kiinteistönhoitajaan >>

Mikäli unohdus on sattunut muuna aikana tai pyhäpäivänä, ota yhteys päivystäjään >>

Ovenavauksen maksu kiinteistönhoitajan toimesta on 15 euroa ja päivystäjän 60 euroa.

Asunnon kunto, laitteet ja remontit

Mikä on huoneiston normaali lämpötila?

Huoneiston lämpötilan tulee olla +20–22 °C oleskeluvyöhykkeeltä mitattuna (0,6 m seinistä ja max 1,8 m korkeudelta). 

Miksi patterit ovat välillä kylmiä?

Kun huoneessa on riittävästi lämpöä, ei patterilämmitystä tarvita. Tällöin termostaatti pienentää lämpimän veden virtausta patterissa. Patteri voi olla ajoittain kylmä tai vain yläosastaan lämmin. Tämä osoittaa termostaatin toimivan. 

Mitä saan remontoida itse?

Asukkaalla on mahdollisuus tehdä itse tai omalla kustannuksellaan teetättää huoneistossaan pientä remonttia, esimerkiksi pintojen maalaus, tapetointi, parketin, laminaatin tai sälekaihtimien asennus.

Ennen remontin aloittamista on Niiralan Kulmalta kuitenkin pyydettävä lupa työn tekemiseen ja allekirjoitettava sitoumus. Luvan saat omalta kiinteistönhoitajaltasi, joka tulee tarkastamaan asunnon ennen remontointia.

Kiinteistönhoitajalta voit myös saada tarvikelapun, jota vastaan saat maksutta valita Niiralan Kulman perusmallistosta varastolta mieleisesi tapetit ja maalit. Myös tapetointi- ja maalaustarvikkeet voit saada veloituksetta varastolta.

Varasto sijaitsee Neulamäen teollisuusalueella osoitteessa Hopeakatu 6, sisäänkäynti asukkaille on Pronssikatu 7 B-rapusta. 

Kun remontti on valmis, on Niiralan Kulmalta pyydettävä vielä työn tarkastus.

Kosteiden tilojen remontit sekä mattotyöt tekee aina Niiralan Kulman remonttiosasto. Kosteiden tilojen pintoihin ei saa tehdä minkäänlaisia reikiä, joten käytä esimerkiksi tarrakoukkuja ripustimina.

Ota remonttiasioissa yhteys alueesi kiinteistönhoitajaan.

Kuka saa asentaa astianpesukoneen?

Astianpesukoneen asennukseen suositellaan vastuuvakuutettua kodinkone- tai lvi-yritystä. Asennuksen voi myös tehdä itse. Asennuksen jälkeen (ennen astianpesukoneen käyttöönottoa) kiinteistönhoitajan on tarkistettava asennus.

Niiralan Kulma ei tee ko asennuksia.

Katso tarkemmat ohjeet astianpesukoneen asennusohjeesta.

Mistä saan apua huoneiston tekniikkaan liittyvissä kysymyksissä?

Ota yhteyttä talosi kiinteistönhoitajaan. Hän opastaa paikan päällä.

Kiinteistönhoitajien yhteystiedot löydät talosi ilmoitustaululta ja täältä >>

Miten saan uuden jääkaapin, jos entinen on mennyt rikki? Saanko tilalle erilaisen kalusteen kuin alkuperäinen?

Asuntoihin liittyy aina tietynlainen varustus. Rikkoontuneen laitteen tilalle toimitetaan ominaisuuksiltaan samanlainen laite, esim. jääkaapin tilalle jääkaappi. Asukas voi halutessaan hankkia omalla kustannuksellaan itselleen parhaiten sopivan kylmälaitteen. 

Kuinka saan ruuan paistamisesta aiheutuvat käryt tehokkaasti poistettua asunnosta?

Laita liesituuletin maksimiasentoon ja tarvittaessa tuuleta lyhyen aikaa ristivedolla tuuletusikkunoista. Muista palauttaa liesituuletin normaaliasentoon ja sulkea ikkunat tuuletuksen jälkeen, erityisesti lämmityskaudella. 

Miten teen ilmoituksen asunnossani olevasta rikkinäisestä laitteesta?

Ota aina ensin yhteyttä talosi kiinteistönhoitajaan, mikäli esim. asuntosi hana tai wc-istuin vuotaa. Kiinteistönhoitajan tavoittaa puhelimitse arkisin klo 7.00 – 11.00 sekä 11.30 – 15.30. Muuna aikana erityistä vaaraa tai vahinkoa aiheuttavat viat tulee ilmoittaa päivystäjälle numeroon 044 7655 499. 

Voinko tehdä itse remonttia asunnossani, esim. maalata ja tapetoida?

Kyllä voit. Remontista tulee sopia aina kiinteistönhoitajan kanssa. Kiinteistönhoitaja kirjoittaa tarvikelapun, jonka avulla voit veloituksetta noutaa remonttitarvikkeita Niiralan Kulman varastolta. Tarvittaessa remontointiin liittyvissä asioissa neuvovat korjaustyönjohtajat. 

Miksi asuntoremonttia varten saa vain valkoista maalia, johon joutuu itse maksamaan sävyn? Miksi ei saa sellaista maalia, johon saa tumman sävyn?

Niiralan Kulma käyttää maaleissa ainoastaan vaaleita sävyjä. Maalimme on A-pohjaa ja siihen saa vain vaaleita värejä. Maalattava pinta-ala on syytä laskea tarkkaan, koska jos maali loppuu kesken, niin seuraava sävytyserä ei ole väriltään täsmälleen sama kuin ensimmäinen. 

Mitä tarvikkeita voin saada yhtiön varastosta?

Kiinteistönhoitajalta asukas voi saada tarvikelapun, jota vastaan asukas saa maksutta valita Niiralan Kulman varaston perusmallistosta mm. mieleisensä tapetit ja maalit sekä tapetointi- ja maalausvälineet.

Ota yhteys kiinteistönhoitajaasi >>

Saanko asentaa lautasantennin?

Lautasantennin asennukseen pitää AINA olla lupa Niiralan Kulmalta. Ennen asennusta ota yhteyttä kiinteistönhoitajaan tai kiinteistötyönjohtajaan, jolta saat kirjalliset ohjeet asennustöiden suorittamiseen. 

Vahingot ja korvaamiset

Asukas on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän, hänen perheensä jäsen tai hänen luvallaan asunnossa oleskeleva henkilö tahallisesti ja laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttaa asunnolle. Tupakoinnin aiheuttamat siivous- ja korjauskulut asunnossa voidaan laskuttaa asukkaalta.

Niiralan Kulmassa on käytössä laskutushinnasto, joka vastaa keskimääräistä kustannusta tuotteista ja töistä, joita joudutaan tekemään asunnon huonon hoidon tai siivoamattomuuden takia. Huolehtimalla korjauksista omatoimisesti, kustannukset saattavat olla pienemmät kuin yhtiön työnä.

Muuttajan muistilista

Mistä avaimet?

Niiralan Kulman lukkoliike on Kuopion Lukkoteam Oy

Kuopion Lukkoteam Oy (Tasavallankatu 22, Kuopio) hoitaa asuntojen avainten luovutuksen ja vastaanoton. Liike on avoinna ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-15.30.

Uuden asuntosi avaimen saat hakea lukkoliikkeestä vuokrasopimuksen ensimmäisenä voimassaolopäivänä. Hakiessasi avaimia tarvitset mukaasi henkilötodistuksen. Vaihtoehtoisesti voit myös antaa valtakirjan henkilölle, joka pääsee puolestasi noutamaan avaimen.

Jos tarvitset asuntoosi lisää Abloy Sento, Excec tai ILOQ avaimia, teet niistä lisätilauksen soittamalla lukkoliikkeeseen puh. 017 369 8200.  Avaimista tulee lasku, jonka maksamisen jälkeen avaimet valmistetaan ja sinulle ilmoitetaan noudettavista avaimista. Lisäavainten saaminen kestää 5-7 työpäivää. Abloy Classic -avaimen voit teettää ilman ennakkomaksua lähimmässä lukkoliikkeessäsi.

Maaseutukohteissa (Vehmersalmi, Riistavesi, Hirvilahti, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski) avainten haku ja palautus hoidetaan jatkossakin talon oman kiinteistönhoitajan kanssa. Lisätilattavat avaimet myös maaseudun asuntoihin tilaa asukas itse lukkoliikkeestä.

Huom! Maaseutukohteista Kurkimäen talojen avaimet hoituvat lukkoliikkeen kautta!

Kuopion Lukkoteam kartalla:

Mikä on sisäänmuuttotarkastus ja muuttajan tarkastuslomake?

Asuntojen kunto tarkistetaan Niiralan Kulman toimesta aina muuttojen yhteydessä. Pyydämme myös kaikkia Niiralan Kulman uusia asukkaita täyttämään muuttajan tarkastuslomakkeen uuden vuokrasopimuksen alkaessa, sillä mahdolliset asunnon puutteet eivät ikävä kyllä tule esille tarkastettaessa kalustettua asuntoa.

Sisään muuttavan asukkaan on tärkeää täyttää ja palauttaa muuttajan tarkastuslomake, jotta mahdolliset viat ja puutteet tulevat yhtiön tietoon. Täytetyn muuttajan tarkastuslomakkeen voit toimittaa kiinteistönhoitajan postilaatikkoon, joka sijaitsee omalla kiinteistölläsi. Postilaatikon tarkemman sijainnin voit selvittää omalta kiinteistönhoitajaltasi >>

Muihin asumiseen liittyviin ohjeisiin ja lomakkeisiin voit tutustua täällä >>

Muuttosiivousohje

Poismuuttava asukas on vastuussa asunnon siisteydestä ja kunnosta. Poismuuttavan asukkaan muuttosiivousohjeen löydät täältä >> 

Täytetyn muuttosiivousohjeen voit toimittaa kiinteistönhoitajan postilaatikkoon, joka sijaitsee omalla kiinteistölläsi. Postilaatikon tarkemman sijainnin voit selvittää omalta kiinteistönhoitajaltasi >>

Muihin asumiseen liittyviin ohjeisiin ja lomakkeisiin voit tutustua täällä >>

Miten teen muuttoilmoituksen? Ja kenelle?

Tee muuttoilmoitus maistraattiin puhelimitse, internetissä tai kirjallisella lomakkeella 7 vrk ennen tai jälkeen muuttopäivän. Lomakkeita saa esim. postista ja Kelan toimipisteistä. Muuttoilmoituksella myös postiosoitteesi muuttuu, joten erillistä ilmoitusta ei tarvita. Vanhaan osoitteeseen tuleva posti kääntyy veloituksetta uuteen osoitteeseen kuukauden ajan.

Otanko kotivakuutuksen?

Kotivakuutus kannattaa ottaa heti, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu. Kun vakuutus on voimassa jo muuttopäivänä, vakuutus korvaa myös muuton aikana mahdollisesti sattuvat vahingot.  Kotivakuutukseen voi kuulua normaalin irtaimistovakuutuksen lisäksi keskeytysvakuutus, joka korvaa sijaisasunnon kustannukset, jos asukas joutuu pois asunnostaan vakuutuksen korvauspiiriin kuuluvan vahingon korjaustöiden ajaksi.

Kotivakuutukseen voi kuulua myös vastuuvakuutus, joka vakuuttaa kaikki vakuutuksenottajan kanssa samassa osoitteessa asuvat henkilöt. Vastuuvakuutuksesta saa korvausapua, kun vakuutettu aiheuttaa omalla toiminnallaan vahinkoa toisen omaisuudelle. Vastuuvakuutus kattaa ulkopuoliselle aiheutuneita esine- ja henkilövahinkoja, sattuivat ne missä tahansa.

Vaikka kuuluisit niihin, joille ei koskaan satu mitään ikävää, saattaa naapurin vahinko tulla sinunkin kotiisi.

Kiinteistön vakuutus

Yhtiö on ottanut kaikille kiinteistöille täysarvovakuutuksen, joka korvaa kiinteistölle aiheutuvat vahingot. Kiinteistövakuutus ei korvaa kotien irtaimistoa. Suosittelemmekin asukkaita ottamaan itselleen mahdollisimman kattavan kotivakuutuksen, joka korvaa esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon aiheuttamat irtaimistovahingot. Vahinko voi sattua myös naapurissa, jolloin esim. tulipalon sammutuksen aiheuttamat irtaimiston vesivahingot korvaa vain oma vakuutus.

Miten sähköt uuteen kotiin?

Sähkönmyyntisopimuksen voit tehdä haluamasi sähköntoimittajan kanssa. Säh­kön va­paan osuu­den voit kil­pai­lut­taa ja teh­dä so­pi­muk­sen min­kä tahansa yh­tiön kans­sa. Huomioithan, että saat erilliset laskut sähköenergiasta ja sähkönsiirrosta. Sopimus kannattaa tehdä ajoissa, jotta muuton aikana asunnossa on varmasti sähköt.

 

Asumistuki

Kysy asumistuen saantimahdollisuutta Kelalta.

Astianpesukoneen asentaminen

Niiralan Kulma Oy:n kiinteistöissä astianpesukoneen asennukseen suositellaan vastuuvakuutettua kodinkone- tai lvi-yritystä. Asennuksen voi toki tehdä asukas myös itse.

Asukkaan on kuitattava astianpesukoneen asennusilmoitus ja ennen astianpesukoneen käyttöönottoa asukkaan tulee sopia asennuksen tarkastus oman alueen kiinteistönhoitajan kanssa.

Kiinteistönhoitajien yhteystiedot löydät asuinkiinteistösi ilmoitustaululta tai nettisivuiltamme.

Muihin asumiseen liittyviin ohjeisiin ja lomakkeisiin voit tutustua täällä >>

Asukkaille maksuton laajakaista

Niiralan Kulmalla on laajakaistasopimus DNA:n kanssa. Uuden 1.4.2018 voimaan astuneen sopimuksen myötä maksuton perusnopeus asukkaille kasvoi kahdesta megatavusta kymmeneen. Lisää tietoa laajakaistasta löydät täältä.

Asumisohjeita - yleistä

Lemmikkieläimet

Lemmikkieläimet ovat sallittuja kaikissa Niiralan Kulman asunnoissa. Lemmikkieläimiä on pidettävä niin, ettei niistä ole haittaa naapureille eikä kiinteistölle. Ammattimainen eläinten kasvattaminen ja hoitaminen asunnoissa ei ole sallittua. Lemmikkieläimiä ei saa pitää irrallaan yhteisissä tiloissa ja pihassa tai ulkoiluttaa lasten leikkialueilla.

Niiralan Kulma Oy:n asumisohjeiden mukaan lemmikkien ulkoiluttaminen kiinteistön alueella on ehdottomasti kielletty ja jos lemmikki sattuu tekemään tarpeensa pihaan, tulee omistajan korjata jätökset pois. 

Luonnonvaraisten eläinten ruokkiminen kiinteistön alueella ja parvekkeilla on kielletty.

Tupakoinnista

Tupakkalaki kieltää tupakoinnin kiinteistön kaikissa yhteisissä tiloissa - myös hisseissä, kopisteluparvekkeilla, luhtikäytävillä sekä rakennuksen ulkoportailla. Niiralan Kulmalla on myös täysin savuttomia asuntoja ja kiinteistöjä, joissa tupakointi on kielletty sisällä huoneistoissa, huoneistojen parvekkeilla sekä piha-alueilla. Kaikki tupakkaan rinnastettavat poltettavat tuotteet ovat kiellettyjä kaikissa savuttomissa kohteissamme. Sähkötupakointi rinnastetaan Niiralan Kulmalla perinteiseen tupakointiin, joten myös sähkötupakointi on kielletty. Tupakointi on sallittu ainoastaan yhtiön osoittamalla tupakointipaikalla.

Mikäli havaitset tässä ongelmia, ota yhteyttä asumisviihtyvyyden osastoomme >>

Niiralan Kulman tavoitteena on olla täysin savuton yhtiö vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki asunnot, joihin tehdään uusi vuokrasopimus, muutetaan savuttomiksi. Niiralan Kulma on sitoututunut Savuton Savo ja Savuton Kuopio -toiminnan periaatteisiin. Niku on jo useiden vuosien ajan rakentanut kaikki uudisrakennukset savuttomiksi ja peruskorjauskohteetkin pääosin. Savuttomuus lisää asumismukavuutta.

Porrashuoneet ja hissi

Porraskäytävät ja hissi ovat eniten käytettyjä yhteisiä tiloja, joten ne eivät sovellu kokoontumis- tai leikkipaikoiksi. Paloturvallisuussyistä porrashuoneessa ei saa säilyttää mitään tavaroita, lastenvaunuja, urheiluvälineitä jne. tai pitää mattoja. Porrashuoneiden ulko-ovissa on yleensä sähkölukot, joilla ovet lukitaan yöksi (klo 20.00 - 07.00). Automaattisesti lukituista ovista kulkevien tulee huolehtia, että ovi lukkiutuu myös kulkijan jälkeen. Lukitut ovet avataan vain henkilöille, jotka asuvat ko. kiinteistössä. Oven avauksesta peritään kulloinkin voimassa oleva avausmaksu.

Pesutupa ja kuivaushuone

Jokaisen Niiralan Kulman asukkaan käytössä on maksuton ja hyvinvarusteltu pesutupa.

Ohjeet pesutuvan käytöstä, sen käyttöajat ja varauslistat ovat pesutuvassa. Pesula on tarkoitettu vain talon asukkaiden käyttöön. Laitteiden käyttöohjeita on ehdottomasti noudatettava. Siivoa pesutupa ja kuivaushuone käytön jälkeen.

Kuivaushuoneen lämpöpuhallinta ei saa käyttää yöaikaan. Kuivaushuone on tarkoitettu ensisijaisesti pesutuvassa pestylle pyykille. Jos kuivaushuoneessa on vapaata, niin suositellaan myös kotona pestyn pyykin kuivattamista talon kuivaushuoneessa. Kuivausrumpua saa myös käyttää kotona pestyn pyykin kuivattamiseen samoin ehdoin kuin kuivaushuonettakin. Pyykin jatkuva kuivaaminen kotona voi aiheuttaa asunnossa kosteusvaurioita, varsinkin jos ei huolehdita riittävästä tuuletuksesta.

Kuivunut pyykki on haettava pois mahdollisimman pian, jotta tila vapautuu seuraavalle käyttäjälle.

Lisätietoja pesutupaan ja kuivaushuoneisiin liittyen saat oman alueesi kiinteistönhoitajalta >>

Talopesulan varaaminen

Pesutupa varataan omaan käyttöön tilassa olevan varauslistan kautta. Ole huomaavainen, ja käytä pesutupaa vain omalla varausvuorollasi. Jos tiedät, ettet pääsekään käyttämään pesuvuoroasi, peru varattu aikasi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa - tällöin vuoro vapautuu naapurille!

Joissain Niiralan Kulman taloissa pesutupavaraukset tehdään PNT Mobile-sovelluksen tai digitaalisen porrasnäytön kautta. Tällöin asukaskansioista löytyy erilliset ohjeet varausten tekemiseen. Asukkaan kirjautuissivu PNT Mobileen >> (vaatii tunnukset).

Ohjelmistovalmistajan opasvideo mobiilivarausten/porrasnäyttövarausten tekemiseen:

 

Video You Tubessa >>

Pysäköinti

Sopimuksen autopaikan vuokraamisesta voit tehdä Niiralan Kulman toimiston palveluneuvonnassa. Paikan vuokraus edellyttää, että asukkaalla on hallinnassaan rekisteröity, vakuutettu ja käytössä oleva moottoriajoneuvo. Kiinteistönhoitajalta tai palveluneuvonnasta saat lisätietoja autopaikoista.

Palveluneuvonnan puh: 017 2655 301 (ma-ti klo 9-12 ja to-pe klo 9-12) ja sähköpostiosoite: palveluneuvonta@niiralankulma.fi

Autopaikan maksu peritään vuokran yhteydessä.

Autopaikkojen hinnat löydät täältä >>

Vuokraamme autopaikkoja myös muillekin kuin Niiralan Kulman asunnoissa asuville.

HUOM: Ajoneuvon luvaton pysäköiminen piha-alueelle, ajoväylälle tai toisen hallinnassa olevalle autopaikalle on kielletty. Hälytysajoneuvojen pääsy pihan kaikkiin osiin on oltava aina esteetön. Ohjaa vieraasi pysäköimään vieraspaikoille tai lähimmälle yleiselle pysäköintialueelle. Jatkuva väärinpysäköinti voi johtaa myös vuokrasopimuksen purkamiseen tai häätöön.

Mikäli havaitset väärinpysäköintiä kiinteistöllä, niin ota yhteyttä asumisviihtyvyyden osastoomme:

Puh: 017 2655 303 (ma-ti klo 9-12 ja to-pe klo 9-12)

Email: asumisviihtyvyys@niiralankulma.fi

Varastot ja kellarit

Ulkoiluvälineille, lastenvaunuille ja -rattaille on kerrostaloissa yleensä omat säilytystilansa.

Kutakin asuntoa varten on erillinen irtaimistovarasto, jonka ovessa on valmiina lukkoraudat riippulukkoa varten. Lukon asukas hankkii itse.

Varastoissa ei saa säilyttää bensaa, muita palavia nesteitä tai kaasuja, eikä mopoja, moottoripyöriä tms.

Jos haluat lisätietoa oman talosi varastotiloihin liittyen, ota yhteyttä oman alueesi kiinteistönhoitajaan >>

Jos talossa on kylmäkellari, kellarikoppeja voi vuokrata erillistä maksua vastaan. Kellarikopin vuokraukseen liittyen voit ottaa yhteyttä palveluneuvonnan osastoomme, puh: 017 2655 301 (ma-ti klo 9-12 ja to-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: palveluneuvonta@niiralankulma.fi

Saunat

Talon yhteiseen saunaan voi varata vuoron Niiralan Kulman toimiston palveluneuvonnasta. Varattuja vuoroja on ehdottomasti noudatettava. Saunavuorot ja maksuttomat lenkkisaunavuorot on tarkoitettu talon asukkaiden käyttöön.

Jätä sauna jälkeesi siistiksi eli sellaiseen kuntoon kuin itse haluaisit sen olevan vuorosi alkaessa. Muista viedä vauvanvaipat ja muut haisevat tai kookkaat roskat mukanasi pois. Lemmikkieläinten vieminen saunatiloihin on kielletty. Omien laudeliinojen käyttö on suositeltavaa.

Säästä suihkuvettä äläkä kastele löylyhuoneen seiniä.

Saunamaksu (12€/kk) peritään vuokran yhteydessä.

Saunavuoron voit varata sähköisesti >>

tai palveluneuvonnasta, puh: 017 2655 301 (ma-ti klo 9-12 ja to-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: palveluneuvonta@niiralankulma.fi

Kerhohuoneet

Suurimmassa osassa Niiralan Kulman kiinteistöjä on omat asukkaiden käyttöön tarkoitetut kerhohuoneet, joissa asukkaat voivat esimerkiksi järjestää erilaista toimintaa (mm. askartelua, jumppaa, kahvittelua).

Kerho- ja askarteluhuoneiden käytöstä, järjestyksestä ja siivouksesta huolehtii asukastoimikunta, ellei toisin ole sovittu.

Lisätietoja kerhohuoneista antaa asukashallinnon osastomme, puh. 017 2655 304 (ma-ti klo 9-12 ja to-pe klo 9-12) tai sähköpostitse: asukashallinto@niiralankulma.fi

Kuntosalit

Osassa Niiralan Kulman kiinteistöjä on asukkaiden käyttöön tarkoitettu kuntosali. Lisätietoja kuntosaleista saat asukashallinnon osastoltamme, puh. 017 2655 304 (ma-ti klo 9-12 ja to-pe klo 9-12), sähköpostiosoite: asukashallinto@niiralankulma.fi

Mistä avaimet?

Niiralan Kulman lukkoliike on Kuopion Lukkoteam Oy

Kuopion Lukkoteam Oy (Tasavallankatu 22, Kuopio) hoitaa asuntojen avainten luovutuksen ja vastaanoton. Liike on avoinna ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-15.30.

Uuden asuntosi avaimen saat hakea lukkoliikkeestä vuokrasopimuksen ensimmäisenä voimassaolopäivänä. Hakiessasi avaimia tarvitset mukaasi henkilötodistuksen. Vaihtoehtoisesti voit myös antaa valtakirjan henkilölle, joka pääsee puolestasi noutamaan avaimen.

Jos tarvitset asuntoosi lisää Abloy Sento, Excec tai ILOQ avaimia, teet niistä lisätilauksen soittamalla lukkoliikkeeseen puh. 017 369 8200.  Avaimista tulee lasku, jonka maksamisen jälkeen avaimet valmistetaan ja sinulle ilmoitetaan noudettavista avaimista. Lisäavainten saaminen kestää 5-7 työpäivää. Abloy Classic -avaimen voit teettää ilman ennakkomaksua lähimmässä lukkoliikkeessäsi.

Maaseutukohteissa (Vehmersalmi, Riistavesi, Hirvilahti, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski) avainten haku ja palautus hoidetaan jatkossakin talon oman kiinteistönhoitajan kanssa. Lisätilattavat avaimet myös maaseudun asuntoihin tilaa asukas itse lukkoliikkeestä.

Huom! Maaseutukohteista Kurkimäen talojen avaimet hoituvat lukkoliikkeen kautta!

Kuopion Lukkoteam kartalla:

Saanko vuokrata asuntoani väliaikaisesti muille?

Niiralan Kulman asunnot on tarkoitettu vain niille henkilöille, jotka ovat hakeneet asuntoa ja saaneet sen vakituiseksi kodikseen. Valtion tukemat vuokra-asunnot ovat lain mukaan tarkoitettuja vain vakinaiseen asuinkäyttöön. Siksi majoituspalveluna toimiminen ansaintamielessä on kiellettyä. Valtion tukemiin asuntoihin tarkoitettu säädelty asukasvalinta ei toteudu AirBnb-toiminnassa.
 

Grillaaminen kiinteistöillä

Yhtiön asumisohjeissa kielletään ruuanvalmistus asunnon parvekkeella grillillä tai muulla kuumentavalla laitteella. Samainen kielto koskee myös luhtikäytäviä. Kielto perustuu paloturvallisuuteen ja mahdollisiin haju- ja savuhaittoihin. 
Yhtiö suosittelee käyttämään kiinteistön yhteistä grillipaikkaa, jos kiinteistöllä on sellainen.

Asumisohjeiden mukaisesti päihdyttävien aineiden käyttäminen talon yhteisissä tiloissa ja piha-alueella on kielletty. Tämä koskee myös asuntojen edessä tai grillipaikalla tapahtuvaa alkoholinkäyttöä.

Asukastietojen päivittäminen

Niiralan Kulma ylläpitää kiinteistöjensä asukkaista rekisteriä, johon merkitään tiedot kaikista yhtiön omistamien kiinteistöjen asukkaista. Asukasluettelo muodostaa myös pelastuslakiin perustuvan pelastussuunnitelman vaatimat tiedot asukkaista.

Tee ilmoitus Niiralan Kulman asiakaspalveluun aina, kun

- jonkun asunnossasi asuvan henkilön nimi muuttuu esimerkiksi avioliiton vuoksi

- asunnossa asuvalle henkilölle syntyy lapsi, josta tulee talon asukas

- muut muutokset perhetilanteessa 

Vain sellaiset henkilöt, jotka on ilmoitettu Niiralan Kulmalle, asuvat todistettavasti asunnossa. Asukasluettelon avulla kiinteistönhoitaja tietää esimerkiksi, mitkä nimet asuntojen ovissa ja sisäänkäynnin yhteydessä sijaitsevissa nimitauluissa tulee olla. Kun asukas tilaa ovenavauksen Niiralan Kulmalta, hänen tietonsa tarkistetaan asukasluettelosta. Mikäli tietoja ei löydy, ovi pysyy valitettavasti kiinni. Ovea ei avata epävarmalla perusteella, vaan tilanne täytyy selvittää asiakaspalvelusta sen aukioloaikoina.

Asukkaaksi tuloilmoitus löytyy täältä >>

Vinkkejä joka kodin energiansäästöön

Säästeliäs ja järkevä energiankäyttö kannattaa aina!

Hyödylliset vinkit joka kodin energiansäästöön löydät Kodin energiaoppaasta >

Tutustuthan myös omaan vinkkipankkiimme täällä >

Asumisohjeet

Täältä pääset tutustumaan yleisiin asumisohjeisiimme >>

In English >>

Asumisohjeita - turvallisuus

Kuinka sulatan kylmälaitteen turvallisesti?

Pakastinmalleja on monia erilaisia. Joissakin malleissa on sulamisreikä, jota pitkin vesi pääsee valumaan pois ja osassa laitteista sulamisveden joutuu poistamaan itse käsin. Kylmälaitteen (pakastin) sulatuksessa on hyvä muistaa muutama perusasia:

 1. Katkaise ensin virta laitteesta ja avaa ovi ja varmista, että se pysyy auki

 2. Vesivahinkojen välttämiseksi lattialle on hyvä laittaa pyyhkeitä tms. roiskuvan veden varalle. Älä kuitenkaan jätä pakastinta sulamaan valvomatta. Pakastimen sisälle jäänyt sulanut vesi on poistettava käsin.

 3. Jos pakastimessa on paksua jäätä, sulamista voi nopeuttaa laittamalla vähäksi aikaa pakastimen sisälle kuumaa vettä sisältävä talousastia. HUOM! jään hakkaaminen terävällä esineellä tai sulattaminen hiustenkuivaajalla vahingoittaa pakastinta.  

 4. korkeamalliset kylmälaitteet voidaan vetää ulospäin paikoiltaan, jolloin mahdollisen vesivahingon havaitsee paremmin ja samalla kylmälaitteen takaosan voi puhdistaa. Osassa laitteita on alareunassa erillinen vetonaru ja osan laitteita saa siirrettyä nostamalla etuosaa ylöspäin samalla vetäen.

 5. Sulatuksen jälkeen on hyvä muistaa jättää kylmälaitteen ovi auki, vetämällä kylmälaitteen sisällä oleva vetolaatikko auki tai kiilaamalla ovi auki.

Lisätietoja kylmälaitteen sulattamisesta tarvittaessa antaa alueen oma kiinteistöhoitaja

Otanko kotivakuutuksen?

Kotivakuutus kannattaa ottaa heti, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu. Kun vakuutus on voimassa jo muuttopäivänä, vakuutus korvaa myös muuton aikana mahdollisesti sattuvat vahingot.  Kotivakuutukseen voi kuulua normaalin irtaimistovakuutuksen lisäksi keskeytysvakuutus, joka korvaa sijaisasunnon kustannukset, jos asukas joutuu pois asunnostaan vakuutuksen korvauspiiriin kuuluvan vahingon korjaustöiden ajaksi.

Kotivakuutukseen voi kuulua myös vastuuvakuutus, joka vakuuttaa kaikki vakuutuksenottajan kanssa samassa osoitteessa asuvat henkilöt. Vastuuvakuutuksesta saa korvausapua, kun vakuutettu aiheuttaa omalla toiminnallaan vahinkoa toisen omaisuudelle. Vastuuvakuutus kattaa ulkopuoliselle aiheutuneita esine- ja henkilövahinkoja, sattuivat ne missä tahansa.

Vaikka kuuluisit niihin, joille ei koskaan satu mitään ikävää, saattaa naapurin vahinko tulla sinunkin kotiisi.

Kiinteistön vakuutus

Yhtiö on ottanut kaikille kiinteistöille täysarvovakuutuksen, joka korvaa kiinteistölle aiheutuvat vahingot. Kiinteistövakuutus ei korvaa kotien irtaimistoa. Suosittelemmekin asukkaita ottamaan itselleen mahdollisimman kattavan kotivakuutuksen, joka korvaa esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon aiheuttamat irtaimistovahingot. Vahinko voi sattua myös naapurissa, jolloin esim. tulipalon sammutuksen aiheuttamat irtaimiston vesivahingot korvaa vain oma vakuutus.

Tarvitsenko alkusammutuskalustoa tai palovaroittimen?

Tulipalon syttyessä on jokainen hetki kallis. Savu täyttää huoneen 2 - 3 minuutissa. Palovaroitin reagoi savuun ja herättää nukkuvan ihmisen.

Niiralan Kulma hankkii palovaroittimen kaikkiin asuntoihin, mutta asukkaiden on itse huolehdittava hälyttimien kunnosta ja pariston vaihdosta! Hyvä muistisääntö on vaihtaa paristo aina 112–päivänä eli 11.2. 

Alkusammutuskalustoa (sammutuspeite ja nestesammutin) suositellaan joka kotiin! Näin tulipalon sattuessa palon etenemistä voi itse yrittää estää ja näin suojella perheenjäseniä ja irtaimistoa.

Lukitus

Huoneiston ulko-ovi kannattaa laittaa takalukkoon, kun asunto jää tyhjäksi. Tarpeen tullen kiinteistönhoitaja neuvoo, kuinka tämä tehdään. Kaikissa ovissa ei ole tätä mahdollisuutta.

Turvaketjun ja ovisilmän saa asentaa, edellyttäen että ne asennetaan ammattitaitoisesti ja jätetään paikoilleen pois muutettaessa. Erilisiä varmuuslukkoja ei saa asentaa, koska ne estävät huoltomiehen sisäänpääsyn hätätilanteissa.

Pihalle pysäköinnistä

Pihoihin ajo ja pysäköinti on kielletty, koska ne ovat viranomaisten käyttämiä pelastusteitä. Pysäköidyistä autoista voi aiheutua jopa kohtalokkaita esteitä hälytys- ja pelastustehtävien hoitamiselle.

Väärin pysäköinnistä voit ilmoittaa asumisviihtyvyyden osastollemme. Asumisviihtyvyyden puhelinnumero on 017 2655 303 (ma-ti klo 9-12 ja to-pe klo 9-12) ja sähköpostiosoite on asumisviihtyvyys@niiralankulma.fi

Varastotilat

Arvotavaraa ei kannata säilyttää kellari-, ullakko- tai pihavarastoissa, koska niihin on helppo murtautua. Kosteudelle arkoja tavaroita ei puolestaan kannata säilyttää lämmittämättömissä ullakko- tai pihavarastoissa. 

Asumisohjeita - käyttäytyminen ja häiriöt

Mattojen tomutus ja tuuletus

Mattoja saa tomuttaa vain joko pihalle tarkoitusta varten rakennetuilla telineillä tai talojen tuuletusparvekkeilla - ei asuntojen parvekkeilla. Tuuletus- ja tomutusajat ovat seuraavat:

maanantaista perjantaihin klo 8 - 20
lauantaisin klo 8 - 18

Lemmikkieläimet

Lemmikkieläimet ovat sallittuja kaikissa Niiralan Kulman asunnoissa. Lemmikkieläimiä on pidettävä niin, ettei niistä ole haittaa naapureille eikä kiinteistölle. Ammattimainen eläinten kasvattaminen ja hoitaminen asunnoissa ei ole sallittua. Lemmikkieläimiä ei saa pitää irrallaan yhteisissä tiloissa ja pihassa tai ulkoiluttaa lasten leikkialueilla.

Niiralan Kulma Oy:n asumisohjeiden mukaan lemmikkien ulkoiluttaminen kiinteistön alueella on ehdottomasti kielletty ja jos lemmikki sattuu tekemään tarpeensa pihaan, tulee omistajan korjata jätökset pois. 

Luonnonvaraisten eläinten ruokkiminen kiinteistön alueella ja parvekkeilla on kielletty.

Ota naapuri huomioon - aktiivinen aika klo klo 6-22

Huoneiston ulkopuolelle kuuluva äänenpito on kielletty klo 22 ja 6 välisenä aikana. Häiriötä aiheuttava toiminta on kielletty kaikkina aikoina. Muu kuin itse huoneistoon kohdistuva äänekäs korjaus- ja askartelutoiminta on asunnossa kielletty.

 

Äänekäs naapuri?

Jos asukkaan asumisohjeiden vastainen elämäntapa aiheuttaa naapurustoon pitkäkestoista, toistuvaa tai kovaäänistä häiriötä, on siitä hyvä ilmoittaa Niiralan Kulmalle.

Pyri ensin huomauttamaan asiasta häiriön aiheuttajalle. Jos huomauttaminen on mahdotonta, ilmoita tilanteesta vuokranantajalle . Akuuteissa tilanteissa on hyvä olla suoraan yhteydessä poliisiin. 

Asumishäiriöt, joihin yhtiö puuttuu

Yhtiöllä on toimivalta puuttua sellaisiin häiriöihin, joissa "asukas viettää tai sallii vietettävän häiritsevää elämää". 

Asumishäiriöihin on parasta puuttua mahdollisimman nopeasti. Lievissä tapauksissa kannattaa yrittää selvittää asia asianosaisten kanssa. Vakavissa tapauksissa on täytettävä ja allekirjoitettava Niiralan Kulmalle kirjallinen häiriöilmoitus. Häiriöilmoituksessa on oltava vähintään kahden eri asunnossa asuvan henkilön allekirjoitus, joten naapuriapua kannattaa pyytää ja antaa. Ilmoituksesta tulee käydä tarkasti ilmi:

 • kuka tai ketkä ovat häirinneet,
 • millainen häiriö on kyseessä,
 • missä ja milloin se on tapahtunut ja
 • miten usein häiriöitä on esiintynyt.

 

Tarkat tiedot ovat välttämättömiä. Vain niiden avulla yhtiö voi antaa häiritsijälle huomautuksen tai varoituksen. Lisäksi tarvitaan ilmoittajien nimet ja yhteystiedot mahdollisten lisätietojen kysymistä varten. Ilmoituksen tekijöistä ei anneta tietoja häiriön aiheuttajalle. Häiriöilmoituksen voi jättää talon huoltomieslaatikkoon tai toimittaa suoraan toimistolle.

Asukkaiden on hyvä tietää myös se tosiasia, että poliisi ei ilmoita yhtiölle käynneistään kiinteistöillä tai asunnoissa, joten näissäkin tapauksissa joudumme turvautumaan naapureiden antamiin tietoihin.

 Kannattaa muistaa vielä, että

 • nimettömiä ilmoituksia ei huomioida, eikä
 • puhelimitse tehtäviä ilmoituksia vastaanoteta, ellei asiasta ole jo aiemmin tehty kirjallista häiriöilmoitusta.

 

Mikäli tahalliset rikkomukset todistettavasti jatkuvat, ne johtavat asunnon vuokraoikeuden menettämiseen eli häätöön.

Järjestyshäiriöt ja omaisuusrikokset eli häiriöt, joihin yhtiön toimivalta ei riitä

Asukkaiden ja heidän vieraidensa keskinäiset ongelmat naapureiden kanssa eivät kuulu yhtiön toimivallan piiriin. Näissä tapauksissa olisi parasta, jos asianosaiset pyrkisivät sopimaan asioista keskenään. Yhtiön asukasisännöitsijöiden kautta asukkaat voidaan ainoastaan ohjata sovitteluun. Ääritapauksessa asukkaiden on hoidettava asiansa viranomaisteitse (rikosilmoitus), mutta tällöinkään yhtiöllä ei ole asiassa sananvaltaa. 

Poliisille on aina ilmoitettava vakavat järjestyshäiriöt kuten väkivalta ja sillä uhkaaminen. Samoin yksityiseen omaisuuteen kohdistuvista rikoksista tai ilkivallasta tulee vuokralaisen itse tehdä ilmoitus poliisille.

Niiralan Kulma tekee poliisille rikosilmoituksen kiinteistöön kohdistuvista rikoksista ja ilkivallasta, mutta useimmiten yhtiö tarvitsee ensin asukkailta ilmoituksen ilkivallasta. 

Häätö

Tilanteessa, jossa asukas viettää tai sallii vietettävän häiritsevää elämää, eikä saamastaan varoituksesta huolimatta korjaa menettelyään, ei vuokranantajalle jää muuta mahdollisuutta kuin purkaa vuokrasopimus ja häätää asukas.

Vahingot ja korvaamiset

Asukas on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän, hänen perheensä jäsen tai hänen luvallaan asunnossa oleskeleva henkilö tahallisesti ja laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttaa asunnolle. Tupakoinnin aiheuttamat siivous- ja korjauskulut asunnossa voidaan laskuttaa asukkaalta.

Niiralan Kulmassa on käytössä laskutushinnasto, joka vastaa keskimääräistä kustannusta tuotteista ja töistä, joita joudutaan tekemään asunnon huonon hoidon tai siivoamattomuuden takia. Huolehtimalla korjauksista omatoimisesti, kustannukset saattavat olla pienemmät kuin yhtiön työnä.

Väärinpysäköinti

Ajoneuvon luvaton pysäköiminen piha-alueelle, ajoväylälle tai toisen hallinnassa olevalle autopaikalle on kielletty. Hälytysajoneuvojen pääsy pihan kaikkiin osiin on oltava aina esteetön. Ohjaa vieraasi pysäköimään vieraspaikoille tai lähimmälle yleiselle pysäköintialueelle. Jatkuva väärinpysäköinti voi johtaa myös vuokrasopimuksen purkamiseen tai häätöön.

Mikäli havaitset väärinpysäköintiä kiinteistöllä, niin ota yhteyttä asumisviihtyvyyden osastoomme:

Puh: 017 2655 303 (ma-ti klo 9-12 ja to-pe klo 9-12)

Email: asumisviihtyvyys@niiralankulma.fi

Asukashallinto

Asukasaktiivi

Asukastoimikuntien puheenjohtajia, sihteereitä sekä asukasyhdyshenkilöitä. Asukasaktiivi voi olla kuka tahansa henkilö, joka asuu Niiralan Kulman talossa, ja haluaa aktiivisesti kehittää talon toimintaa ja asukkaiden oloja. Kerro rohkeasti toiveistasi ja huomioistasi!

Asukasdemokratia

Tarkoitetaan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia talon hallintoa ja hoitoa koskeviin päätöksiin.

Asukashallinto

Yhteishallintolaki määrittää tietyn perustason asukashallinnolle, johon kaikilla asukkailla on oikeus osallistua. 

Asukaskokous

Asukaskokoukseen on tervetullut jokainen talon asukas! Asukaskokouksessa käsitellään oman talon asioita, kuten pihan ja yleisten tilojen käyttöä, energia-asioita ja korjaustarpeita. Kokous pidetään vähintään kerran vuodessa. Asukaskokous valitsee asukastoimikunnan tai yhteyshenkilön enintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Asukaskokous voi ehdottaa asukastoimihenkilöiden kokoukselle asukkaita yhtiön hallituksen asukasedustajiksi kerran neljässä vuodessa ja asukasneuvostoon kerran kahdessa vuodessa.

 

Asukasneuvosto

Asukasneuvosto päättää kaikkien Niiralan Kulman asukkaita koskevista yhteisistä tapahtumista, koulutuksista ja projekteista, yhteisistä pelisäännöistä sekä antaa suosituksia, ohjeita ja lausuntoja Niiralan Kulman hallitukselle yhtiön toimintaan liittyvissä ajankohtaisissa asioissa. Asukasneuvostoon kuuluu kuusi Niiralan Kulman asukasta, kolme pohjoiselta alueelta ja kolme eteläiseltä alueelta. Asukasneuvoston jäsenet valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan ja henkilöt valitaan asukastoimihenkilöiden kokouksessa.

Lisäksi asukasneuvostoon kuuluvat kulloisenkin kauden hallituksen asukasedustajat ja yhtiön puolelta toimitusjohtaja, asukaspalvelupäällikkö ja asukasisännöitsijä.

Asukaspalvelupäällikkö toimii kokousten puheenjohtajana ja asukasisännöitsijä kokousten sihteerinä. Asukasneuvosto valitsee itselleen varapuheenjohtajan.

Asukasneuvoston tehtävänä on päättää kaikkia asukkaita koskevista yhteisistä tapahtumista, opintotoiminnasta ja projekteista sekä edistää asukkaiden välistä yhteistoimintaa. Asukasneuvosto ei käsittele yksittäisten talojen toimintaa tai hoida tapahtumien käytännön järjestelyjä. 

Asukasneuvoston jäsenet osallistuvat talojen toimikuntien kokouksiin pyynnöstä.

Asukastoimikunta

Talon asukaskokouksen valitseman asukastoimikunnan tehtävänä on edistää asumisviihtyvyyttä ja osallistumista. Asukastoimikunta valitsee keskuudestaan puheenjohtajan, sihteerin ja mahdolliset muut toimihenkilöt, jos asukaskoukouksessa niitä ei ole valittu. Puheenjohtaja edustaa taloa ulospäin eli toimii tiedonvälittäjänä asukkaiden ja yhtiön välillä.

Asukastoimikunnalla on oikeus päättää mm. seuraavista asioista:

 • Talon järjestyssäännöt (täydentämään Nikun yhteisiä asumisohjeita)
 • Yhteisten tilojen käyttö (kerho- / askartelutilat)
 • Piha-alueiden käyttö
 • Talkoiden ja muiden yhteisten tilaisuuksien järjestäminen

 

Asukastoimikunta voi antaa lausuntoja mm. seuraavista asioista:

 • Taloyksikön budjetti
 • Huollon ja siivouksen järjestäminen
 • Vuosikorjaukset
 • Pitkän ajan korjaussuunnitelmat ja niiden rahoitus

 

Asukastoimikunta voi halutessaan puuttua häiriöihin, edistää asumiseen liittyvien erimielisyyksien ratkaisemista ja tarvittaessa toimia sovittelijana häiriötapauksissa.

Kerho- ja askarteluhuoneiden käytöstä, järjestyksestä ja siivouksesta huolehtii asukastoimikunta, ellei toisin ole sovittu.

Asukastoiminta

Kaikki toiminta, joka liittyy talon asukkaiden asumisviihtyvyyteen. Tätä voi olla kerhotoiminta, yleisten tilojen käyttö, pihatalkoot tai vaikka viikoittainen kahvakuulajumppa, perhekerho tai yhteinen kesäjuhla. 

 

Yhteiskokous

Kaikille Niiralan Kulman asukkaille avoimia kokouksia järjestetään vuokranmäärityksen yhteydessä kerran vuodessa. Kokouksiin voivat osallistua kaikki asukkaat. Niissä käsitellään vuokranmäärityksen perusteita yleisesti ja muita yleisiä asioita tarpeen mukaan.

Asukastoimikuntien puheenjohtajat ja sihteerit, ja niissä taloissa, joissa ei ole toimikuntaa, talon yhteyshenkilö kutsutaan vuosittain yhteiseen kokoukseen.

Tämä kokous päättää

 • keitä asukkaita esitetään Niiralan Kulman hallituksen asukasjäseniksi kerran neljässä vuodessa eli Kuopion kaupunginvaltuuston toimikaudeksi kerrallaan
 • ketkä kuusi asukasta, kolme eteläiseltä ja kolme pohjoiselta alueelta, valitaan yhtiön asukasneuvostoon kahdeksi vuodeksi kerrallaan
 • asukasneuvoston sille esittämistä muista asioista

Yhteistoiminta

Yhteistoiminnalla laadukasta ja viihtyisää asumista

Asukastoiminnan tavoitteena on vaikuttaa asumisen laatuun ja asumisviihtyvyyteen. Laadukkaaseen ja viihtyisään asumiseen sisältyvät omasta asunnosta, kiinteistöstä ja pihapiiristä huolehtiminen, hyvät naapuruussuhteet sekä asumisen turvallisuus. Yhteistoiminnalla asukkaat voivat vaikuttaa myös rahan käyttöön, ja sitä kautta omiin vuokriinsa.

Kuinka voin vaikuttaa asumiseeni?

Tulemalla mukaan asukastoimintaan!

Asukashallinto tarjoaa asukkaille päätösvaltaa ja vaikuttamismahdollisuuksia asumiseen liittyvissä asioissa. Toiminta perustuu asukkaiden vapaaehtoisuuteen ja aktiivisuuteen.

Onko talojen mahdollista saada toimintarahaa? Miten?

Yhtiö osoittaa asukastoimintaan toimintarahaa, jonka vuosittainen enimmäismäärä on 17 €/asunto taloa kohden.

Rahaa voidaan käyttää kaikille avoimien asukkaiden viihtyvyyttä ja yhteistoimintaa lisäävien tapahtumien järjestämiseen sekä muihin toiminnasta aiheutuviin yhtiön hyväksymiin kuluihin. Asukastoimikunnan päätöksellä toimintarahalla voidaan hankkia 

 • yhteiseen käyttöön tarkoitettuja pelejä, liikuntavälineitä ja askartelutarvikkeita
 • välttämättömiä kerhohuoneen kalusteita
 • kesäkukkia
 • talkootarjoilua 

 

Isot pihakalusteet ja istutukset on sisällytettävä vuosikorjausbudjettiin. Toimintarahalla ei saa ostaa alkoholijuomia tai tupakkaa, ei myöskään keskiolutta.

Käytetty toimintaraha on mukana talon kuluissa. Jos rahaa ei käytetä, siitä ei myöskään tule talolle kuluja. Toimintaraha, kuten muutkin menot, laskutetaan siis kunkin talon osalta erikseen. Toimintaraha on aina myös kulu, joten sitä kannattaa käyttää harkitusti.

Viime vuosina raha on jaettu siten, että asukastoimikuntien käyttöön jää 13,50 €/asunto, asukkaiden yhteiseen koulutukseen 1,75 €/asunto ja kaikille asukkaille suunnattujen yhteisten tapahtumien kuluihin 1,75 €/asunto.

Kiinteistönhoito ja siivous

Mistä saan apua huoneiston tekniikkaan liittyvissä kysymyksissä?

Ota yhteyttä talosi kiinteistönhoitajaan. Hän opastaa paikan päällä.

Kiinteistönhoitajien yhteystiedot löydät talosi ilmoitustaululta ja täältä >>

Kuka saa asentaa astianpesukoneen?

Astianpesukoneen asennukseen suositellaan vastuuvakuutettua kodinkone- tai lvi-yritystä. Asennuksen voi myös tehdä itse. Asennuksen jälkeen (ennen astianpesukoneen käyttöönottoa) kiinteistönhoitajan on tarkistettava asennus.

Niiralan Kulma ei tee ko asennuksia.

Katso tarkemmat ohjeet astianpesukoneen asennusohjeesta.

Mattojen tomutus ja tuuletus

Mattoja saa tomuttaa vain joko pihalle tarkoitusta varten rakennetuilla telineillä tai talojen tuuletusparvekkeilla - ei asuntojen parvekkeilla. Tuuletus- ja tomutusajat ovat seuraavat:

maanantaista perjantaihin klo 8 - 20
lauantaisin klo 8 - 18

Miten saan uuden jääkaapin, jos entinen on mennyt rikki? Saanko tilalle erilaisen kalusteen kuin alkuperäinen?

Asuntoihin liittyy aina tietynlainen varustus. Rikkoontuneen laitteen tilalle toimitetaan ominaisuuksiltaan samanlainen laite, esim. jääkaapin tilalle jääkaappi. Asukas voi halutessaan hankkia omalla kustannuksellaan itselleen parhaiten sopivan kylmälaitteen. 

Kuka hoitaa pihojen aurauksen talvisin?

Niiralan Kulmalla on sopimukset ulkopuolisten urakoitsijoiden kanssa pihojen lumen aurauksesta ja hiekoituksesta. Ota yhteys oman talosi kiinteistönhoitajaan, jos aurauksesta tai hiekoituksesta haluat antaa palautetta.

Yleiset tilat kaipaavat siivousta

Jos asuintalosi yleiset tilat kaipaavat mielestäsi siivousta, ota yhteys Niiralan Kulman siivoustyönjohtajaan.

Mikä on huoneiston normaali lämpötila?

Huoneiston lämpötilan tulee olla +20–22 °C oleskeluvyöhykkeeltä mitattuna (0,6 m seinistä ja max 1,8 m korkeudelta). 

Miksi patterit ovat välillä kylmiä?

Kun huoneessa on riittävästi lämpöä, ei patterilämmitystä tarvita. Tällöin termostaatti pienentää lämpimän veden virtausta patterissa. Patteri voi olla ajoittain kylmä tai vain yläosastaan lämmin. Tämä osoittaa termostaatin toimivan. 

Asunnon vaihtaminen

Voinko vaihtaa kotia toiseen Niiralan Kulman taloon?

Kyllä asunnonvaihto onnistuu sisäisesti Niiralan Kulman asunnosta toiseen. Monipuolinen ja runsas asuntokanta mahdollistaa asunnon vaihdon muuttuvassa elämäntilanteessa Niiralan Kulman asunnosta toiseen. 

 Asunnon vaihtoon on kaksi tapaa

1. Vaihto vapautuvaan asuntoon (täytäthän asuntohakemuksen)
2. Keskinäinen vaihto: asukkaat voivat vaihtaa Niiralan Kulman asuntoja keskenään yhtiön luvalla. Vaihtopörssin kautta voi jättää oman vaihtoilmoituksen tai selata muiden ilmoituksia. 

Vaihdon perusteita ovat mm. perhekoon muutokset tai terveydelliset syyt. Vaihtotilanteessa ei siirretä vakuutta asunnosta toiseen vaan vakuus on suoritettava vaihtoasuntoon ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta. 

Mitkä ovat asunnon vaihdon edellytykset?

Edellytykset vaihdoille ovat:

 • vuokrasuhde on kestänyt vähintään vuoden 
 • vuokrasopimus on toistaiseksi voimassaoleva
 • vuokralaisen nykyinen asunto on hyvässä kunnossa
 • vuokralaisella ei ole maksuhäiriöitä Niiralan Kulmalle
 • vuokralaiselle ei ole annettu huomautusta tai varoitusta häiriöistä
 • asunnoissa on tehty vaihtotarkastukset
 • Niiralan Kulma on hyväksynyt vaihdon

Tuleeko vaihtamisesta kustannuksia?

Vaihtajilta peritään vakuusmaksu

Kaikilta vaihtajilta peritään vakuus riippumatta siitä, miten asuntoa vaihdetaan. Vakuudet ovat asuntokohtaisia, eivätkä ne sen vuoksi siirry henkilön mukana seuraavaan asuntoon. Vanha vakuus palautetaan asukkaalle asunnon tarkastamisen jälkeen, mikäli asukas on täyttänyt velvoitteensa vuokranmaksun ja asunnon kunnossapitämisen osalta.

Vaihtohakemus on uusittava kolmen (3) kuukauden välein, mikäli hakemus halutaan pitää voimassa.

Miten haen vaihtoa?

Asunnon vaihtoon on kaksi tapaa:


1. Vaihtohakemuksen jättäminen ja vaihto vapautuvaan asuntoon. Hae vaihtoasuntoa normaalilla asuntohakemuksella. Hakijapalvelu on tällöin yhteydessä sinuun, mikäli sopiva vaihtoasunto löytyy. Hakemus on voimassa 3 kuukautta.

2. Asukkaiden keskinäinen asuntojen vaihto Niiralan Kulman luvalla. Keskinäisessä vaihdossa vaihtokumppani etsitään itse tai käyttämällä vaihtopörssiä.  Kun sopiva vaihtokumppani on löytynyt, ottakaa molemmat yhteyttä Niiralan Kulman asiakaspalveluun, jotta vaihdon edellytykset saadaan tarkastettua ja vaihtotarkastukset sovittua. 

Vaihdon edellytyksiä molemmissa vaihtotavoissa ovat:

 • Vuokrasuhde on kestänyt vähintään vuoden
 • Vuokrasopimus on toistaiseksi voimassaoleva
 • Vuokralaisen nykyinen asunto on hyvässä kunnossa
 • Vuokralaisella ei ole maksuhäiriöitä Niiralan Kulmalle
 • Vuokralaiselle ei ole annettu huomautusta tai varoitusta häiriöistä
 • Asunnoissa on tehty vaihtotarkastukset
 • Niiralan Kulma on hyväksynyt vaihdon

 

Vaihtajilta peritään uusi vakuusmaksu uuteen asuntoon. Vakuudet ovat asuntokohtaisia, eivätkä siten siirry henkilön mukana seuraavaan asuntoon. Vanhan asunnon vakuus palautetaan asukkaalle asunnon tarkastamisen jälkeen, mikäli asukas on täyttänyt velvoitteet vuokranmaksun ja asunnon kunnossapidon osalta.

Mikä on vaihtopörssi?

Vaihtopörssi-palvelun avulla voit etsiä toista osapuolta vaihtamaan kanssasi asuntoa. Vaihtopörssiin voi jättää oman ilmoituksen tai selata muiden ilmoituksia. Vaihtopörssi on käytössä vain Niiralan Kulman asukkaille. 

 

Muutan väliaikaisesti paikkakunnalta työn tai opiskelujen takia. Onko mahdollista palata samaan asuntoon?

On mahdollista.

Voit välivuokrata asuntosi, jolloin pääset palaamaan samaan asuntoon takaisin tullessasi. Halutessasi säästyt tällöin myös suurimmalta muutolta, kun voit välivuokrata asuntosi kalustettuna. Lisätietoja asunnon välivuokrauksesta saat asiakaspalvelusta.

Kimppa-asuminen: onko Nikulla mahdollista?

Niiralan Kulma vuokraa asuntoja myös kimppa-asunnoiksi. Vuokrasopimus voidaan tehdä enintään kahden asukkaan nimiin. Eli jos haluatte muuttaa kaveriporukalla asuntoon, kimppakämppään, on kaksi päävuokralaista ja loput tekevät päävuokralaisten kanssa alivuokrasopimuksen.

Päävuokralaiset ovat vastuussa Niiralan Kulmalle asunnosta ja vuokrasta, alivuokralaiset ovat vastuussa päävuokralaisille. Ennen kimppa-asunnon hakemista kannattaa tutustua myös Kelan ohjeisiin aiheesta. 

 

Vaihtohakemukseni tilanne

Voit tiedustella vaihtohakemuksesi tilannetta hakijapalvelun osastoltamme:

Puh: 017 2655 305 (ma-pe klo 9-12)

Email: hakijapalvelu@niiralankulma.fi

Asunnon irtisanominen

Muutan väliaikaisesti paikkakunnalta työn tai opiskelujen takia. Onko mahdollista palata samaan asuntoon?

On mahdollista.

Voit välivuokrata asuntosi, jolloin pääset palaamaan samaan asuntoon takaisin tullessasi. Halutessasi säästyt tällöin myös suurimmalta muutolta, kun voit välivuokrata asuntosi kalustettuna. Lisätietoja asunnon välivuokrauksesta saat asiakaspalvelusta.

Asunnon vuokrasopimuksen irtisanominen

Jos muutat pois Niiralan Kulmalta, asunnon vuokrasopimus tulee irtisanoa. Sopimuksen voi irtisanoa sähköisen palvelun kautta (tarvitset pankkitunnukset tunnistautumiseen), käymällä Niiralan Kulman toimistolla tai tulostettavalla irtisanomislomakkeella. Lomakkeen voit toimittaa meille tuomalla sen toimistolle, skannaamalla sähköpostiin palveluneuvonta(at)niiralankulma.fi tai postitse. Varmistathan, että postitse toimitettava irtisanominen tulee ajoissa perille.

Vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Jos irtisanominen tapahtuu 1.-15. päivä kuluvaa kuuta, 
päättyy vuokrasuhde aikaisintaan seuraavan kuukauden 15. päivä, muutoin normaalisti seuraavan kuukauden lopussa. 
 
Esimerkiksi jos asunto irtisanotaan 10.4., sopimuksen päättymispäiväksi voi valita 15.5. tai 31.5. Jos asunto irtisanotaan 16.4., sopimuksen päättymispäivä on aikaisintaan 31.5.
 
HUOM: Määräaikaista vuokrasopimusta ei pysty irtisanomaan sähköisesti.
 

Asunnossa asuu useampi henkilö

Mikäli vuokrasopimus on tehty useamman henkilön nimiin, tulee kaikkien sopimusosapuolten allekirjoittaa irtisanominen. Esimerkiksi avio- ja avoparien osalta on molempien allekirjoitettava irtisanominen. 

Mikäli vain toinen vuokrasopimuksen tehneistä on muuttamassa pois, tulee hänen tehdä omalta osaltaan vuokrasopimuksen irtisanominen, muuten hän on edelleen vastuussa vuokrista ja asunnon kunnosta. Myös tapauksissa, joissa vain toinen osapuoli irtisanoutuu, noudatamme kalenterikuukauden irtisanomisaikaa.

Kuolemantapauksessa

Vuokralaisen kuoltua on kuolinpesä vastuussa vuokraehtojen täyttämisestä. Vuokrasopimuksen irtisanomisessa noudatetaan normaalia irtisanomisaikaa. Pesänhoitajan tulee toimittaa kuolin- tai virkatodistus tai hautauslupa yhtiölle sekä kirjallisesti irtisanoa asunto. Vuokralaisen kuolintapauksissa ei sähköinen irtisanominen ole mahdollinen.

Huomaathan, että vuokranantajalla on oikeus näyttää asuntoa uudelleen vuokraamista varten.

Tutustu myös muuttosiivousohjeeseen ja muuttosiivous-videoon!

Avainten luovutus irtisanomistilanteessa

Kun irtisanot asunnon, on yksi avain toimitettava viikkoa ennen vuokrasopimuksen päättymistä Kuopion Lukkoteam Oy:lle. Voit palauttaa avaimen Lukkoteamin aukioloaikoina suoraan liikkeeseen tai jättää sen palautuskuoressa Lukkoteamin postilaatikkoon. Avaimen palautuskuoren saat vuokrasopimuksen irtisanomisen yhteydessä Nikun toimistolta.

Maaseutukohteissa (Vehmersalmi, Riistavesi, Hirvilahti, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski) avaimet jätetään asuntoon, ellei toisin sovita. Kurkimäen talojen asuntojen avaimet ja niiden palautus hoituvat Lukkoteamin kautta!

Irtisanominen kuolemantapauksessa

Vuokralaisen kuoltua on kuolinpesä vastuussa vuokraehtojen täyttämisestä. Vuokrasuhde ei automaattisesti pääty päävuokralaisen kuollessa, vaan vasta kun kuolinpesä irtisanoo vuokrasopimuksen. Vuokrasopimuksen irtisanomisessa noudatetaan normaalia irtisanomisaikaa.

Pesänhoitajan tulee

 • toimittaa kuolin- tai virkatodistus tai hautauslupa yhtiölle
 • kirjallisesti irtisanoa asunto. Vuokralaisen kuolintapauksissa ei sähköinen irtisanominen ole mahdollinen. Tulostettava irtisanomislomake löytyy täältä >>
 • toimittaa valtakirja kuolipesän osakkailta.

 

Halutessaan kuolinpesä voi valtuuttaa Niiralan Kulman tyhjentämään ja siivoamaan asunnon valtakirjalla >>

Huomaathan, että vuokranantajalla on oikeus näyttää asuntoa uudelleen vuokraamista varten.

Peruskorjaus ja uudisrakentaminen

Asumani talo on lähivuosina menossa peruskorjaukseen. Miten asia etenee, miten saan tietoa esim. aikataulusta?

Peruskorjaukseen menevän talon asukkaille tiedotetaan ennen korjauksen aloitusta korjauksen suunnittelun käynnistymisestä. Kiinteistöllä alkaa näkyä ulkopuolisia henkilöitä kuten kuntotutkijoita, asbestikartoittajia, suunnittelijoita. Asukkaille toimitetaan peruskorjauskysely, jossa asukkaat saavat kertoa mielipiteitään ja toiveitaan tulevaan peruskorjaukseen liittyen. Kyselyn palauduttua järjestetään asukastilaisuus, jossa kerrotaan tulevasta peruskorjauksesta sekä asukkaiden väliaikaisasuntojen järjestämisestä.

Minne menen asumaan, kun joudun muuttamaan pois peruskorjattavasta talosta?

Peruskorjattavat asunnot sanotaan kirjallisesti irti kuusi kuukautta ennen kuin talon pitää olla tyhjä. Irtisanomisen yhteydessä asukkaille toimitetaan kyselylomake, jossa tiedustellaan toiveita väliaikaisasunnosta, johon asukkaalla on mahdollisuus jäädä myös pysyvästi. Kaikille asukkaille pyritään tarjoamaan ainakin yhtä asuntoa. Väliaikaista asuntoa ei välttämättä pystytä tarjoamaan asukkaan toivealueelta, koska esim. keskustan tuntumasta asuntoja vapautuu todella harvoin.  Asukas voi halutessaan järjestää väliaikaisasunnon myös itse.

Miten haen ja miten voin tulla valituksi asumaan peruskorjauksesta valmistuvaan taloon?

Peruskorjatusta talosta tarjotaan asuntoja ensin talon entisille asukkaille, jotka asuivat talossa ennen peruskorjausta ja jotka ovat hoitaneet asumisasiansa moitteettomasti.

Mahdolliset vapaaksi jäävät asunnot vuokrataan edelleen. Peruskorjattuihin asuntoihin ei haeta erikseen, vaan asukasvalinta suoritetaan voimassa olevien asuntohakemusten perusteella hakijoiden kiireellisyystilanteen mukaan. Sillä kuinka pitkään hakija on hakenut asuntoa Niiralan Kulmalta tai sillä että hakija asuu jo Niiralan Kulmalla, ei ole merkitystä asukasvalintaan.

Tutustu tarkemmin valintaperusteisiin

Mitä peruskorjauksessa tehdään?

Peruskorjauksessa kiinteistö korjataan nykypäivän tasolle tekniikaltaan, pintarakenteiltaan sekä asumisviihtyvyydeltään. Peruskorjauksen pääsisältö on seuraava:

 • lvi- ja sähkölaitteiden ja -varusteiden uusiminen
 • kaikkien pintarakenteiden uusiminen, myös julkisivuja päivitetään 
 • kaikkien kalusteiden uusiminen
 • ikkunoiden ja parvekeovien uusiminen
 • parvekkeiden kunnostaminen ja lasittaminen
 • huonetilajakoa saatetaan muuttaa toimivammaksi 

Miksi ja kuinka paljon vuokra nousee peruskorjauksen jälkeen?

Peruskorjauksessa kiinteistö korjataan kaikin puolin lähes uutta vastaavaksi (korjauksen sisältö on kerrottu pääpiirteittäin edellisen kysymyksen yhteydessä).  Vuonna 2017 peruskorjauksesta valmistuneessa Kaskikatu 8:ssa peruskorjauskustannukset olivat 1.990 €/as.m² ja kokonaiskustannukset n. 4.370.000 euroa. Peruskorjaukset (kuten uudisrakentaminenkin) rahoitetaan pääosin korkotukilainalla.

Maksettava vuokra koostuu pääomavuokrasta (42 % vuokran määrästä), johon kuuluvat mm. lainan lyhennykset ja korot. Loppuosa vuokrasta on ns. hoitomenoja, joita ovat esimerkiksi kiinteistönhoito, lämmitys, sähkö, vesi ja henkilöstökulut. Vuokra määritellään kiinteistökohtaisesti peruskorjauksen kilpailuttamisen jälkeen. Kaskikadulla keskimääräinen vuokrankorotus peruskorjauksen jälkeen oli 3,66€/jyvitetty m².

Miten Nikulle valmistuvista uudisrakennuksista ilmoitetaan ja miten uudisrakennuskohteen asuntoja haetaan?

Uudisrakennuskohteissa asunnot ilmoitetaan haettavaksi hyvissä ajoin ennen rakennuksen valmistumista. Asiasta ilmoitetaan mm. Niiralan Kulman www-sivuilla ja paikallislehdissä. Asuntojen pohjapiirustukset sekä muut lisätiedot asunnoista ja kiinteistöstä julkaistaan tuolloin www-sivuilla. Valintakriteerit ovat samat kuin muihinkin Niiralan Kulman asuntoihin eli hakijoiden kiireellisyystilanteen mukaan.   Tutustu tarkemmin valintaperusteisiin

Avaimista

Mistä avaimet?

Niiralan Kulman lukkoliike on Kuopion Lukkoteam Oy

Kuopion Lukkoteam Oy (Tasavallankatu 22, Kuopio) hoitaa asuntojen avainten luovutuksen ja vastaanoton. Liike on avoinna ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-15.30.

Uuden asuntosi avaimen saat hakea lukkoliikkeestä vuokrasopimuksen ensimmäisenä voimassaolopäivänä. Hakiessasi avaimia tarvitset mukaasi henkilötodistuksen. Vaihtoehtoisesti voit myös antaa valtakirjan henkilölle, joka pääsee puolestasi noutamaan avaimen.

Jos tarvitset asuntoosi lisää Abloy Sento, Excec tai ILOQ avaimia, teet niistä lisätilauksen soittamalla lukkoliikkeeseen puh. 017 369 8200.  Avaimista tulee lasku, jonka maksamisen jälkeen avaimet valmistetaan ja sinulle ilmoitetaan noudettavista avaimista. Lisäavainten saaminen kestää 5-7 työpäivää. Abloy Classic -avaimen voit teettää ilman ennakkomaksua lähimmässä lukkoliikkeessäsi.

Maaseutukohteissa (Vehmersalmi, Riistavesi, Hirvilahti, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski) avainten haku ja palautus hoidetaan jatkossakin talon oman kiinteistönhoitajan kanssa. Lisätilattavat avaimet myös maaseudun asuntoihin tilaa asukas itse lukkoliikkeestä.

Huom! Maaseutukohteista Kurkimäen talojen avaimet hoituvat lukkoliikkeen kautta!

Kuopion Lukkoteam kartalla:

Avaimet kadonneet?

Ota yhteys omaan kiinteistönhoitajaasi. 

Avaimen joutuminen vieraisiin käsiin on aina turvallisuusriski. Avainta ei tule luovuttaa ulkopuoliselle edes hetkellisesti. Kukin avain on aina vähintään yhtä arvokas kuin sen avaamien ovien takana oleva omaisuuskin.

Älä koskaan laita avaimiisi tunnisteita esim. osoitetta tai huoneistonumeroa!

Avainten luovutus irtisanomistilanteessa

Kun irtisanot asunnon, on yksi avain toimitettava viikkoa ennen vuokrasopimuksen päättymistä Kuopion Lukkoteam Oy:lle. Voit palauttaa avaimen Lukkoteamin aukioloaikoina suoraan liikkeeseen tai jättää sen palautuskuoressa Lukkoteamin postilaatikkoon. Avaimen palautuskuoren saat vuokrasopimuksen irtisanomisen yhteydessä Nikun toimistolta.

Maaseutukohteissa (Vehmersalmi, Riistavesi, Hirvilahti, Karttula, Nilsiä, Maaninka ja Juankoski) avaimet jätetään asuntoon, ellei toisin sovita. Kurkimäen talojen asuntojen avaimet ja niiden palautus hoituvat Lukkoteamin kautta!

Avaimet unohtuneet kotiin

Mikäli olet unohtanut oman kotiavaimesi sisälle asuntoosi arkipäivänä (ma-to klo 7-15.30, pe klo 7-14.15), niin ota yhteyttä oman alueesi kiinteistönhoitajaan >>

Mikäli unohdus on sattunut muuna aikana tai pyhäpäivänä, ota yhteys päivystäjään >>

Ovenavauksen maksu kiinteistönhoitajan toimesta on 15 euroa ja päivystäjän 60 euroa.

Kierrätys ja jätehuolto

Miten kierrätän materiaalin x, minne vien roskan y?

-Tutustu oman talosi jätekatoksen lajittelumahdollisuuksiin sekä alueen lajitteluasemiin ja kierrätysmahdollisuuksiin.

Jokaisessa Niiralan Kulman jätekatoksessa on seinällä ohje jätteiden lajitteluun. Yksittäisten materiaalien kierrätys- ja lajittelumahdollisuuksiin voit tutustua myös Jätekukon www-sivuilla

 


Jokaisen Niiralan Kulman kiinteistön jätekatoksen seinältä löytyy lajitteluohjeet. (Klikkaa kuva suuremmaksi)

Mitä haittaa on, jos jätän roskapussin tai jotakin tavaraa kiinteistön roskakatoksen lattialle?

Jätekatokseen jätetyt huonekalut ja muut ylimääräiset sinne kuulumattomat tavarat aiheuttavat kiinteistölle aina lisäkustannuksia, koska ne joudutaan kuljettamaan jätekeskukselle erikseen. Kulut näkyvät myös kiinteistön asumiskuluissa = vuokrissa.

Jätekatoksen lattialle jätetyt roskapussit houkuttelevat helposti vahinkoeläimiä kuten hiiriä ja lintuja, jotka levittävät jätteitä ympäriinsä.

Mitä voin laittaa pahvikeräyslaatikkoon ja miksi ne pitää litistää?

Keräyslaatikkoon voi laittaa kaiken puhtaan ja kuivan kartongin ja pahvin kuten:

 • aaltopahvi
 • kartonkitölkit, esim. maitotölkit
 • kuivat ja puhtaat kartonkipakkaukset, mm. muro- ja keksipaketit
 • paperipussit ja –kassit
 • pizzalaatikot ja munakennot
 • kartonkiset kertakäyttöastiat

 

Taita pakkaukset litteiksi ja laita pakkaukset sisäkkäin, jotta ne veisivät mahdollisimman vähän tilaa.

Muovipakkausten keräykseen menevässä pakkauksessa on muitakin materiaaleja kuin muovia, mitä teen?

Jos materiaalit eivät ole toisistaan helposti irrotettavia ja lajiteltavia, kuuluu pakkaus silloin sekajätteeseen.

En tiedä mihin laatikkoon jäte kuuluu, mitä teen?

Jos et tiedä tai olet epävarma mihin jakeeseen jäte kuuluu, laita se silloin sekajäteastiaan.

Mistä tiedän, mikä muovipakkaus kuuluu keräyksen piiriin?

Hyvä nyrkkisääntö on, että muovinkeräykseen kuuluvat ne pakkaukset, jotka ovat aiemmin olleet jonkun tuotteen pakkauksia.

Huomaa, että muovinkeräys koskee tällä hetkellä ainoastaan muovipakkauksia, muut muoviset tavarat ja esineet (esim. muovista tehdyt lelut, pulkat jne) kuuluvat sekajätteeseen.

Kuinka puhdas muovipakkauksen tulee olla? Pesenkö sen ensin?

Huuhtelu viileällä vedellä riittää. Jos pakkaus ei huuhtelemalla puhdistu, laita se sekajätteeseen.

Jätekatoksessa on sikin sokin roskia lattioilla, mitä teen?

Ota yhteys oman talosi kiinteistöhoitajaan 

Huomaan, että muutkin kuin asukkaat käyttävät talon jätekatosta, mitä teen?

Niiralan Kulman talojen jätekatokset on tarkoitettu ainoastaan Niiralan Kulman asukkaille. Jos huomaat, että talosi jätekatosta käytetään asiattomasti, ota yhteys talosi kiinteistöhoitajaan

Miksi taloni jätekatoksessa ei ole erillistä keräyslaatikkoa muovi/metalli/lasi/biojätteelle?

Valtakunnalliset jätehuoltomääräykset määrävät, että kiinteistöllä on oltava tietyt jäteastiat, jotka määräytyvät kiinteistön huoneistojen lukumäärän mukaan.

Jätehuoltomääräykset on aina velvoittavia, ei suosituksia. Jakeiden keräys järjestetään seuraavien rajojen mukaan:

 • Biojäte- ja kartonkikeräys kiinteistöissä, joissa on vähintään 5 huoneistoa tai enemmän
 • Lasi- ja metallikeräys kiinteistöissä, joissa on väh. 20 huoneistoa
 • Muovinkeräys kiinteistöissä, jossa väh. 40 huoneistoa

 

Joillain kiinteistöillä on esim. muovipakkausten lajittelua aktiivisemmin tekeviä asukkaita ja tällöin kiinteistölle on asukkaiden toiveista tilattu muovikeräysastia, vaikka min. 40 huoneiston lukumäärä ei täyttyisi. Toiveet pystytään järjestämään tapauskohtaisesti huomioiden mm. keräysauton tyhjennyksen vaatima tila, ajoreitit jne.

Toivomme asukkailta aina yhteydenottoja, jos toiveita ja ehdotuksia oman talon lajitelun parantamiseksi syntyy!

 

Isokokoiset jätteet - mitä niille teen?

Varsinkin muuton yhteydessä saattaa syntyä isojakin määriä jätteitä, sekä määrällisesti että kokonsa puolesta. Muutossa tarvittavat pakkaus- ym. materiaalit voi kierrättää ohjeiden mukaan jätekatosten laatikoihin tai oman asuinalueen yhteiskeräyspisteisiin, mutta sohvia ym. isoja huonekaluja ei saa jättää jätekatokseen!
 
Huonekaluille voi tilata esimerkiksi Noutokukko-palvelun
 
Hyväkuntoisia huonekaluja voi antaa hyväntekeväisyyteen. Osalla järjestöistä voi olla myös noutopalvelu. 
 
Myös nettikirpputoreilla käydään aktiivista huonekalukauppaa!
 
Jätekukon jätekeskus ja osa lajitteluasemista ottavat vastaan huonekaluja. Lue lisää Jätekukon nettisivulta >>
 
Joulukuusen voit jättää oman kiinteistösi jätekatoksen viereen - ei kuitenkaan sisälle jätekatokseen.

Minne ongelmajätteet?

Ongelmajätteet eli vaaralliset jätteet (akut, maalit, liuottimet, bensat, palavat aineet jne) toimitetaan aina oman alueen lajitteluasemille

Lisäksi on olemassa erillisiä vastaanottopisteitä vaarallisille jätteille. 

Vaarallisia jätteitä ei koskaan saa jättää talon jätekatoksiin!

Asiaa vedestä

Vesihana/WC-pönttö/patteri tiputtaa, mitä teen?

Vuotavasta vesihanasta, pöntöstä tai patterista tulee välittömästi ilmoittaa omalle kiinteistöhoitajalle

Vuotava wc-pönttö esimerkiksi saattaa vuotaa turhaan vettä jopa 30 l tunnissa, joka tarkoittaa miltei 1000 € lisälaskua vuodessa!

 

Mitä wc-pönttöön saa laittaa?

Pönttöön saa laittaa vain "sitä itseään". Kaikki muut jätteet, roskat ja ruoantähteet kuuluvat kompostiin, sekajätteisiin tai ongelmajätteisiin (lue kierrätyksen UKK >>).

On väliä, mitä viemäriin laitetaan. Kun pidät viemäriin kuulumattomat ja vaaralliset aineet pois viemäriverkostosta, vähennät vesistöjen ja jätevedenpuhdistamoiden kuormitusta. Ylimääräisiä kustannuksia syntyy myös kiinteistöhuollon tekemistä viemärinavaustöistä.

Tee kuten Pekkarinen: 

Lisää Pekkarisen videita osoitteessa pytty.fi >>

Tutustu myös seuraaviin ohjeisiin:

Ohje wc-pönttöön kuulumattomista asioista (kielet: suomi, ruotsi ja englanti)

Ohje wc-pönttöön kuulumattomista asioista (kielet: venäjä, somali ja arabia)

Vinkki: Tiskaus vesialtaassa vai juoksevan veden alla?

Tiesitkö, että tiskaus vesialtaassa säästää 240 € vuodessa?

 • Tiskaus vesialtaassa 55 €/v (28 l/krt)
 • Tiskaus juoksevan veden alla 295 €/v (150 l /krt)

 

Suosi tiskialtaassa tiskausta! :)

Vinkki: 5 min suihku vai 15 min suihku?

Tiesitkö, että 5 min suihkukerta säästää 236 € vuodessa?

 • Suihku 5 min 118€/v (60 l/krt/pv)
 • Suihku 15 min 354 €/v (180 l/krt/pv)

 

Suosi pääasiassa lyhyitä suihkuja! :)

Vinkki: suihku kiinni saippuoinnin ajaksi

Tiesitkö, että suihkun sulkeminen kehon saippuoinin ajaksi säästää 59 €/vuosi?

 • Suihku 5 min, suihkun sulkeminen saippuoinnin ajaksi 59 €/v (30 l/krt/pv)
 • Suihku 5 min, suihku päällä koko ajan 118 €/v (60 l/krt/pv)

 

Sulje hana saippuoinnin ajaksi! :)

Vinkki: Vedenkulutus hampaiden pesussa

Tiesitkö, että hammaspesu mukitekniikalla säästää 99 € vuodessa?

 • Hammaspesu mukitekniikalla 1 €/v (2 krt/pv)
 • Hammaspesu juoksevan veden alla 100 €/v (2 krt/pv)

 

Suosi mukitekniikkaa! :)

 

Vinkki: täysi vai tyhjä kone?

Tiesitkö, että täyden pyykinpesukoneen käyttäminen säästää 58 € vuodessa?

 • Pyykinpesu, täysi koneellinen 58 €/v (5 krt/vko/60 l/krt)
 • Pyykinpesu, vajaa täyttö 116 €/v (10 krt/vko/60 l/krt)

 

Suosi täysiä koneellisia, niin pyykin- kuin astianpesussakin! :)

 

Vinkki: wc-pöntön huuhtelu

Tiesitkö, että wc-pöntön kevythuutelu säästää 21 € vuodessa?

 • WC-pöntön kevythuuhtelu 28 €/v (7 krt/pv/21 l)
 • WC-pöntön täyshuuhtelu 49 €/v (7 krt/pv/36 l

 

Käytä siis pöntön pienen pisaran kevythuuhtelua aina kuin voit! :)

Miten saan tiedon asuinalueeni vesihäiriöistä?

Joskus vesilaitos tekee tarvittavia huolto- ja korjaustöitä, jotka voivat aiheuttaa häiriöitä tai katkoksia veden tulossa. 

Kuopion Vesi huolehtii kuopiolaisten vesihuollosta. Kuopion Vesi pyrkii tiedottamaan asukkaita mahdollisimman nopeasti. Vesilaitos tiedottaa myös Niiralan Kulman kiinteistöhoitajia, jotka pyrkivät mahdollisimman nopeasti viemään tiedon myös talojen ilmoitustauluille, kun kyse on esim. ennalta tiedetystä katkosta. 

Tieto omaan puhelimeen tekstiviestillä

Kuopion Vesi tarjoaa maksuttoman tekstiviesti- tai sähköpostipalvelun, jolloin saat oman asuinalueesi vesitiedotteet suoraan itsellesi puhelimeen tai sähköpostiin. Ilmoituksen voi tilata suoraan Kuopion Veden asiakaspalvelusta ja  he vastaavat myös palveluun liittyviin kysymyksiin.

Lue lisää aiheesta >>

Asiaa energiasta

Vinkki: täysi vai tyhjä kone?

Tiesitkö, että täyden pyykinpesukoneen käyttäminen säästää 58 € vuodessa?

 • Pyykinpesu, täysi koneellinen 58 €/v (5 krt/vko/60 l/krt)
 • Pyykinpesu, vajaa täyttö 116 €/v (10 krt/vko/60 l/krt)

 

Suosi täysiä koneellisia, niin pyykin- kuin astianpesussakin! :)

 

Vinkki: jääkaapin käyttö

Tiesitkö, että 10 min auki oleva jääkaapin ovi maksaa 22 € ylimääräistä vuodessa sähkölaskussasi?
Jos pidät jääkaapin ovea auki tunnin verran, näkyy se sähkölaskussa 40 € verran. Myös jääkaapin ylitäyttäminen kerryttää sähkölaskuasi, joten jääkaapin siivous säännöllisesti kannattaa - energian ja rahan säästön vuoksi.

Sulje jääkaapin ovin mahdollisimman pian, ja vältä ylitäyttöä! :)

 

Vinkki: uunin käyttö

Tiesitkö, että tunnin päällä oleva uuni kolme kertaa viikossa maksaa 19 €/vuodessa?
Jos uunia lämmitetään 5 tunnin ajan, kustannus sähkölaskussa on 62 €/v.

Hyödynnä uunin jälkilämpö! :)

Vinkki: saunan lämmitys

Tiesitkö, että sähkösaunan lämmittäminen kerran viikossa näkyy sähkölaskussasi 77 € verran vuosittain?

Jos saunaa lämmitetään 3 krt/vko, kustannus on 230 € vuodessa.

Älä lämmitä saunaa turhaan, ja suosi myös talon lenkkisaunavuoroja! :)

Miten sähköt uuteen kotiin?

Sähkönmyyntisopimuksen voit tehdä haluamasi sähköntoimittajan kanssa. Säh­kön va­paan osuu­den voit kil­pai­lut­taa ja teh­dä so­pi­muk­sen min­kä tahansa yh­tiön kans­sa. Huomioithan, että saat erilliset laskut sähköenergiasta ja sähkönsiirrosta. Sopimus kannattaa tehdä ajoissa, jotta muuton aikana asunnossa on varmasti sähköt.

 

Vinkkejä joka kodin energiansäästöön

Säästeliäs ja järkevä energiankäyttö kannattaa aina!

Hyödylliset vinkit joka kodin energiansäästöön löydät täältä!

ASUNTOA HAKEVILLE

ASUKKAILLE

NIIRALAN KULMA

SÄHKÖINEN ASIOINTI